Super Työttömyyskassa toimii normaalisti, vaikka jäsenten lomautukset ovat lisääntyneet – Katso vinkit lomautustilanteeseen

Poikkeusoloista huolimatta Super Työttömyyskassa toimii normaalisti ja päivärahat maksetaan lomautetuille ajallaan. Kassa on varautunut siihen, että hakemusten määrä kasvaa loppukuussa.

super työttömyyskassa

Monet varhaiskasvatuksen työntekijät ja koulukäyntiavustajat ovat tulleet lomautetuiksi. Lomautusmäärien kasvu ei kuitenkaan ole vielä ruuhkauttanut Super Työttömyyskassaa. Kuva: Mostphotos

Teksti Sonja Kähkönen

Työttömyyskassat ovat varoittaneet palvelujensa ruuhkautumisesta ja jopa tukien viivästymisestä, kun lomautukset ja niiden myötä päivärahahakemusten määrä ovat lisääntyneet äkillisesti. Myös varhaiskasvatuksen työntekijöitä ja koulunkäyntiavustajia on lomautettu koronaviruksen ja poikkeusolojen vuoksi. Toistaiseksi nämä lomautukset eivät kuitenkaan ole ruuhkauttaneet Super Työttömyyskassan toimintaa. Päivärahat maksetaan ajallaan ja normaalit ruuhkat hoidetaan entiseen tapaan.

– Lomautuksiin liittyviä kysymyksiä tulee toki tällä hetkellä normaalia enemmän. Odotettavissa on, että päivärahahakemusten määrä kasvaa jonkin verran loppukuussa, arvioi Super Työttömyyskassan kassanjohtajan sijainen Sirpa Kallioniemi-Lahti.

Hänen mukaansa kuukauden vaihde on normaalitilanteessakin ruuhkaisinta aikaa. Syynä on se, että suurin osa keikkatyötä ja osa-aikatyötä tekevistä hakevat päivärahaa kalenterikuukausittain.

Super Työttömyyskassa ilmoittaa hakemusten käsittelyajat verkkosivuillaan. Maaliskuussa käsittelyaika oli keskimäärin 10,8 päivää. Tällä hetkellä eli viikolla 15 käsitellään edellisellä viikolla eli viikolla 14 saapuneita hakemuksia.

– Nämä ajat voivat toki hieman pidentyä, jos hakemuksia tulee yhtäkkiä suuri määrä.

Uusia alkavia hakemuksia kassaan tuli tammikuussa 516, helmikuussa 361 ja maaliskuussa 372.

Toimi näin, jos sinut lomautetaan

Koronatilanteen vuoksi Super Työttömyyskassan asiakaspalvelu toimistolla on suljettu. Kaiken asioinnin voi kuitenkin hoitaa sähköisesti työttömyyskassan verkkosivuilla, ja kassan verkkosivuilta löytyvät ohjeet esimerkiksi siihen, miten toimia lomautustilanteessa.

– Jos työntekijä tulee lomautetuksi, tulee hänen ilmoittautua viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä työttömäksi työnhakijaksi elinkeinotoimistoon, Kallioniemi-Lahti muistuttaa.

Ensimmäisen päivärahahakemuksen voi lähettää Super Työttömyyskassaan kahden viikon työttömyys- tai lomautusjakson jälkeen. Päivärahaa kannattaa kuitenkin hakea viimeistään kolmen kuukauden kuluessa lomautuksen alkamisesta.

Ansiosidonnaista päivärahaa voi hakea henkilö, jonka jäsenmaksut ovat ajan tasalla ja joka on kuulunut työttömyyskassaan vähintään 26 viikkoa. Näiden viikkojen ajalta palkkaa on pitänyt saada vähintään 18 tunnilta.

– Hallitus on kuitenkin esittänyt, että työssäoloehtoa lyhennettäisiin väliaikaisesti 13 viikkoon. Kassan verkkosivuja kannattaa seurata aktiivisesti, koska kerromme näistä työttömyysturvalain väliaikaisista muutoksista heti, kun saamme tiedon niiden voimaantulosta.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kohtaa oikein: Aivovamma voi vaikuttaa potilaan käytökseen, mutta ei älyyn

SuPerin seuraava puheenjohtaja on koiraihminen

FinUnionsin johtaja Susanna Salovaara: ”Suomen työelämäheikennyksiä seurataan Brysselissä kauhunsekaisin tuntein”