Työnantaja perui sovitun työviikon – taipui SuPerin yhteydenoton jälkeen maksamaan viikon palkan

Työnantaja perui lähihoitajaopiskelijan kanssa talvilomaksi sovitun työviikon.

Työvuoroista kannattaa aina sopia työnantajan kanssa kirjallisesti jossain muodossa, vaikka sitten tekstiviestitse tai Whatsappissa. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Lähihoitajaopiskelija oli tehnyt keikkatyötä yksityisessä palveluasumisyksikössä. Yksikön esihenkilö oli tekstiviestillä kysynyt opiskelijalta, tulisiko hän töihin myös talvilomaviikoksi. Tämä oli sopinut opiskelijalle, ja tuolloin oli sovittu, että työvuorot täsmentyvät lähempänä lomaviikkoa.

Mainos

Talviloman lähestyessä opiskelija oli lähettänyt työnantajalle viestin ja kysynyt työvuoroja. Työnantaja ilmoitti tuolloin, ettei opiskelijan työpanokselle sittenkään ollut tarvetta.

Opiskelija otti yhteyttä SuPeriin ja kysyi neuvoa. Liitto oli yhteydessä työnantajaan, sillä se ei ollut pitänyt kiinni sovitusta. Neuvottelun jälkeen työnantaja maksoi opiskelijalle viikon palkan perustuntipalkan mukaisesti, noin 440 euroa.

Sovi työvuoroista kirjallisesti

Työnantajan on annettava työvuoroluettelo työntekijöille kirjallisena hyvissä ajoin, viimeistään viikkoa ennen vuoroja koskevan jakson alkua. Myös keikkavuoroista on aina hyvä sopia työnantajan kanssa kirjallisesti, jotta molemmat osapuolet muistavat, mistä on sovittu, sanoo SuPerin sopimusasiantuntija Virve Aho.

– Keikkatyöntekijöiden työvuorot sovitaan usein työvuorolistan julkaisemisen jälkeen, joten niistä on hyvä sopia työnantajan kanssa sähköpostitse, tekstiviestitse tai vaikka Whatsappissa.

Mainos

Sovitut työvuorot sitovat molempia osapuolia.

– Ainoastaan työntekijän sairastuminen tai muu vastaava pakottava este voi olla syy sille, että työvuoroon ei tarvitse mennä.

Poissaolosta on myös ilmoitettava työnantajalle heti kun se on mahdollista.

Sinua voisi kiinnostaa myös: Saako työnantaja tehdä muutoksia työvuorolistaan? Muista nämä asiat työajoista ja sijaisjärjestelyistä

Miten sijaistusjärjestelyistä tulee sopia hoitoalan työpaikoilla?

Sinua voisi kiinnostaa myös

Tunne oikeutesi lomiin – Kuka päättää lomien ajankohdista?

Suora kysymys: Milloin työnantajalle on kerrottava raskaudesta?

Suora kysymys: Voiko määräaikaisen työsuhteen lopettaa, jos saa uuden vakituisen työpaikan?