Perustuslakivaliokunta vaatii isoja muutoksia sote-uudistukseen

Perustuslakivaliokunta löysi sote-esityksestä monia vakavia perustuslaillisia ongelmia. Uudistuksen siirtymäkautta on pidennettävä.

Teksti Elina Kujala elina.kujala@superliitto.fi

Sote ei tänään kaatunut, mutta mutkia tuli matkaan. Perustuslakivaliokunta vaatii äsken julkaistussa lausunnossaan merkittäviä muutoksia sote-uudistuksen aikatauluun ja moittii maakuntien sote-palvelujen rahoitusta riittämättömäksi. Lisäselvitystä ja ratkaisuja kaipaavat myös EU notifikaatio, jossa sote-mallin toimivuus varmistetaan tekemällä siitä ensin ilmoitus EU:lle sekä ihmisten tietosuojaan liittyvät kysymykset ja monet muut yksityiskohdat.

Perustuslakivaliokunta oli lausunnossaan yksimielinen. Uudistus siirtyy seuraavaksi sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn. SuPerin kehittämisjohtaja Jussi Salo toteaa, että sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on edessään paljon tekemistä.

– Yksimielisyys oli vahva signaali siitä, että perustuslakivaliokunta odottaa nyt sosiaali- ja terveysvaliokunnalta huolellista ja perinpohjaista työtä.

Salo on tyytyväinen eritysesti maakuntien rahoitusta koskevaan vaatimukseen.

– Positiivista on se, että lausunnossa edellytetään, että budjettirajoitteet eivät saa estää palvelujen toteutumista. Raha on löydyttävä, eikä ihmistä voi jättää heitteille.

Jussi Salo pitää selvänä, että maakuntavaaleja ei tämän vuoden puolella nähdä. Sekin on selvää, että kaavaillut kolmen miljardin euron säästöt eivät tule toteutumaan.

– Tältä hallitukselta taitaa loppua aika kesken. Tulevina viikkoina selviää, hyväksyykö valinnanvapautta tiukasti ajanut kokoomus mallin, jossa ei saada kuviteltuja säästöjä ja vain maakuntien toteutuminen olisi varmaa. Seuraava eduskunta voi siirtää koko valinnanvapauden toteutumisen hamaan tulevaisuuteen ja ö-mappiin, sanoo Jussi Salo.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kohtaa oikein: Aivovamma voi vaikuttaa potilaan käytökseen, mutta ei älyyn

SuPerin seuraava puheenjohtaja on koiraihminen

FinUnionsin johtaja Susanna Salovaara: ”Suomen työelämäheikennyksiä seurataan Brysselissä kauhunsekaisin tuntein”