Suora kysymys: Saako arkipyhistä korvauksen aikana vai rahana?

Arkipyhänä tehdystä työstä saa korotettua palkkaa tai se voidaan korvata vapaana riippuen siitä, mitä työehtosopimusta työpaikalla noudatetaan. Arkipyhinä tehdyn työn korvaamiseen vaikuttavat myös millainen ja kuinka pitkä työsopimus on.

Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Työskentelen yksityisellä sosiaalipalvelualalla tuntityöntekijänä. Olen töissä jouluna. Mitä ylimääräistä saan pyhäpäivien työstä?

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla maksetaan jouluaattona, joulupäivänä ja tapaninpäivänä tehdyistä töistä normaali tuntipalkka, 100 %:n sunnuntaityökorvaus ja tämän lisäksi vielä erillinen arkipyhäkorvaus, jonka suuruus perustuu keskimääräiseen päivittäiseen työaikaan. Jos teet työtä kokopäiväisesti, yhden päivän arkipyhäkorvaus on 7 tunnin 40 minuutin mukainen palkka.

Tuntutyöntekijälle maksetaan erillinen arkipyhäkorvaus jokaiselta työvuorolistaan osuvalta arkipyhältä, jos työsuhde on vähintään kahden viikon mittainen. Korvaus maksetaan jokaiselta työvuorolistaan osuvalta arkipyhältä, myös silloin, kun työntekijä ei tee töitä kyseisenä päivänä.

Mitä teen, jos minulle kuuluvia palkanlisiä ei ole maksettu?

Ole ensimmäisenä yhteydessä palkanlaskentaan tai omaan esihenkilöösi. Sote-alalla on varsin tavallista, että työehtosopimusten määräyksiä ei tunneta palkkahallinnossa. Kyse voi olla myös inhimillisestä virheestä. Korvaukset yleensä maksetaan mukisematta, kun työntekijä huomauttaa virheestä. Mikäli virhettä ei korjata niin sinun on hyvä olla yhteydessä luottamusmieheen, joka pystyy paikallisella tasolla auttamaan sinua asian selvittämisessä. Mikäli työpaikalla ei ole luottamusmiestä tai asia ei ratkea hänenkään avustamana niin ole yhteydessä SuPerin edunvalvontaan.

Kysymyksiin vastasi SuPerin sopimusasiantuntija Virve Aho.

Mainos

Arkipyhät aiheuttavat päänvaivaa palkanlaskennassa

Tasoittumisjaksolle osuvasta arkipyhästä tulee maksaa joko erillinen arkipyhäkorvaus tai se voidaan korvata vapaana riippuen siitä, mitä työehtosopimusta työpaikalla noudatetaan. Korvaukseen vaikuttaa myös oma työsopimus.

Kuukausipalkkaiselle työntekijälle arkipyhä tarkoittaa tavallisesti ylimääräistä, palkallista vapaapäivää. Jos työpäivä osuu arkipyhäksi, tästä maksetaan sunnuntaityökorvaus tehtyjen työtuntien mukaan, riippumatta siitä saako työntekijä erillisen arkipyhäkorvauksen aikana vai rahana.

Arkipyhien vaikutukset työaikaan ja maksettavat korvaukset kannattaa tarkistaa omasta työehtosopimuksesta.

Erityisen pulmallisiksi määräykset ovat osoittautuneet yksityisellä sosiaalipalvelualalla eli työpaikoilla, joissa noudatetaan yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta (SOSTES) ja joissa työskentelee paljon keikkalaisia ja/tai palkka maksetaan tuntipalkkana.

SOSTESin mukaan arkipyhäkorvaus annetaan kuukausipalkkaiselle työntekijälle työajan lyhennyksenä, joka määräytyy keskimääräisen työajan mukaan (7h 40 min). Tuntipalkkaiselle työntekijälle taas on maksettava arkipyhästä erillinen, keskimääräisen työajan mukainen arkipyhäkorvaus, jos työsuhde kestää vähintään kaksi viikkoa.

Loppuvuoden 2023 arkipyhät

  • 6.12. (keskiviikko), Suomen itsenäisyyspäivä
  • 25.12. (maanantai) joulupäivä
  • 26.12. (tiistai) tapaninpäivä

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös: Jäikö palkka saamatta? Toimi näin, jos työnantaja ei maksa palkkaa ajallaan tai se on maksettu väärin

Virheet palkanmaksussa ovat yleistyneet – palkkalaskelman tarkistaminen on osoittanut jopa tuhansien eurojen heittoja

Sinua voisi kiinnostaa myös

Työnantaja vaati lastenhoitajalta korvausta vuosien takaisista miinustunneista – luopui vaatimuksesta neuvottelun jälkeen

Työntekijä sai potkut ilmoitettuaan sairastumisestaan – Työnantaja velvoitettiin maksamaan korvauksia lähes 10 000 euroa

Kolme lähihoitajaa sai työkavereitaan pienempää palkkaa – Korvauksia kertyi maksettavaksi lähes 39 000 euroa