Pääministeri Antti Rinne: ”Seuraan, pitääkö kaivaa kuvetta” – Katso video

TSN:n neuvottelupäivillä puhunut Rinne sanoo ymmärtävänsä hoitoalan mataliin palkkoihin kohdistuvaa kritiikkiä, mutta siirtää vastuun palkkakehityksestä yksin työmarkkinajärjestöille.

Antti Rinne

Terveys- ja sosiaalialan neuvottelujärjestön päivillä puhunut Antti Rinne sai yleisöltä aplodit 0,7:n hoitajamitoituksen sisällyttämisestä hallitusohjelmaan. Kuva ja video: Timo Väkimies

Teksti Saija Kivimäki

TSN:n neuvottelupäivillä puhunut Rinne sanoo ymmärtävänsä hoitoalan mataliin palkkoihin kohdistuvaa kritiikkiä, mutta siirtää vastuun palkkakehityksestä yksin työmarkkinajärjestöille.

Naisvaltaisen hoitoalan palkkaus on yksi keskeisistä tasa-arvokysymyksistä Suomessa. Hallituksen ohjelmassa miesten ja naisten välistä tasa-arvoa pyritään edistämään esimerkiksi perhevapaauudistuksella, mutta miten nais- ja miesvaltaisten alojen palkkaeroja aiotaan tasata?

Pääministerin mukaan on tärkeää, että alojen välinen segregaatio eli erilaistuminen saadaan kitkettyä pois.

– Se tarkoittaa suomeksi, että täytyy löytää tekijöitä, jotka vahvistavat eri sukupuolten osallistumista eri tehtäviin nykyistä tasa-arvoisemmin.

TSN:n neuvottelupäivillä pääministeri väisti kysymyksen palkasta ja heitti pallon päivien osallistujille eli Erton, SuPerin ja Tehyn työehtosopimusneuvottelijoille ja luottamusmiehille.

– Tunnistan, että palkka on tietysti tärkeä osa kokonaisuutta ja se on työmarkkinaosapuolten tehtävä viedä sitä eteenpäin. On teidän tehtävänne kertoa, miten palkkoja pitää kehittää. Pääministerin tehtävä on seurata, pitääkö kaivaa kuvetta jossain vaiheessa, Rinne sanoi.

Mitoitus 0,7 koskee vain hoitajia

Koska väestö ikääntyy, sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannukset nousevat vääjäämättä. Kysymys Antti Rinteen mukaan on vain siitä, kuinka paljon ne nousevat.

Huolenaiheeksi väestön ikääntymisessä nostetaan usein alhainen syntyvyys. Synnytystalkoiden sijaan Rinne haluaa nyt puhua lapsimyönteistä yhteiskuntaa vahvistavien rakenteiden luomisesta.

Hän toisti neuvottelupäivillä jo aikaisemmin julkisuudessa esiintyneet luvut, joilla esimerkiksi hoitotakuu saadaan toteutumaan nykyistä tiukemmin: 0,7:n hoitajamitoitus, tuhat uutta lääkäriä sekä noin 4 000 hoitajaa. Pääministerin mukaan rahat uudistuksiin on olemassa.

– Meillä on rahat tuhannen lääkärin palkkaamiseen, tai tarkalleen ottaen 1050 lääkärin. Sama koskee hoitajamitoitusta.

Rinne vahvisti, että 0,7:n mitoitus on tarkoitettu ainoastaan hoitohenkilökunnalle. Takuun toteutuminen edellyttää hänen mukaansa 4 400 hoitajan lisäystä työpaikoille.

Kaiken kaikkiaan perusterveydenhuollon kehittämiseen on Rinteen mukaan tulossa lisärahaa 212 miljoonaa.

Soteuudistus tulee toteutumaan – jälleen

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistaminen on myös Antti Rinteen johtaman hallituksen tavoite. Keskeinen ero edelliseen, Juha Sipilän johtamaan hallitukseen on se, että vastuu terveyspalveluista säilyy julkisella sektorilla ja kokonaisuutta vain täydentävät kolmannen sektorin järjestöt ja yksityiset yritykset.

TSN:n neuvottelupäivillä Antti Rinne arvioi, että uudistus pysyy hallitusohjelman mukaisessa aikataulussa eli soteuudistus saadaan valmiiksi vuoden 2022 lopussa.

Erton, SuPerin ja Tehyn muodostama Terveys- ja sosiaalialan neuvottelujärjestö TSN neuvottelee yksityisen sosiaali- ja terveyspalvelualan työehtosopimukset.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Lähihoitaja Abdullah Al-Rammah haluaa hoitaa muistisairaita vanhuksia, mutta Suomi aikoo karkottaa hänet

Lähihoitajien rokotusoikeus laajenee: ”Täydennyskoulutusta rokotteista ja rokottamisesta tarvitaan”

”Tällä kertaa myös me pääsimme mukaan!” SuPerin varhaiskasvatus lakkoilee läpi Suomen