Presidentti Tarja Halonen: Lasten tarpeet otettava huomioon seuraavan hallituksen ohjelmassa

SuPerin ja muiden järjestöjen järjestämässä varhaiskasvatusseminaarissa puhunut presidentti Tarja Halonen toivoo, että varhaiskasvatus otetaan nykyistä vankemmin huomioon seuraavan hallituksen toimissa. Halonen on myös vankasti säädellyn hoitajamitoituksen kannalla.

Presidentti Tarja Halonen

Presidentti Tarja Halonen puhui SuPerin, Tehyn, JHL:n, Talentian ja Suomen Lastenhoitoalan Liiton järjestämässä varhaiskasvatuksen juhlaseminaarissa 5. huhtikuuta. Kuva: Jukka Järvelä.

Teksti Jukka Järvelä

30 vuotta sitten sosiaaliministerinäkin toiminut presidentti Tarja Halonen otti napakasti kantaa varhaiskasvatuksen tilanteeseen.

– Edellisen hallituksen ajattelussa heijastuivat selvästi aikuisten tarpeet, kun esimerkiksi lasten oikeus päivähoitoon katsottiin vähäisemmäksi, mikäli toinen vanhemmista oli kotona. Osa kunnista tosin kompensoi tätä tilannetta.

Halosen mukaan ilmapiiri on ollut sellainen, että kaikki eivät ole ymmärtäneet varhaiskasvatuksen merkitystä.

– Lapsilla on tarve kestäviin ystävyyssuhteisiin myös silloin kun he ovat pieniä. Tutkijat ovat kertoneet tästä hyvin selvästi: pienikin lapsi iloitsee saman ikäisten kumppanuudesta, virikkeistä ja hyvästä hoidosta.

– Toivottavasti tulevaisuudessa asiat varhaiskasvatus-nimikkeen alla kehittyvät sujuvammin.

Säilyttäkää oppimisen into

Hyvä varhaiskasvatus on Halosen mukaan vakuutus Suomen tulevaisuudelle. Tällainen kasvatus huomioi ja säilyttää oppimisen innon.

– Me kaikki tiedämme, että pienellä lapsella on valtava into oppia. Istuminen, käveleminen, puhuminen – alle kouluikäiselle kaikki tuntuu olevan mahdollista. Tämä alkuperäinen into oppimiseen tulisi säilyttää mahdollisimman hyvänä. Se kuitenkin vähitellen katoaa aikuisuutta kohden mentäessä.

Halosen mukaan varhaiskasvatuksen työntekijät ovat avainasemassa, jotta into säilyisi ja löytäisi sellaisetkin lapset, jotka syystä tai toisesta ovat sitä menettämässä.

Hyvästä varhaiskasvatuksesta voisi jopa tulla Suomelle tuottelias ja maailmalle hyödyllinen vientivaltti.

– Kansainvälisissä tehtävissä olen huomannut, että meidän oppimme varhaiskasvatuksesta ovat uteliaisuuden kohteena ympäri maailmaa. Tässä meillä olisi valtava supervientituote. Samalla voisimme muuttaa maailmaa paremmaksi.

Muistakaa huonot ajat

Halonen muistutti seminaarissa olleille varhaiskasvatuksen ammattilaisille, että tulee hyviä ja huonoja aikoja. Hän kehotti varautumaan mahdollisiin niukkuuden aikoihin myös päivähoidossa ja viittasi kevään vanhustenhoitokohuun.

– Olemme äskettäin saaneet melkoisen karun kokemuksen vanhustenhoidon puolelta: henkilökunnan hyväkään koulutus ja oikeat periaatteet eivät toteudu ilman riittäviä resursseja.

Myös päivähoidossa on kokeiltu neuvontaluonteista mitoitusta ja uskottu, että se riittää.

– Vedottiin siihen, että kuntapäättäjät ovat lähellä käyttäjiä ja tämä takaa palvelun laadun. Kunnat ja yksityiset yrittäjätkin kuitenkin elävät taloudellisen paineen alla.

– Uskon että tarkempi sääntely toimii meidän kaikkien eduksi, sillä riittämättömät resurssit eivät mahdollista hyvää työtä.

Sinua voisi kiinnostaa myös

SuPerin uusi puheenjohtajisto valitaan toukokuussa

Lähihoitaja Abdullah Al-Rammah haluaa hoitaa muistisairaita vanhuksia, mutta Suomi aikoo karkottaa hänet

Lähihoitajien rokotusoikeus laajenee: ”Täydennyskoulutusta rokotteista ja rokottamisesta tarvitaan”