Yhä useampi lähihoitaja uupuu työstään – työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyy satoja työntekijöitä vuodessa

Lähihoitajat jäävät yhä useammin ja yhä nuorempana työkyvyttömyyseläkkeelle. Suuntaus on omiaan pahentamaan hoitajapulaa.

työkyvyttömyyseläke hoitaja

Kuva: Ingimage

Teksti Saija Kivimäki

Viime vuonna täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi yli 800 kunta-alalla työskentelevää lähihoitajaa. Työkyvyttömyyden takia eläköityneiden lähihoitajien keski-ikä oli 53 vuotta. Tiedot käyvät ilmi julkisen puolen eläkevakuuttajan Kevan selvityksestä.

Koko kunta-alalla työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden työntekijöiden määrä kasvoi viime vuonna yli 13 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Työkyvyttömyyden syynä on yhä useammin mielenterveysongelmat.

SuPerin edunvalvontajohtaja Anne Sainila-Vaarno pitää muutosta erittäin huolestuttavana. Jo nyt hoitajista on valtakunnallisesti kova pula, eikä tilannetta paranna yhtään se, että hoitajat uupuvat työtaakan alle.

– Sote-sektori pysyy pystyssä vain, koska hoitajat joustavat. Näin tilanne ei voi jatkua.

Hoitajia jää lähivuosina runsaasti työelämästä myös vanhuuseläkkeelle, mikä pahentaa pulaa osaavasta henkilökunnasta.

Karuksi tilanteen tekee se, että lähihoitajat jäävät työkyvyttömyyden takia työelämästä aikaisempaa nuorempina. Mielenterveyssyyt korostuvat etenkin 40–49-vuotiaiden ikäryhmässä. Samassa ikäryhmässä myös sairauspoissaolot ovat lisääntyneet.

Sainila-Vaarnon mukaan tilanteen korjaaminen on aloitettava hoitajamitoituksesta. Työtaakan kohtuullistamisen lisäksi tulee kiinnittää huomiota siihen, että työstä palautumiseen jää riittävästi aikaa. Myös palkkausta on parannettava.

Lue lisää: Työuupumus vaanii hoitajaa

Löytyykö lähihoitajia riittävästi, jos hoitajamitoituksen minimiksi tulee 0,7?

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kohtaa oikein: Aivovamma voi vaikuttaa potilaan käytökseen, mutta ei älyyn

SuPerin seuraava puheenjohtaja on koiraihminen

FinUnionsin johtaja Susanna Salovaara: ”Suomen työelämäheikennyksiä seurataan Brysselissä kauhunsekaisin tuntein”