Suora kysymys: Saako raskaana ollessa käydä työajalla neuvolassa, entä onko vauvaa odottavan pakko tehdä yövuoroja?

Lue vinkit turvalliseen työskentelyyn odotusaikana.

vaaleaihoisen naisen raskausvatsa, jossa kaksi kättä päällä

Epäsäännölliset työajat tai yötyö eivät oikeuta erityisraskausrahaan, mutta raskaana ollessa on oikeus kieltäytyä yövuoroista. Kuva Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Miten raskaus vaikuttaa työtehtäviini?

Työnantajan on huolehdittava työntekijän turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Huolehtimisvelvoitteen perusteella työnantajan on otettava huomioon myös työntekijän raskaus. Jos työssä on tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa vaaraa sikiön kehitykselle tai raskaudelle, työnantajan on varmistettava turvalliset työskentelyolosuhteet raskauden ajaksi. Jotta tämä toteutuisi, työnantajalle tai työterveyshuoltoon kannattaa ilmoittaa raskaudesta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Lähihoitajan työssä saattaa olla muitakin omaa tai sikiön turvallisuutta vaarantavia tekijöitä, joiden takia raskaudesta on suositeltavaa kertoa mahdollisimman aikaisin. Raskaana olevaa työntekijää ei esimerkiksi voi velvoittaa tekemään yötyötä. Työnantajan on tarvittaessa järjestettävä työntekijälle mahdollisuus siirtyä raskauden ajaksi muihin tehtäviin hänen työkykynsä ja ammattitaitonsa huomioiden. Työterveyshuoltoon kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä, jos jokin raskaudenaikaisen työnteon turvallisuus vähänkään mietityttää.

Saako raskaana ollessa käydä työajalla neuvolassa tai lääkärissä?

Lähtökohtaisesti raskauteen liittyvien neuvola- ja lääkärikäyntien tulisi tapahtua työajan ulkopuolella. Jos se ei ole mahdollista, työntekijällä on oikeus käydä tutkimuksissa työaikana. Työnantajalle on ilmoitettava poissaolosta mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Käytäntö on sama kaikilla lähihoitajien sopimusaloilla, sekä julkisella että yksityisellä puolella.

Kysymyksiin vastasi SuPerin juristi Aleksi Halonen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös Suora kysymys: Milloin työnantajalle on kerrottava raskaudesta?

Mainos

Työntekijän ja sikiön turvallisuus edellä – Joskus raskaus kannattaa ottaa puheeksi työpaikalla jo aikaisessa vaiheessa

Lain mukaan työnantajalle on ilmoitettava raskaudesta viimeistään kahta kuukautta ennen raskausvapaata. Raskausvapaa alkaa yleensä 30 arkipäivää ennen laskettua aikaa, mutta työntekijä ja työnantaja voivat halutessaan sopia, että vapaa alkaa viimeistään 14 arkipäivää ennen laskettua aikaa.

Todennäköisesti raskausvatsa on kielinyt iloisesta elämäntapahtumasta jo paljon aikaisemmin. Lähihoitajan työssä saattaa myös olla tekijöitä, joiden puolesta on suositeltavaa kertoa työnantajalle raskaudesta jo aikaisemmin, sanoo SuPerin juristi Aleksi Halonen.

– Esimerkiksi jos määräaikainen työsuhde päättyy raskausaikana eikä siitä uusita, työnantajaa voi epäillä raskaussyrjinnästä vain jos hän todistettavasti tietänyt raskaudesta.

Jos työstä aiheutuu vaaraa työntekijän tai sikiön terveydelle, työnantajalla on velvollisuus tehdä tarvittavat muutokset, joko muokata työtehtäviä tai siirtää työntekijä raskauden muihin tehtäviin.

Jos työnantaja ei pysty tarjoamaan muita sopivia työtehtäviä ja työntekijä muutoin on työkykyinen, hänellä voi olla ennen varsinaisen raskausrahakauden alkamista oikeus erityisraskausrahaan. Lisätietoa erityisraskausrahasta saa Kelasta.

Erityisraskausraha

  • Tupakansavulle altistuminen voi oikeuttaa erityisraskausrahaan, jos savun välttäminen ei ole mahdollista työaikajärjestelyin.
  • Työn fyysinen raskaus tai väkivallan uhka eivät oikeuta erityisraskausrahaan.
  • Epäsäännölliset työajat tai yötyö eivät oikeuta erityisraskausrahaan, mutta työntekijällä on EU-direktiivin nojalla oikeus raskausaikana kieltäytyä yötyöstä.

Lähde: Kela

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös

Työntekijä sai potkut ilmoitettuaan sairastumisestaan – Työnantaja velvoitettiin maksamaan korvauksia lähes 10 000 euroa

Kolme lähihoitajaa sai työkavereitaan pienempää palkkaa – Korvauksia kertyi maksettavaksi lähes 39 000 euroa

Suora kysymys: Voiko työnantaja siirtää minut toiseen yksikköön yt-neuvotteluiden seurauksena?