”Tällä kertaa myös me pääsimme mukaan!” SuPerin varhaiskasvatus lakkoilee läpi Suomen

Perjantaina ilmoitettiin kaksipäiväisestä varhaiskasvatuksen lakosta. Hoitajat Rovaniemeltä ja Jyväskylästä kertovat, miltä työnseisaus tuntuu. SuPer on julistanut poliittisen lakon ajalle 13.-14.2.2024

Teksti Jenna Parmala

Torstai-iltapäivänä Kivitaipaleen päiväkodissa oli juuri käyty lasten kanssa välipalalle, kun Heli Keräsen ja hänen työkaverinsa puhelimet kilahtivat.

– Sieltä tuli ensimmäinen tieto lähestyvästä varhaiskasvatuksen lakosta, Keränen kertoo.

Rovaniemen seudulla lakon aloitti tiistaina 13.2.2024 noin kolmekymmentä superilaista. Kivitaipaleen päiväkodissa työskentelevä Keränen kertoo lakkoilevansa ärhäkällä mielellä.

– Olen valmis lakkoilemaan niin paljon kuin tarvitaan. Toivon, että lakko saa hallituksen ymmärtämään, ettei heikennyksiä voi enää tehdä. Tässä ei poljeta enää vain työntekijöiden asemaa, vaan myös heidän motivaatiotaan ja ostovoimaansa.

Keränen on työskennellyt varhaiskasvatuksen alalla 17 vuotta.

– Minä olen jo ehtinyt hankkia talon ja auton, mutta olen huolissani nuorista työntekijöistä, tuleeko se olemaan heille lainkaan mahdollista?

Myös pohjoinen on mukana

Keränen iloitsee, että tällä kertaa liiton lakossa oli mukana myös Pohjois-Suomi. Keräsen mukaan pohjoisen erityislaatuisuus ja tarpeet usein unohtuvat julkisissa puheissa. Kaupunkien ulkopuolella palveluiden merkitys korostuu. Kivitaipaleelta Rovaniemelle on matkaa parikymmentä kilometriä.

– Me emme elä kaupunkikeskittymässä, täällä todellisuus on erilainen. Pitkät välimatkat hankaloittavat arkea ja niiden ajamisessa ei pelkkä kutsumus auta.

Jyväskylän lakkohenki

Pääluottamusmies Saija Kataja-aho toteaa, että vaikka lakkoilmoitus tuli yllätyksenä, Jyväskylässä lakkoa oli jo odotettu.

– Oli tullut kyselyitä, että milloinkas mekin pääsemme osoittamaan tukemme.

Jyväskylän kaupungin palveluksesta lakkoon meni 86 superilaista varhaiskasvatuksen ammattilaista. Kataja-aho kertoo saaneensa jonkin verran tiedusteluita ansionmenetyksistä ja lakkoavustuksista.

– Yleinen henki on ollut hyvin positiivinen. Kaikki ymmärtävät, että kyseessä ei ole lakko työnantajaa vastaan, vaan aivan kaikkien suomalaisten puolesta.

Esimies tukee lakkolaisia

Kataja-aho työskentelee itse Haukkamäen päiväkodissa ja toimii pääluottamusmiehenä päivätyönsä ohessa. Haukkamäen päiväkodissa työskentelee useita SuPerin varhaiskasvatuksen lastenhoitajia.

– Töihin jäi melko pieni porukka, jonka jaksamisesta on tietysti huoli.

Kataja-aho kuvailee lakkotunnelmia kuitenkin hyviksi.

– Ilmapiiri on ollut joustava ja jouheva. Myös esimies on osoittanut ymmärrystä lakkoa kohtaan. Tällä hetkellähän heikennyksiä tehdään melkein kaikelle kansalle. Silloin myös laajaa lakko-oikeutta tulee voida käyttää.

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitajamitoituksessa tehtiin U-käännös – suhdeluvulla kikkailu lisää epävarmuutta sote-alalla

”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana

Takana 12 vuotta SuPer-liiton johdossa: ”Näihin vuosiin on mahtunut kaksi äärimmäisen pahaa paikkaa ja monia hyviä hetkiä”