SuPer vaatii Helsingin kaupunkia puuttumaan palkanmaksun ongelmiin

Huono valmistautuminen on aiheuttanut kaaoksen Helsingin kaupungin palkanmaksussa. Tällä hetkellä palkanmaksun ongelmat vaikuttavat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleviin työntekijöihin.

Kuva: Mostphotos

Teksti Jenna Parmala

SuPer on saanut useita yhteydenottoja jäseniltä Helsingin kaupungin palkanmaksun ongelmiin liittyen. SuPerille on ilmoitettu Helsingin kaupungin väärin maksamista palkoista ja pois jääneistä lisistä. Pahimmissa tapauksissa palkkoja ei ole maksettu lainkaan kahteen kuukauteen.

Liitto on lähestynyt Helsingin kaupunkia kirjeellä, joka vaatii työnantajaa kantamaan vastuunsa. SuPerin palveluvastaava Sari Varinen toteaa, että SuPer on ollut ongelmien alettua yhteydessä KT:hen, AVI:iin, Helsingin kaupungin virkamiehiin ja SuPerin omiin luottamusmiehiin.

”Työnantajan keskeisin velvollisuus on palkan maksaminen työntekijälle oikein ja ajallaan.”

SuPer tarjoaa jäsenille neuvoja palkanmaksun ongelmissa.

Ongelmat olisi voitu ennakoida

Helsingin kaupungin palkanmaksun ongelmat ovat jatkuneet jo useita kuukausia. Varisen mukaan ongelmat vaikuttavat liittyvän Sarastia-järjestelmään siirtymiseen. Varinen toteaa, että siirtymästä on seurannut kaaos, joka olisi voitu välttää.

”Paremmalla valmistautumisella ja henkilöstön resursoinnilla emme olisi nyt tässä tilanteessa. Jo etukäteen oli tiedossa, että luvassa on iso muutos, joka vaatii lisää osaavaa henkilöstöä palkanlaskentaan sekä esimieskoulutusta järjestelmähallintaan.”

Varinen korostaa, että Sarastiaan on siirrytty myös muualla.

”Silloinkaan ei ole vältytty ongelmilta. Epäkohtien on täytynyt olla Helsingin kaupungilla jo etukäteen tiedossa.”

Yksi suurimmista Sarastian ongelmista on palkkalaskelman huono saatavuus. Verkkopankin sijaan laskelma tulee vain Sarastian järjestelmään, eikä vanhoja laskelmia ole mahdollista tarkastella takautuvasti, esimerkiksi työsuhteen päätyttyä.

Viivästyskorko ei riitä

Tällä hetkellä SuPer vaatii, että työntekijät saisivat kokemastaan haitasta paremman korvauksen, kuin vain nimellisen viivästyskoron. Varinen toteaa ongelmien painottuneen erityisesti epäsäännöllisten tulojen varassa oleviin työntekijöihin, jotka ovat jo valmiiksi hyvin haavoittuvaisessa asemassa.

”Jokainen meistä voi miettiä, mitä palkatta jääminen heidän taloudelleen merkitsee.”

Varinen painottaa, että Helsingin kaupungin on ratkaistava palkanmaksun ongelmat pikimmiten.

”On selvää, että koko sotkua ei tulla korjaamaan nopeasti. Lomarahat ovat kuitenkin maksussa heinäkuussa ja lähtökohtaisesti ne maksetaan heinäkuun varsinaisen palkan perusteella. Tällä hetkellä vaadimme, että nämä palkat maksetaan jokaiselle jäsenelle oikein.”

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitajamitoituksessa tehtiin U-käännös – suhdeluvulla kikkailu lisää epävarmuutta sote-alalla

”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana

Takana 12 vuotta SuPer-liiton johdossa: ”Näihin vuosiin on mahtunut kaksi äärimmäisen pahaa paikkaa ja monia hyviä hetkiä”