Kuinka paljon palkkaa oppisopimusopiskelija saa?

Opiskelen oppisopimuksella lähihoitajaksi yksityisessä palvelutalossa. Millaista palkkaa minun kuuluisi saada?

Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Oppisopimuksessa opiskelija tekee työnantajan kanssa määräaikaisen työsopimuksen, jossa minimityöaika on 25 tuntia viikossa. Palkan perusteena on tehtävän vaativuus: lähihoitajaopiskelijalle maksetaan lähihoitajan vähimmäispalkkaa. Työskentelet yrityksessä, jossa noudatetaan yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta (SOSTES). Sen mukaan lähihoitajan vähimmäispalkkaluokka on G19, mikä vastaa pääkaupunkiseudulla 2174,12 euron kuukausipalkkaa ja muualla maassa 2144,14 euron kuukausipalkkaa. Oppisopimusopiskelijan palkasta voidaan vähentää enintään kymmenen prosenttia tästä palkkaluokasta. Nykyisen työnantajansa kanssa oppisopimuksen aloittavan työntekijän palkka ei kuitenkaan voi laskea.

Nykyisen työnantajansa kanssa
oppisopimuksen aloittavan työntekijän
palkka ei voi laskea.

Kysymyksessäsi mainitsit, että palkkasi nyt on alimman mahdollisen palkkaluokan A12 mukainen. SOSTESin palkkaluokassa A12 työnkuva on avustava, esimerkiksi hoito- tai päiväkotiapulaisen työtä, joka ei edellytä ammattitaitoa ja jossa työssä vaadittava osaaminen hankitaan työpaikalla. Ero lähihoitajan palkkaan on useita satoja euroja kuussa.

Työehtosopimuksessa oppisopimusopiskelijan palkkauksesta on sovittu yksiselitteisesti. Virheet kannattaa ottaa mahdollisimman nopeasti puheeksi työnantajan kanssa.

Kuinka paljon palkkaa opiskelija voi saada lähihoitajan sijaisuuksista?

Keikkatyötä opintojensa ohella tekevälle lähihoitajaopiskelijalle on maksettava lähihoitajan vähimmäispalkkaluokan mukaista palkkaa, josta työnantaja voi tehdä kuuden prosentin vähennyksen niin kauan kuin opiskelija ei ole kelpoinen tekemään kaikkia työtehtäviä itsenäisesti. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla (SOSTES) vähimmäispalkkaluokka on G19.

Kannattaa huomioida, että opiskelijaa ei voi laskea mukaan hoitajamitoitukseen ennen kuin hänellä on riittävä osaaminen ja esihenkilö on tämän varmistanut. Jos opiskelija tekee samaa työtä kuin muutkin, epäpätevyysalennusta ei voi tehdä.

Mainos

Miten lasken tuntipalkkani?

Tuntipalkan saat selville jakamalla kuukausipalkan luvulla 163. Esimerkiksi 2174,14 euroa jaettuna 163:lla on 13,34 euroa.

Jäsenten kysymyksiin vastasi SuPerin sopimusasiantuntija Virve Aho.

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös

Työntekijä sai potkut ilmoitettuaan sairastumisestaan – Työnantaja velvoitettiin maksamaan korvauksia lähes 10 000 euroa

Kolme lähihoitajaa sai työkavereitaan pienempää palkkaa – Korvauksia kertyi maksettavaksi lähes 39 000 euroa

Suora kysymys: Voiko työnantaja siirtää minut toiseen yksikköön yt-neuvotteluiden seurauksena?