Ammattibarometri: Lähihoitajista eniten työvoimapulaa

Tänään julkaistu Ammattibarometrikin sen vahvistaa: Suomessa on huutava pula lähihoitajista. Tilanteeseen helpotusta toisi SuPerin ja Tehyn vaatima pelastusohjelma.

Kuva Mostphotos

Teksti Mari Frisk

Sote-alan työvoiman saatavuustilanne on heikentynyt entisestään viime syksystä. Pula lähi- sekä sairaanhoitajista on hälyttävä. Kysynnän volyymitkin ovat valtavia – viime vuoden loppupuolella työnvälityksessä oli avoinna keskimäärin 8000 lähihoitajan ja 4600 sairaanhoitajan paikkaa kuukaudessa.

– Meillä on sekä työvoimapulaa että työn ja työnhakijoiden kohtaanto-ongelmaa. Kumpaakin ongelmaa on kyettävä hoitamaan tehokkaasti, jottei hyvä vauhti taloudessa hyytyisi, sanoo työministeri Tuula Haatainen TEMin tiedotteessa.

Kohtaanto-ongelman ratkaisuiksi hän ehdottaa Toimialoittainen työvoimatiekartta -hanketta, digitaalisen Työmarkkinatorin uudistusta ja TE-palvelut 2024 -uudistusta. Työvoimapulan ratkaisuja ei työministeri esitä – ainakaan tässä yhteydessä.

Jos hoitajien palkkataso ja työolot pysyttelevät nykyisellään, ei tilanne todellakaan näytä lupaavalta. Valviraan rekisteröityi viime vuonna 6862 uutta lähihoitajaa, mikä on noin neljänneksen vähemmän kuin edellisvuonna. Katoa tulee uran toisestakin päästä: lähihoitajat ovat kunta-alan suurin lähivuosina eläköityvä ammattiryhmä.

Hoitajajärjestöjen ratkaisuehdotukset ovat selkeäsanaiset: lääkkeet hoitajapulaan ovat palkkatason korotus ja selkeät parannukset työoloihin.

Lue lisää aiheesta:

Ammattibarometri

Lähihoitajien määrä laskee hurjaa vauhtia työuran molemmissa päissä

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kohtaa oikein: Aivovamma voi vaikuttaa potilaan käytökseen, mutta ei älyyn

SuPerin seuraava puheenjohtaja on koiraihminen

FinUnionsin johtaja Susanna Salovaara: ”Suomen työelämäheikennyksiä seurataan Brysselissä kauhunsekaisin tuntein”