Verenluovutus on kädenojennus elämän puolesta

Suomessa tarvitaan joka arkipäivä noin 800 verenluovuttajan apua.

Vain 5 prosenttia luovutusikäisistä suomalaisista käy verenluovutuksessa. Kuva: Inimage.com

Teksti Elina Kujala elina.kujala@superliitto.fi

Leikkaussalit hiljenevät lomakautena, mutta syöpäpotilaat, synnyttäjät ja onnettomuuspotilaat tarvitsevat verenluovuttajien apua kesälläkin.

Verta voi luovuttaa missä tahansa veripalvelutoimistossa tai verenluovutustilaisuudessa. Kaikki kymmenen verenluovutustoimistoa palvelee läpi kesän normaaleilla aukioloajoilla. Verenluovutustilaisuuksia järjestetään kesäkuussa niin saaristossa kuin pääkaupunkiseudulla ja pohjoisessakin. Verenluovutuspaikka voi kesällä löytyä vaikka mökkipaikkakunnalta tai lomareissun varrelta.

Veripalvelun verkkosivulta voi myös tarkistaa, onko omasta veriryhmästä tällä hetkellä sairaaloissa erityisesti pulaa. Eniten on kysyntää veriryhmille A+ ja O+, jotka ovat Suomen yleisimmät veriryhmät. Kaikkien muidenkin veriryhmien verta tarvitaan kuitenkin tasaisesti. Kaikki kerätty veri päätyy käsiteltäväksi Helsingin Kivihakaan ja tulee tarpeeseen. Verta ei koskaan siirretä sellaisenaan luovuttajalta potilaalle, vaan se jaetaan punasoluiksi, verihiutaleiksi ja plasmaksi, joista tehdään verivalmisteita hoitoa varten. Luovuttajia pitäisi olla päivittäin tietty määrä, jotta sairaaloiden verivalmistevarannot pysyvät tasaisesti täynnä, sillä verihiutaleet säilyvät vain viisi vuorokautta.

Luovuttajan on oltava 18-70-vuotias. Alustavan verenluovutussoveltuvuuden voi tarkistaa etukäteen verkossa tekemällä sovinkoluovuttajaksi.fi -testin.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Varhaiskasvatuksen suhdelukukikkailusta pyritään eroon kansalaisaloitteella

Lähihoitajien työ edelleen muita kuormittavampaa – lastenhoitajat liikkuvat tilastoissa yhä lähemmäs

Mielenosoitus paremman varhaiskasvatuksen puolesta: SuPer puolustaa varhaiskasvattajien oikeuksia