Terve kuin Pukki

Joulupukki on erittäin vanha mies. Meitä kilttejä superilaisia hieman huolettaa, onko hän yhä hyvässä kunnossa. Toivomme, että näin on, sillä terveys ja hyvinvointi ovat isoja lahjoja Pukillekin. Olisi kauheaa, jos joulu ja etenkin lahjat jäisivät tulematta sen vuoksi, että juhla-ajan suomalainen päähenkilö ei ole kunnossa. Joulupukin sairausloma tässä kuussa tekisi ennennäkemätöntä hallaa Suomen hyvälle kansainväliselle maineelle ja tietenkin lapsille.

joulupukki terveys sairaus

Joulupukin pitää olla terve. Kuva Ingimage.

Teksti Jukka Järvelä

Ylipaino

Lukuisten tapaamisten ja kuvien perusteella voi melko tarkasti sanoa, että Joulupukki on 178 senttiä pitkä ja painaa 121 kiloa. Tuo tarkoittaa selvää ylipainoa ja on huolestuttavin asia joulumme tärkeän päähenkilön terveydessä. Pukki syö jollakin tapaa väärin, ehkä turhan kausiluonteisesti, sillä joulunajan ahmiminen on suunnatonta verrattuna muuhun vuoteen. Pukki on itse kertonut, että tavallisen arjen ruokavalioon kuuluvat puuro, kahvi, poronmaito, voileivät, loimulohi, leipäjuusto, lakkahillo, puikulaperunat, tuore kala, lakkaleivokset ja puolukkakiisseli. Terveellistä. Jos määrät pysyvät kohtuullisena, näistä ei liho. Joulun kotiherkuttelulla on varmasti jo isompi merkitys liikapainoon: kinkkua, piparia ja glögiä kuluu Korvatunturilla paljon. Lopulta, kun pukki lähtee liikkeelle ja kiertää maailman kaikkien kilttien lasten kodit, hän on kierroksellaan ahminut miljoonia kaloreita eri muodoissa. Tässä syy ylipainoon. Useampi havainnoitsija on nähnyt Joulupukin myös laihana. Ehkä Pukki ottaa joulun hirmumässäilyn jälkeen ankaran vesidieetin ja laihtuu. Tällainen painon jojoilu ja ihmedieetit eivät tee hyvää kenenkään terveydelle.

Yleiskunto

Joulupukki kiertää siksakmenetelmällä koko maailman reilussa vuorokaudessa, mutta pääosin hänen työnsä on toimistotuolilla istumista. Yleiskunnon kuitenkin pitäisi olla suhteellisen hyvä, sillä Pukki tiettävästi saunoo ahkerasti ja ui kylmässä vedessä. Onkiminen ja marjojen keräilykin kuuluvat arkielämään Korvatunturilla. Vastustuskykyä kasvattaa se, että Joulupukki on vuosisatojen aikana kiertänyt Maapallon kodit moneen kertaan ja altistunut aika tarkkaan kaiken maailman pöpöille. Ivalon terveyskeskuksessa mitattu verenpaine on suorastaan erinomainen, 118/81 mmHg.

Alkoholi

Joulupukilla on punaiset posket. Nenäkin punottaa ja on muhkurainen. Nämä oireet saattavat viitata liialliseen alkoholin käyttöön. Todennäköisesti Pukki ei ole alkoholisti, mutta hän nauttii jouluna pieninä tervetuliaismaljoina ennenkuulumattomia määriä alkoholipitoisia juomia reissullaan. Tämän ronskin kausikäytön haittavaikutuksia ei voi kiistää. Muita syitä kasvopunotukseen voivat olla sinänsä luonnolliset runsas, raitis ulkoilma ja korkea ikä.

Iso maha

Keskivartalolihavuus saattaa viitata tyypin II diabetekseen. Mikä sen sitten aiheuttaisi? Jouluun liittyy suklaa, sitä ei saisi syödä niin paljon. Viitteitä isomahaisuuden syihin saa myös Pukin vaatetuksesta, joka on viime vuosina muuttunut: Pukki pukeutuu punaisiin. Punavärin suunnitteli Coca-Colan mainosmies vajaa sata vuotta sitten. Ehkä Pukki teki hyvän vaatesponsoridiilin ja juo edelleen ilmaisia kolajuomia. Suklaata ei voi jättää, joten toivokaamme, että Joulupukki siirtyisi vähäkaloriseen kolaan.

Valkoinen karvoitus

Joulupukin hiukset ja parta ovat vitivalkoiset. Iän myötä heikentynyt verenkierto, solutuotanto ja hormonitoiminta vaalentavat luonnollisesti meidän kaikkien kuontaloa. Harmaantuminen voi kertoa myös vitamiinien puutteesta tai ylettömästä stressistä. Toivottavasti Pukilla ei ole kumpaakaan. Tuuhea parta onneksi kertoo hyvinvoivasta ihmisestä. Pitkän parran ja paksun palttoon hoitaminen ovat kuitenkin tärkeitä juttuja, ettei niihin ala pesiytyä mitään ylimääräistä maailmaa kolutessa.

Tuki- ja liikuntaelimet

Kävelykeppi on osa Joulupukin habitusta. Kepin kopautus hiljentää isonkin salin, mutta tämä käppyräpuusta tehty tuki saattaa kertoa myös sairauksista. Nivelrikko ehkä kuluttaa vanhan herran polvia, mutta hyvin hän ikäänsä nähden vielä kävelee. Keppi auttaa myös koukkuselkäisyyteen: ”Ja koukkuselkä suortuu niin kaikk´ on mielissään.” Pukki pitää usein säkkiä toisella olkapäällä, mikä on huono tapa. Kontti sopii lahjojen säilytykseen ergonomisesti paremmin. Raskaiden pakettien nostaminen käy varmaan vuosi vuodelta vaikeammaksi varsinkin, kun Lapin alkuperäiskansoilla on geneettistä taipumusta selkärankareumaan. Duodecim-lehti on kirjoittanut Joulupukille Ivalossa tehdystä selän terveystarkastuksesta seuraavasti: ”Röntgenissä todettiin ristiluunivelet ankyloottisiksi ja Th12-L1-nikamien välissä oli syndesmofyyttimuodostuma. (…) Hänellä on ollut noin 20-kertainen riski sairastua selkärankareumaan verrattuna normaaliväestöön”.

Työturvallisuus

Tontut ahkeroivat ja valmistavat lelut ja muut lahjat salaisessa pajassa. Ovatko viranomaiset päässeet tarkastamaan olosuhteet? Koska lahjat voivat olla mitä vain, monimutkaisten laitteiden ja niiden turvavälineiden tulisi olla kunnossa. Näin asiat todennäköisesti ovat, koska Joulupukki on maailmaa kiertäessään surukseen nähnyt ne alkeelliset orjatyöpajat, joissa käytetään lapsityövoimaa.

Työnarkomania

Vaikka työurat pitenevät, satojen vuosien työputki saattaa viitata pahaan työnarkomaniaan. Joulupukki ei ole eläkkeellä eikä tiettävästi lähdössäkään. Käytännössä jostakin tontusta voisi kouluttaa jatkajan. Ehkä salainen oppisopimuskoulutus on käynnissä, sillä ajoittain Pukin ahkiossa ja reessä on mukana tonttu tai jopa tonttuja. Sama työ satoja vuosia kyllästyttää kenet vaan, ehkä Pukki voisi päästää työssäoppijatontun pääruoriin ja käydä edes yhden vuoden työkierrossa pajan puolella. Joulupukki on ja pysyy, ja Sipilän hallituskin varmasti kiittää uurastuksesta sekä osuudesta sen kuuluisan viiden prosentin vajeen kiinnikuromisessa.

Savupiipun vaarat

Maailmalla Joulupukki kohtaa monenlaisia tapoja ja kulttuureita. Muutamissa maissa hän tupsahtaa koteihin savupiipusta. Hormit sisältävät useita ihmiselle vaarallisia pienhiukkasia. Ilman suojavarusteita tehdyt lukuisat piippulaskeutumiset on syytä tehdä varovasti, ettei samalla vedä keuhkorakkuloihin sairauksia aiheuttavia ainesosia. Pukkihan ei tupakoi, joten keuhkot ovat siltä osin puhtaat. Myös vaatteet kannattaa puhdistaa jokaisen hormisyöksyn jälkeen. Kova ajelu reellä halki ilmojen auttaa tässä. Suurin osa onnettomuuksista sattuu kotosalla. Joulupukki on vaaravyöhykkeessä näissä savupiippumaissa. Putoaminen korkealta voi katkaista jalan. Iso maha saattaa kiilata Pukin piippuun jumiin. Työn suunnittelu ja toteuttaminen on tehtävä millintarkasti.

Porot ja pulkka

Enimmäkseen Joulupukki liikkuu poron vetämässä pulkassa tai useammalla vetäjällä valjastetussa reessä. Tärkeä työväline vaatii monien seikkojen huomioonottamista. Pukin poroajokortti lienee kunnossa. Vaikka hän on maailman kokenein kuljettaja, Suomen jouluruuhkissa saati kansainvälisessä ilmatilassa ei voi liikkua ilman asianmukaista lupaa ja viranomaisvalvontaa. Porokulkuvälineessä tulee olla turvavyöt, etenkin kun pukki liikkuu vilkkailla ilmareiteillä huippunopeuksilla. Pukin kiiretilanteissa käyttämää helikopteria sentään ohjaa tehtävään koulutettu tonttu. Poro on pieni työturvallisuusriski, välillä voi tulla potkuja ja sarvien iskuja. Paksu takki ja jämerät lapikkaat suojaavat onneksi kolhuilta. Poro on myös hygieniariski, mutta Joulupukki on karaistunut näihin tuotoksiin.

Väkivalta

Kodeissa, joissa Joulupukki vierailee, kaikki ei tonttujen lukuisista tarkistuskäynneistä huolimatta ole välttämättä kohdallaan. Pukki saattaa kohdata ilkivaltaa, jopa väkivaltaa. Lapset voivat kiskoa lahjojen tuojaa parrasta. Alkoholia nauttineet isät puolestaan saattavat haastaa painiin. Joulukiireistä stressaantunut äitikin voi olla käytökseltään arvaamaton. Pukki selvinnee tilanteista hyvällä psykologisella silmällä ja runsaalla kokemuksella.

Työssä jaksaminen

Joulupukki tekee pari vuorokautta kiireistä työtä tauotta kiertäessään aattona ja joulupäivänä kaikki maailman kilttien lasten kodit. Tämä on äärimmäisen rasittavaa ja kaikkien säädösten vastaista työtä. Pukki jaksaa, vaikka tällaista työnkuvaa ei voida kirjata yhteenkään viralliseen paperiin, jolla olisi asianmukainen sitovuus. Jaksamista koettelee myös pitkä joulua edeltävä toimistotyö, jossa Pukki takapuoli hellänä lukee tonttujen raportit maailmalta ja miljoonat lasten lahjatoivekirjeet. Pukki ei ole suostunut delegoimaan näitä ydinosia työstään kenellekään. Ehkä hyvä niin. Joulupukki on hyvin rakastettu hahmo, mikä helpottaa valtavan tehtävän hoitamista.

Mielenterveys

Onko Joulupukki henkisesti tasapainossa? Uskomme, että näin on, koska hän uskomattoman työrupeamansa jälkeen viettää pitkähkön ja palauttavan loman rauhallisessa tunturimiljöössä. Pukkikin on kuitenkin ihminen, jota joskus vaivaa stressi. Vastuu on valtava, kun joutuu pitämään huolta maailman lasten onnellisuudesta. Kestääkö Pukki nämä paineet? Suurena lahjoittajana hän voisi hakea nykytrendien mukaista vertaistukea Bill Gatesilta, toiselta megalahjoittajalta.

Terveyspalvelut

Korvatunturi sijaitsee syrjässä: Savukosken kirkonkylälle on matkaa 135 kilometriä, autolla pääsee tunturista 20 kilometrin päähän. Terveysväki ei liiku supernopealla lentävällä reellä kuten päähenkilömme. Joulupukin voidaan sanoa asuvan sosiaali- ja terveyspalvelujen ulottumattomissa, mutta omatoimisuus pelastaa paljon. Influenssarokotteen Pukki otti pari vuotta sitten Rovaniemen pajassaan, joten hän saa palveluja etätyöpisteisiinsä.

Luonne

Joulupukin luonne on muuttunut aivan viime vuosikymmeninä. Vielä 1960-luvulla häntä pelättiin yleisesti. Vitsa viuhui ilmassa ja keppi antoi kyytiä peltiämpärille tuvan nurkassa. Ärjy setä saattoi antaa piiskaa epäilyttävän lapsukaisen paljaalle pyllylle. Viime aikoina Joulun Isäntä taasen on esiintynyt seesteisen kiltisti. Mistä tämä voi johtua? Vanhuusiässä persoonallisuus saattaa muuttua äkistikin. Onko pukki siis henkisesti astunut jonkin rajan yli kohti rauhaisan autuaallista vanhuudenhöperyyttä?

Puhe ja muisti

Kukaan ei muista, onko Joulupukki 400 vai peräti 1700 vuotta vanha. Näin vanhalle ihmiselle kertyy erinäisiä vaivoja. Muisti heikkenee ja puhe ei aina ota sujuakseen. Pukki puhuu selkeästi hitaalla ja matalalla äänellä. Hän kyselee usein samoja asioita: ”Onko täällä kilttejä lapsia?” Nämä seikat voivat liittyä muistisairauteen tai afasiaan. Pukki kuitenkin tuntee maailman kodit ja tekee vuodesta toiseen samanlaista työtä. Hän siis voi korvata korkean iän mukanaan tuomat mahdolliset aivotoiminnan heikentymät rutiinilla. Perustyössä uutta ei enää tarvitse omaksua.

Työyhteisön hyvinvointi

Korvatunturia voi pitää aika suljettuna työyhteisönä. Ulkopuoliset eivät pääse tarkastamaan lahjojen valmistusprosessia, eikä Joulupukki kutsu vieraita kotiseudulleen. Voiko työyhteisö hyvin? Jos työpaikkakiusaamista ilmenee, kuka ilmoittaa asiasta ja kenelle? Pukki ei kiusaa ketään, mutta vikkelät tontut voivat loukata toisiaan tepposillaan. Joulupukin johtamistaidot ja organisointikyvyt on vuosisatojen saatossa havaittu niin hyviksi, että Pukki todennäköisesti selvittää kaikki eripurat parhain päin. Suhde puolisoon on tietojen mukaan harmoninen. Kaikki tämä heijastuu työyhteisöön myönteisesti.

Kokonaistyönkuva

Hyvinvointiyrittäjällä, jollaiseksi Joulupukki kai voidaan luokitella, ei ole säädeltyä työaikaa. Hän tapaa maailmalla vieraita ympäri vuoden, mutta ehtii pitää alkuvuodesta ja keskikesällä lomaakin. Työhön sisältyy vahva monikulttuurinen elementti, mikä pitää yllä mielenkiintoa asioiden hoitamiseen jopa vuosisatoja. Maailma muuttuu vinhasti eikä kukaan voi jäädä laakereilla lepäämään, vaikka perustyö ei muuttuisikaan. Kaiken nähnyt Pukki osaa päivittää osaamistaan, siksi hänkin on somessa, josta kaikki lapsenmieliset löytyvät.

Teksti on alun perin julkaistu SuPer-lehdessä 12/2015

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitajamitoituksessa tehtiin U-käännös – suhdeluvulla kikkailu lisää epävarmuutta sote-alalla

”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana

Takana 12 vuotta SuPer-liiton johdossa: ”Näihin vuosiin on mahtunut kaksi äärimmäisen pahaa paikkaa ja monia hyviä hetkiä”