Superilaisille tulossa lähes 200 000 euron korvaukset Oulussa – kaupunki ei noudattanut yt-lakia

Käräjäoikeuden mukaan Oulun kaupunki ei noudattanut yhteistoimintalakia päättäessään hoitajien lomautuksesta vuonna 2013. Kukin ammattiliittojen kanteessa mukana ollut jäsen on saamassa noin 2 000 euron korvauksen.

Neuvottelutilanne

131 SuPerin jäsentä on saamassa yhteensä 196 500 euroa korvauksia. Vaihtoehtoja säästötoimenpiteiden toteuttamiselle olisi pitänyt käydä läpi työntekijöiden edustajien kanssa yhteistoimintaneuvotteluissa.

Teksti Merja Suomalainen

Ammattiliitot nostivat kanteen Oulun kaupunkia vastaan, koska se ei noudattanut kunnallista yt-lakia vuoden 2014 lomautuksista päättäessään.

– Oulun kaupunki teki päätöksen lomautuksista ennen kuin yt-neuvotteluja käytiin, SuPerin lakimies Sanna Rantala toteaa.

Oulun kaupunki vetoaa siihen, että yt-neuvottelut oli käyty aikaisemmin säästötavoitteiden osalta. Neuvottelujen tarkoitus kuitenkin on käydä yhdessä työntekijöiden edustajien kanssa läpi vaihtoehtoja säästötoimenpiteiden toteuttamiselle.

– Luottamushenkilöillä on lain mukaan oikeus osallistua yt-neuvotteluihin. Jos päätös on tehty jo etukäteen, neuvotteluilla ei ole merkitystä, Rantala sanoo.

Työnantaja vetosi myös asian vanhentumiseen, mutta käräjäoikeus totesi kanteiden tulleen vireille määräajassa. Mukana kanteessa on 131 SuPerin jäsentä, jotka saisivat yhteensä 196 500 euroa korvauksia yt-lain rikkomisesta.

– Ammattiliittojen luottamushenkilöt edustavat työntekijöitä tälläkin hetkellä monessa yt-pöydässä. On tärkeää, että neuvottelijoilla on laaja jäsenten tuki. Jos asia joudutaan viemään oikeuteen, nousee oma jäsenyys näkyvästi arvoonsa, Rantala huomauttaa.

Kanteessa oli mukana myös muita ammattiliittoja. Yhteensä 460 eri ammattiliittojen jäsentä on saamassa kokonaisuudessaan yli 800 000 euron korvaukset.

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli Oulun kaupungilla on mahdollisuus valittaa asiasta hovioikeuteen. Korvaukset maksetaan vasta, kun tuomio tulee lainvoimaiseksi.

Sinua voisi kiinnostaa myös

SuPerin uusi puheenjohtajisto valitaan toukokuussa

Lähihoitaja Abdullah Al-Rammah haluaa hoitaa muistisairaita vanhuksia, mutta Suomi aikoo karkottaa hänet

Lähihoitajien rokotusoikeus laajenee: ”Täydennyskoulutusta rokotteista ja rokottamisesta tarvitaan”