Vanhusten hoivakoteja palkittiin hyvästä hoidosta: Arjessa ei tarvita suurta ja ihmeellistä

Vanhusten hoivapalveluista kuuluu myös hyviä uutisia. SuPer palkitsi la Carita -säätiön myöntämillä tunnustuspalkinnoilla kaksi työyhteisöä hyvästä ja kehittyvästä vanhustyöstä. Palkinnon saivat Kymijoen Hoiva ry:n yksiköt Rantakoti, Honkakoti ja Iltarusko sekä Akaan kaupungin Havulinnan palvelutalo.

Kymijoen Hoiva

Palkinnon vastaanottivat Kymijoen Hoivasta hoitotyön esimies Marja-Terttu Riihelä ja lähihoitaja Anne Volanen. Kuva Jukka Järvelä.

Teksti Esa Pesonen

Kymijoen Hoiva ry:n toiminnanjohtaja Anu Pöllänen kertoo, että heillä asukkaan koko elämänhistoria otetaan huomioon, kun asukas saapuu taloon. Tämä tarkoittaa ihan konkreettisia asioita.

– Huomioimme asukkaan tavat, toiveet ja tottumukset. Jos joku on aamu-uninen, saa nukkua pidempään tai jos joku haluaa valvoa pidempään, saa valvoa. Asukkaan harrastukset, mieltymykset ja muut omat jutut otetaan huomioon.

Asukkaille tehdään myös oma toivekartta.

– Jos asukas on kertonut, että on koko elämänsä leiponut omenakääretortun lauantaisin, niin se onnistuu myös meillä. Tällainen ymmärrys syntyy, kun tuntee asukkaan ja tietää, mistä hän nauttii.

Kymijoen Hoivan resepti hyvään vanhustenhoitoon on varsin simppeli.

– Arjessa ei välttämättä tarvita suuria resursseja ja rahaa. Ei mitään suurta ja ihmeellistä. Vain vanhuksen lähellä olevan lähihoitajan, kun hän kohtaa asukkaan arvostavasti, elettyä elämää kunnioittaen ja aidolla lämmöllä.

Myös henkilöstön hyvinvointi on huomioitu Kymijoen Hoivan yksiköissä. Työssäjaksamiseen ja työhyvinvointiin on satsattu.

– Meillä on omat ja yksiköiden omat työhyvinvointisuunnitelmat. Lisäksi meillä saa kehittää omaa työtään. Meillä on 10 erilaista työryhmää, joissa hoitajat toimivat aktiivisesti.

Mainos

Kymijoen Hoiva ry toimii yhdistyspohjalta. Sen omistajapohja muodostuu yhteisö- ja henkilöjäsenistä.

SuPer-lehti vierailee la Carita -palkituissa hoivakodeissa kevään aikana tehden niistä laajemmat artikkelit printtilehteen.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kohtaa oikein: Aivovamma voi vaikuttaa potilaan käytökseen, mutta ei älyyn

SuPerin seuraava puheenjohtaja on koiraihminen

FinUnionsin johtaja Susanna Salovaara: ”Suomen työelämäheikennyksiä seurataan Brysselissä kauhunsekaisin tuntein”