Lähihoitajien määrä laskee hurjaa vauhtia työuran molemmissa päissä

Valviraan rekisteröityi viime vuonna uusia lähihoitajia 6 862 henkilöä, mikä on noin 25 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Työuran toisessa päässä lähihoitajat ovat kunta-alan suurin lähivuosina eläköityvä ammattiryhmä.

Lähihoitajista on pulaa varsinkin vanhustenhoidossa. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Valvirassa tehtiin uusia ammatinharjoittamisoikeutta koskevia päätöksiä myös muissa sote-alan ammattiryhmissä aikaisempaa vähemmän, mutta lähihoitajilla pudotus oli kaikkein jyrkin. Tämä käy ilmi viraston vuosikertomuksesta.

Valviran mukaan hoitajien laillisuus- ja nimikesuojahakemusten väheneminen on huolestuttava ilmiö, joka kertoo sote-alan hoitajapulasta.

Lähihoitajien rekisteröitymisiä tehtiin viime vuonna yhteensä 11 619. Suurin osa lähihoitajista rekisteröityy samaan aikaan sekä sosiaalihuollon Suosikki-rekisteriin että terveydenhuollon Terhikki-rekisteriin.

Lähihoitajatutkinto on ainoa, jonka suorittanut voi toimia sekä sosiaalihuollon että terveydenhuollon ammattilaisena. SuPer suosittelee, että valmistuvat lähihoitajat, myös varhaiskasvatuksessa työskentelevät lähihoitajat, rekisteröityvät heti valmistumisen jälkeen molempiin rekistereihin.

 

Alalta poistutaan myös eläköitymisen tai työkyvyttömyyden takia

Sen lisäksi, että uusia lähihoitajia tulee sote-alalle aikaisempaa vähemmän, väki vähenee myös työuran loppupäässä: Lähihoitajat ovat kunta-alan suurin eläköityvä ammattiryhmä seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Eläkevakuuttaja Kevan arvion mukaan vuoteen 2029 mennessä kunta-alalta eläköityy osa- tai kokoaikaisesti noin 18 000 lähihoitajaa. Huolestuttavaa Kevan mukaan on myös sote-alan suuri työkyvyttömyyseläkkeiden määrä. Seuraavan kymmenen vuoden aikana hoitoalalta arvioidaan jäävän vanhuuseläkkeelle 29 000 ja työkyvyttömyyseläkkeelle 14 000 henkilöä.

Samaan aikaan lähihoitajia tarvitaan paljon nykyistä enemmän väestön ikääntyessä ja esimerkiksi lakisääteisen hoitajamitoituksen toteutumiseksi.

Sinua voisi kiinnostaa myös

SuPerin uusi puheenjohtajisto valitaan toukokuussa

Lähihoitaja Abdullah Al-Rammah haluaa hoitaa muistisairaita vanhuksia, mutta Suomi aikoo karkottaa hänet

Lähihoitajien rokotusoikeus laajenee: ”Täydennyskoulutusta rokotteista ja rokottamisesta tarvitaan”