Marjo Viitalahti: ”Nauti myös eteen tulevista kuralammikoista!”

Lähihoitaja Marjo Viitalahti työskentelee Reijolan päiväkodissa Joensuussa.

Kuva: Riikka Hurri

Teksti Mari Frisk

”Olen työskennellyt varhaiskasvatuksessa 2007 alkaen vakituisesti, sitä ennen oli muun muassa terveyskeskuksen vuodeosastolla.

Olen oppinut lapsilta paljon! Tärkein oppi taitaa kuitenkin olla se, että elä tässä hetkessä, älä murehdi aiemmin tapahtunutta tai stressaa huomisesta.  Me aikuiset helposti märehdimme, jos joku asia ei mennyt ihan nappiin ja pohdimme etukäteen, miten huomenna pärjätään. Töissäni tämä oppi näkyy siinä, että en murehdi etukäteen seuraavaa päivää ja sitä, miten pärjätään, vaan luotan, että meille tulevat sijaiset ovat ammattilaisia.

Lasten kanssa olen valmis joustamaan suunnitellusta toiminnasta, jos jotain mielenkiintoisempaa tulee eteen. Jos olen suunnitellut kuvabingon, mutta pihalla onkin sateen jäljiltä mahtava kuralammikko, niin voimme jäädä siihen. Todennäköisesti rapakon äärellä syntyy yhtä lailla tarinaa kuin bingon parissa. Varhaiskasvatuksen laatu pitää toki täyttyä, mutta ei se ole yhdestä kuvabingosta kiinni, eikä aikuisen tarvitse aina olla se, joka päättää.

Mainos

Lapsilta olen oppinut myös avoimuutta. Lapsethan sanovat yleensä suoraan ja rehellisesti, jos joku asia on pielessä. On toisen arvostamista osata antaa ja ottaa vastaan rakentavaa palautetta. Toivon, että innostus oppia uutta säilyisi koko aikuisiän, lapset ovat tässäkin mitä parhaimpia opettajia! ”

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Päihdepalvelukeskuksessa työskentelevä lähihoitaja Soile Tanskanen: ”Työ on tuonut pitkäjänteisyyttä omaan elämääni”

Ympärivuorokautisessa vammaisyksikössä työskentelevä lähihoitaja Suvi Leinonen: ”Olen oppinut arvostamaan herkkyyttä”

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kouluyhteisöohjaaja Mika Önkki: ”On tärkeä osata erottaa, milloin kyse on tavallisista teini-iän kuohuista ja milloin vakavammasta ongelmasta”

”Työpäivä voi alkaa avantouinnilla asukkaan kanssa” – Virikeohjaaja Kirsi Sauvala järjestää ohjelmaa palvelutalon asukkaiden arkeen

Lähihoitaja toteuttaa lääkehoitoa koulussa