SuPervoitto: Lähihoitajat saivat rekrytointilisän

Työnantaja maksoi uusille työntekijöille luvatun rekrytointilisän vasta kun SuPer puuttui peliin.

Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Pohjois-Karjalan sote-palveluista vastaava kuntayhtymä Siun Sote otti viime vuoden lopussa käyttöön määräaikaisen lisän houkutellakseen uusia työntekijöitä. Uusille työntekijöille luvattiin puoleksi vuodeksi 20 prosentin suuruinen rekrytointilisä tehtäväkohtaisen palkan päälle. Lisä luvattiin työntekijöille, joiden työsuhde alkoi 1.12.2021–31.5.2022.

Superilainen lähihoitaja oli marraskuun lopussa käynyt työhaastattelussa ja sopinut, että aloittaa työt kuntayhtymässä tammikuussa. Hoitaja oli ennen työn alkua varmistanut esihenkilöltään, että on oikeutettu ilmoitettuun rekrytointilisään. Lähihoitajan palkalla se tarkoitti yli 450 euroa kuukaudessa.

 

Sopu syntyi liiton avustuksella

Kun työt alkoivat, lähihoitaja huomasi, ettei lisää ollut merkitty palkkatositteeseen eikä sitä maksettu palkan yhteydessä. Asiaa työpaikalla, pääluottamusmiehen avulla, selviteltäessä työnantaja vetosi siihen, että lisää ei makseta, koska työsuhteesta oli sovittu ennen kuin päätöstä rekrytointilisästä oli tehty. Rekrytointipäätöksessä tällaista rajoitusta ei kuitenkaan ollut, vaan ratkaisevaa oli työsuhteen alkamispäivä.

Asia ei ratkennut pääluottamusmiehen avustuksella työpaikalla, joten lähihoitaja oli yhteydessä liittoon. Superilaisia lähihoitajia, joilta rekrytointilisä oli jäänyt saamatta, oli lopulta kolme.

Lopulta SuPerin avustuksella asia saatiin sovittua, ja työnantaja maksoi heinäkuussa takautuvasti kullekin lähihoitajalle lähes 3 000 euroa rekrytointilisää sekä viivästyskorot.

Kuntayhtymä lupasi myös tarkistaa oma-aloitteisesti, oliko muita vastaavassa tilanteessa olleita ja maksaa korvaukset heillekin.

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kolme lähihoitajaa sai työkavereitaan pienempää palkkaa – Korvauksia kertyi maksettavaksi lähes 39 000 euroa

Suora kysymys: Voiko työnantaja siirtää minut toiseen yksikköön yt-neuvotteluiden seurauksena?

Korkein oikeus: Työnantajalla ei ollut oikeutta muuttaa hoitajien ruokataukoa palkattomaksi