Lähihoitaja Niina Uutinen vaihtoi sairaalan osastotyöstä it-puolelle 50-vuotiaana: ”Jos järjestelmään tulee häiriö, syntyy härdelli”

Lähihoitaja Niina Uutinen vaihtoi alaa, mutta jatkaa edelleen töitä terveydenhuollon parissa. Lähihoitajan työtaustasta on paljon hyötyä tietosuojavastaavan työssä.

Kuva: Jussi Helttunen

Teksti Mari Frisk

Aurinko paistaa, räystäistä tippuu vettä. Niina Uutinen on aloittanut työpäivänsä seitsemältä. Aamu kotikonttorissa käynnistyi tutuilla rutiineilla, ensin sähköpostit ja samalla kupponen kahvia.
– Aamu on rauhallisinta työaikaa.
Niina työskentelee Loviisan kaupungilla terveydenhuollon tietosuojavastaavana ja Pegasos-potilasjärjestelmän pääkäyttäjänä. Hänen vastuullaan on, että reilut 400 käyttäjää pääsevät muun muassa tekemään ja katsomaan kirjaukset. Niina on ollut saman työnantajan palveluksessa lähes 20 vuotta.
– Pisimpään olin sairaalassa osastolla. Sitten tuli käsivamma, käsi leikattiin useampaan kertaan, sairauslomalla ja kuntoutustuella meni yhteensä lähes viisi vuotta. Pääsin työkokeiluun kotihoidon digihoitajaksi ja kaksi vuotta sitten minulle tarjottiin tietosuojavastaavan työtä siihen ohelle. Puolitoista vuotta sitten Niina Uutinen jätti digihoitajan työt, kun kuvioihin tuli Pegasoksen pääkäyttäjyys.

Työn itsenäisyys on sen suola ja sokeri

Tänään kaikki on mennyt suunnitelmien ja kalenterimerkintöjen mukaan, toistaiseksi.
– Jos järjestelmään tulee häiriö, syntyy härdelli.
Päivät täyttyvät viesteistä, Teams-palavereista ja toisinaan käynneistä eri yksiköissä.
– Työni on pääasiassa pohdintaa, ongelmanratkaisua ja opastamista. Koko ajan tulee erilaisia uudistuksia, lakimuutoksia ja päivityksiä. Tiedotan työntekijöitä ja koulutan. Olen paljon tekemisissä ihmisten kanssa, mutta minulla ei ole kollegaa, joka tekisi samaa työtä, ja jonka kanssa voisi yhdessä pallotella asioita. Toisaalta työskentelen itsenäisesti ja saan pitää langat käsissäni.
Toimistotyöhön ei sisälly nosteluja, joten käsikään ei ole juuri vaivannut.
– Nykyisin kuormittavuus liittyy pääasiassa psyykkisiin paineisiin. Toisinaan alaselkä ja niska jumahtavat, kun istuu pitkään.
Niina Uutisella on vahva hoitajaidentiteetti.
– Vaikka osastotyö on osaltani taputeltu, pysyn hyvin kärryillä alasta, sillä toimin SuPerin aktiivina paikallisessa ammattiyhdistyksessä.

Mainos

Missä: Niina Uutinen on lähihoitaja, joka työskentelee Loviisan kaupungilla terveydenhuollon tietosuojavastaavana ja Pegasos-potilasjärjestelmän pääkäyttäjänä.
Mitä: Niina on työskennellyt korona-aikaan pääasiassa etätöissä kotikonttorilla. Entinen ruokailutila on muutettu työhuoneeksi.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Pelottaako suoraan puhuminen? – Oikeanlainen rehellisyys kannattaa

Kotihoidossa on paljon korjattavaa, mutta asiakkaat eivät ole se syy, miksi hoitajat vaihtavat työpaikkaa

”Kaksi tuntia lisää työmatkoihin, ei kiitos!” – Hyvinvointialueiden säästöt tarjoavat pienten paikkakuntien lähihoitajille vain huonoja vaihtoehtoja