Harmaa ylityö on loppunut Oulun varhaiskasvatuksessa!

Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen superilaiset ovat saaneet loistouutisen: harmaan ylityön tekeminen on loppunut.

harmaa ylityö kvtes

KVTES:n mukaan työnantaja voi korvata työajan rahana tai korotettuna vapaa-aikana. Kuva Ingimage.

Teksti Jukka Järvelä jukka.jarvela@superliitto.fi

Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen työntekijät saivat maaliskuussa harvinaisen hyvän uutisen. SuPerin paikalliset luottamusmiehet ovat rintarinnan muiden järjestöjen kanssa päässeet neuvotteluissa sellaiseen lopputulokseen, joka mahdollistaa harmaan ylityön poistamisen.

Tähän saakka listan aikana kertyneet ylityötunnit on tasoitettu tunti tunnista aikana kolmen viikon jaksossa. Nyt tehdyn muutoksen jälkeen kaikki ylityö korvataan rahana. Päätös koskee kaikkia Oulun sivistys- ja kulttuuripalveluissa keskimääräistä yleistyöaikaa tekeviä.

– Takana on pitkä tapahtumien ketju. Emme alun perin edes lähteneet neuvottelemaan harmaan ylityön poistosta vaan lisä- ja ylityötuntien menemisestä täyttöön, prosessissa mukana ollut luottamusmies Merja Komulainen-Aakko kertoo.

– Täällä on tapahtunut suotuisia muutoksia kaupungin organisaatiossa. Lisäksi SuPer, Tehy, OAJ ja JHL ovat tehneet tiivistä yhteistyötä ja osasimme olla oikeaan aikaan liikkeellä. Taustalla on vielä työtuomioistuimen päätös, joka pisti dominoketjun liikkeelle.

Ohjelmisto uusiksi

Oulussa työvuorolista-asioita oli puitu tavalla tai toisella vuodesta 2013 asti. Käänne neuvotteluihin tuli viime syksynä, kun työtuomioistuin antoi päätöksen paikallista osa-aikaista lastenhoitajaa koskevassa tapauksessa.

Oulun ongelma on eräällä tavalla kulminoitunut Titania-ohjelmistoon, jonka on sanottu syövän ylitöitä ja toimivan kankeasti yleistyöaikaa tekeville.

Toukokuussa ohjelmistoon tulee valtakunnallinen korjauspäivitys. Siihen asti esimiehet tekevät Oulussa erillistä Excel-listaa, johon täyttöön menevät ylityöt on jo merkitty oikein tammikuusta alkaen.

Merkittävää Oulun neuvottelutuloksessa on sekin, että hoitajilla on mahdollisuus omasta aloitteestaan hakea täyttöön menneistä ylitöistä rahallista korvausta takautuvasti aina 7.4.2012 alkaen.

Hatunnoston paikka

SuPerin sopimusasiantuntija Teemu Hiilinen pitää Oulun tapahtumia erittäin positiivisena uutisena.

– Kyllä tämä on sellainen iso uutinen, jollaista ei yleensä tule mistään päin Suomea. Hieman yllätyksenä lopputulos tuli meille liiton toimistoonkin.

Hiilinen kiittelee Oulun alueen luottamusmiehiä siitä, että nämä ovat oma-aloitteisesti ajaneet asiaa. Oulun kaupunki on osallistunut neuvotteluihin hyvässä hengessä ilman liiton painostusta.

– Hattua pitää nostaa Oulun kaupungille, joka on toiminut esimerkillisesti tässä tapauksessa.

– Normaali käytäntöhän työelämässä on ollut se, että puolen tunnin ylityö on korvattu lyhentämällä toista työpäivää puolella tunnilla ja tästä syntyy sitä kuuluisaa harmaata ylityötä.

– Monissa kaupungeissa tämä ylityö viedään jälkikäteen jo suunnitelman puolelle, mikä antaa kuvan, että työaika olisi alun perinkin ollut puoli tuntia normaalia pidempi. Näin liikutaan harmaalla alueella.

Oulussa työntekijät saavat työvuorolistat nyt viikon etukäteen, minkä jälkeen niitä ei saa enää muuttaa. Kaikki työaikajakson muutokset kirjataan toteumaan. Jos jaksolle tulee yli- tai lisätyötunteja, ne kaikki korvataan rahana. Tasoitusta ei enää tehdä aikana jakson sisällä.

KVTES:n mukaan työnantaja voi korvata työajan rahan lisäksi myös korotettuna vapaa-aikana. Oulu on nyt linjannut, että kaikki annetaan rahana.

Lue myös: Älä ryssi oikeuksiasi.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Työnantaja vaati lastenhoitajalta korvausta vuosien takaisista miinustunneista – luopui vaatimuksesta neuvottelun jälkeen

Työntekijä sai potkut ilmoitettuaan sairastumisestaan – Työnantaja velvoitettiin maksamaan korvauksia lähes 10 000 euroa

Kolme lähihoitajaa sai työkavereitaan pienempää palkkaa – Korvauksia kertyi maksettavaksi lähes 39 000 euroa