SuPer-liitto mukana Pride-kulkueessa – Parannettavaa riittää tasa-arvossa

SuPer-liitto osallistui jälleen Pride-kulkueeseen kesäkuun viimeisenä lauantaina. Tänä vuonna mukana oli edellisiä vuosia enemmän innokkaita superilaisia, jotka kerääntyivät Senaatintorille odottamaan kulkueen alkua.

Lähihoitajat Hanna Tanskanen ja Minna Kuusela Senaatintorilla

Lähihoitajat Hanna Tanskanen ja Minna Kuusela saapuivat kaukaa Pride-kulkueeseen, koska kokevat tasa-arvon tärkeänä. Kuva: Esa Pesonen

Teksti Esa Pesonen

Ilma oli mitä mainioin aluksi ja vaikka muuttui sitten harmaaksi, niin superilaiset marssivat muiden STTK:n jäsenliittojen mukana Pride-kulkueessa. Ylpeänä ammatista -tarroja liimailtiin paitoihin.

– Lähtökohtanamme osallistua Pride-viikkoon on se, että työelämän tulisi olla tasa-arvoinen kaikille. Mukana on kirkko ja muita yhteisöjä, joten on itsestäänselvyys, että olemme mukana. Työelämän tasa-arvoon kuuluu tietenkin myös se, että voi olla asiasta kuin asiasta eri mieltä,  kulkueeseen osallistunut asiantuntija Leena Kaasinen SuPer-liiton kehittämisyksiköstä sanoo.

Superilaisia hoitajia saapui Pride-kulkueeseen kaukaa. Minna Kuusela saapui Rovaniemeltä ja Hanna Tanskanen Kuopiosta. Miksi tulitte kulkueeseen noinkin kaukaa?

– Ensimmäistä kertaa tulin mukaan tärkeän asian puolesta, Minna Kuusela sanoo.

Molempia mielestä seksuaalivähemmistön oikeuksissa olisi parannettavaa.

– Hoitajan täytyy olla tasa-arvoinen kaikille. Vanhuksen ei täytyisi mennä kaappiin uudestaan, kun hän siirtyy asumaan palvelutaloon tai vanhainkotiin. Tämä on hoitajille uusi asia ja sitä on kohdattu harvoin, he sanovat.

Ei enää kaappiin

Heidän mielestään ammattilaisen hoitajan täytyy osata suhtautua kaikenlaisiin ihmisiin. Omassa työyhteisöissään seksuaalivähemmistöihin kuuluvia kollegoita ei ole myöskään syrjitty.

– Ei se ole mikään ongelma, he toteavat.

Järjestöasiantuntija Anne Kisonen kertoi Setan Sateenkaarisenioreiden pitämän luennon herättäneen hänet.

– Kuvittelin siihen saakka, että kaikkia kohdellaan yhdenvertaisesti, mutta kuulin, että moni 50–60-vuotiaana kaapista ulos tullut on joutunut uudelleen kaappiin palvelutalossa. Se on surullista ja havahduttava kokemus.

Superilaisten kulkue päättyi puistopiknikiin Kaivopuistoon, jonne myös Pride-kulkue päättyi. SuPer-Nuoret tapasivat jo kulkuetta edeltävänä perjantaina Ay goes Pride -elokuvanäytöksessä.

SuPer-liiton arvot kunnioitus, vastuullisuus ja rohkeus sopivat hyvin Pride-tapahtumaankin. Ensi vuonna toivotaan jälleen superilaisia mukaan. Kaikki mukaan marssimaan ihmisoikeuksien, työelämän tasa-arvon sekä asiakkaan ja potilaan oikeuksien puolesta.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kun pappa ei pääse hoivakotiin, se näkyy sairaalan päivystyksessä

Tuore puheenjohtaja Päivi Inberg: ”Tehdään yhdessä töitä, jotta saadaan hoitajille parempi tulevaisuus”

Varapuheenjohtaja Harri Järvelin: ”Haluan, että SuPer on luotetuin ammattiliitto”