Ministeri Krista Kiuru sai superilaisten terveiset henkilökohtaisesti eduskunnassa

Noin 200 SuPerin ammattiosaston puheenjohtajaa laittoi terveiset vastuulliselle ministerille 0,7:n hoitajamitoituksen toteuttamisen puolesta.

Krista Kiuru otti vastaan Silja Paavolan, Jaana Dalénin, Piiju Leppäsen, Mervi Lesosen ja Merja Ohvon.

Superilaiset Silja Paavolan johdolla keskustelivat ministeri Krista Kiurun kanssa hoitajamitoituksesta.

Teksti Merja Suomalainen

Mitä hoitajamitoitus sisältää ja milloin se tulee voimaan? Jos rahaa hoitajamitoituksen välittömään kuntoon saattamiseen ei löydy, yhä useampi hoitaja jättää alan.

Tämä on superilaisten puheenjohtajien ydinviesti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.). Viesti toimitettiin ministerille henkilökohtaisesti torstaina 19. syyskuuta.

− Me olemme todella tyytyväisiä 0,7:n hoitajamitoituksesta, mutta odotamme, että tänään keskustellaan sisällöstä, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoi ojentaessaan kirjeen ministerille Eduskuntatalolla.

Krista Kiuru otti vastaan Silja Paavolan lisäksi SuPerin liittohallituksen varapuheenjohtaja Jaana Dalénin Nousiaisista sekä liittohallituksen jäsenet Piiju Leppäsen Sodankylästä, Mervi Lesosen Piippolasta ja Merja Ohvon Kuopiosta.

Ministeri totesi, että kysymys hoitajamitoituksesta vanhuspalveluissa on tärkeä ja koskee eniten juuri superilaisia. Keskusteluaika ministerin kanssa järjestyi nopealla aikataululla.

SuPerin huolena on, että ilman rahaa 0,7:n hoitajamitoitus ei toteudu, ja kuitenkin hallitus on antanut rahaa vain nykyisen suosituksen mukaisen 0,5:n mitoituksen varmistamiseen. Ministerikin pitää lain uudistamista välttämättömänä.

− Nyt meillä on vielä kova viisi prosenttia, jossa nykyiset suositukset eivät toteudu. Suositukset ovat olleet kohta 10 vuotta voimassa, eikä meno ole parantunut, Krista Kiuru sanoo.

Tavoite on parantaa palvelun laatua

Kirjeessään superilaiset muistuttavat, että asiantuntijaryhmä on asetettu nimenomaan esittämään keinoja, joilla palvelun laatua parannetaan. Hallituksella on vastuu rahoituksesta.

”Odotamme, että hallitus osoittaa 0,7:n hoitajamitoituksen välittömään toteuttamiseen riittävästi rahaa ja osoittaa näin arvostavansa vanhuksia ja hoitajia. Samalla annetut vaalilupaukset täytetään.”

Tärkeä osa superilaisten vaikuttajien työtä on viedä päättäjille tietoa siitä, mitä hoitajan työ käytännössä on ja mitä sen pitäisi olla, jotta esimerkiksi vanhuksia voidaan hoitaa ihmisarvoa kunnioittaen. Vierailu eduskunnassa oli rohkaiseva näyttö siitä, että SuPeria kuunnellaan myös valtakunnan huipulla.

SuPerin ammattiosastojen puheenjohtajat kokoontuivat Helsingissä 18.−19. syyskuuta.

Tiedote 19.9.2019: SuPerin ammattiosastojen puheenjohtajat: 0,7:n hoitajamitoitusta ei voida odottaa

Sinua voisi kiinnostaa myös

SuPerin uusi puheenjohtajisto valitaan toukokuussa

Lähihoitaja Abdullah Al-Rammah haluaa hoitaa muistisairaita vanhuksia, mutta Suomi aikoo karkottaa hänet

Lähihoitajien rokotusoikeus laajenee: ”Täydennyskoulutusta rokotteista ja rokottamisesta tarvitaan”