Lastenhoitajat ovat nyt KVTES:n suurin henkilöstöryhmä – Näin SOTE-sopimus vaikuttaa lastenhoitajien asemaan

Lastenhoitajat ovat nyt kunta-alan työehtosopimuksen eli KVTES:n suurin henkilöstöryhmä, kun sosiaali- ja terveydenhoidon väki siirtyi uuteen SOTE-sopimukseen syyskuun alusta. Lastenhoitajien aseman parantamiseen on entistä paremmat eväät, sanoo SuPerin sopimusasiantuntija Teemu Hiilinen. Hän vastaa aiheeseen liittyviin kysymyksiin.

varhaiskasvatus KVTES

Kuva: Mostphotos

Teksti Sonja Kähkönen

Miten SOTE-sopimus vaikuttaa lastenhoitajien tilanteeseen?

Lastenhoitajat ovat jatkossa kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen eli KVTES:n suurin henkilöstöryhmä, kun sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät siirtyvät SOTE-sopimukseen ja varhaiskasvatuksen johtajat, erityisopettajat ja opettajat OVTES:iin. Tämän seurauksena lastenhoitajien asema neuvotteluissa tulee korostumaan. Myös SuPerin painoarvo KVTES:n neuvottelupöydissä vahvistuu, sillä olemme suuri lastenhoitajien liitto.

Miten SOTE-sopimus vaikuttaa koulunkäynninavustajien ja koulunkäynninohjaajien asemaan?

Myös koulunkäynninohjaajat jatkavat KVTES:ssa. Siten heidän tilanteensa on sama kuin lastenhoitajilla. Kevään neuvotteluissa kaikkien asemaa lähdetään ratkomaan tältä uudelta pohjalta.

KVTES:n varhaiskasvatusliitteeseen lisättiin kaksi uutta hinnoittelutunnusta. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Suomessa on tuhansia epäpätevinä lastentarhanopettajina työskenteleviä, joille luotiin nyt kaksi omaa hinnoittelutunnusta. Käytännössä niissä on sovittu epäpätevien opettajien minimipalkat.

Aikaisemmin palkka oli sidottu lastentarhanopettajan palkkoihin. Monet kunnat ovat tehneet epäpäteville opettajille oman epäpätevän lastentarhanopettajan tehtävänkuvan, joka nyt tulee sitoa uuteen minimipalkkaan. Palkka maksetaan kuitenkin työn vaativuuden arvioinnin mukaisesti, ja tietyissä olosuhteissa epäpätevyysalennus on mahdollinen.

Juuri tällä hetkellä SOTE-sopimuksen ei pitäisi heijastua kenenkään palkkaan, mutta jatkossa meillä on neuvottelupöydissä paremmat mahdollisuudet neuvotella myös epäpätevien lastentarhanopettajien palkasta.

Miten muuttunutta tilannetta aiotaan hyödyntää tulevissa neuvotteluissa?

SuPerin tavoitteena on parantaa lastenhoitajien asemaa ja nyt siihen on paremmat mahdollisuudet kuin aikaisemmin. Olemme lähettäneet ammattiosastoille kyselyn, jossa tiedustelimme, millaisia tavoitteita jäsenillä on tulevalle neuvottelukierrokselle. Vastausten pohjalta pyrimme löytämään sellaisia ratkaisuja, joita jäsenet ovat toivoneet.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Supervoitto: Työnantaja maksoi takautuvasti ylityökorvauksia yli 6 700 euroa

Työnantaja vaati lastenhoitajalta korvausta vuosien takaisista miinustunneista – luopui vaatimuksesta neuvottelun jälkeen

Työntekijä sai potkut ilmoitettuaan sairastumisestaan – Työnantaja velvoitettiin maksamaan korvauksia lähes 10 000 euroa