SuPerin hallituksessa vieraillut meppi Sirpa Pietikäinen: ”Ikäihmiset ovat syrjinnän kohteina”

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen vieraili torstaina SuPerin hallituksen kokouksessa. Hän kiinnitti alustuksessaan huomiota muun muassa ikäihmisten tasa-arvon toteutumiseen.

Sirpa Pietikäinen

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen haluaa puuttua ikäihmisten syrjintään. Kuva: Sonja Kähkönen.

Teksti Esa Pesonen

Pitkän linjan poliitikko Sirpa Pietikäinen totesi, että tasa-arvon toteutuminen alkaa jo yhteiskunnan rahanjaosta.

– Meidän on arvioitava, paljonko rahaa käytetään teihin ja paljonko hoivatyöhön.

Pietikäisen mielestä ikäihmiset ovat joutuneet suoranaisen syrjinnän kohteiksi. Kukaan ei sitoisi esimerkiksi lapsia sänkyynsä tai nukuttaisi lapsia väkisin unilääkkeillä, mutta vanhusten sitomista ja ylilääkitsemistä pidetään normaalina.

– Menisitkö itse nukkumaan kello yhdeksän illalla, jos ei nukuta. Ikäihmisten on näin tehtävä hoivakodeissa, Pietikäinen heitti vertauskuvan.

Pahinta Pietikäisen mielestä on ikäihmisten perusoikeuksien riisto, kuten vapaan liikkumisen rajoittaminen.

– Kyseessä on silloin vapaudenriisto, hän sanoi.

Ikäihmisten syrjintään ei puututa

Ikäihmisiä syrjitään Pietikäisen mukaan ilman pätevää syytä.

– Ikä on mielivaltainen peruste rajoittaa ikäihmisen toimintaa. Meiltä puuttuu tällä hetkellä kunnollinen työkalu puuttua ikäihmisten syrjintään, Pietikäinen sanoi.

Hän viittaa siihen, että EU:ssa tarvittaisiin syrjinnän vastainen direktiivi, joka kieltäisi esimerkiksi iästä johtuvan syrjinnän.

Suomessa on Pietikäisen mielestä tuudittauduttu siihen, että tasa-arvoasiat ovat olleet hoivatyössä kunnossa sen jälkeen, kun hyvinvointiyhteiskunta rakennettiin 1960-luvulla.

– Meillä on ollut Suomessa fiilis, että olemme jo paljon muita edellä. Omahyväisyyteen voi helposti jumittua. Paljon voisimme oppia muualta Euroopasta.

Pietikäinen kiinnitti myös huomiota ikääntyvien naisten kehnoon sosiaaliseen asemaan Euroopassa.

– Yksinäisten ikääntyneiden naisten köyhyys on hiljaista köyhyyttä, josta ei puhuta. Kun eläkkeistä ja julkisista palveluista säästetään, se kohdistuu eniten naisiin, jotka ovat pienituloisempia kuin miehet.

Sirpa Pietikäinen myös kiitteli suomalaista lähihoitajakoulutusta esimerkilliseksi koko Euroopassa.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitajamitoituksessa tehtiin U-käännös – suhdeluvulla kikkailu lisää epävarmuutta sote-alalla

”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana

Takana 12 vuotta SuPer-liiton johdossa: ”Näihin vuosiin on mahtunut kaksi äärimmäisen pahaa paikkaa ja monia hyviä hetkiä”