Lähihoitajien rokotusoikeus laajenee: ”Täydennyskoulutusta rokotteista ja rokottamisesta tarvitaan”

Lähihoitajat saavat viimein laajemmat rokotusoikeudet. Uudistuksen tavoitteena on rokotusten sujuvoittaminen.

Teksti Saija Kivimäki

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee lakiin asetusmuutoksia, jotka tuovat lähihoitajille, perushoitajille ja muutamille muille terveydenhuollon ammattiryhmille oikeuden antaa rokotuksia yli 18-vuotiaille. Muutos astuu voimaan mahdollisesti vielä tämän vuoden aikana.

Tavoitteena on nopeuttaa rokotuksia, esimerkiksi korona- ja influenssarokotuksia, että halukkaat saisivat rokotteen ajallaan eivätkä rokottamiset pahentaisi terveydenhuollon työntekijäpulaa. Toinen tavoite on helpottaa apteekkien toiminnan laajenemista.

Mainos

Luontevia rokottajia

Lähihoitajat ovat luonteva ammattiryhmä rokotusruuhkien purkamiseen. Lääkehoito on olennainen osa tutkintoa ja työnkuvaa, ja lähihoitajilla on käytännön ammattitaitoa lääkkeiden antamisesta suun kautta, injektiona ihon alle ja lihakseen sekä hengitettynä ohjeiden mukaan. Lisäksi lähihoitajilla on jo nyt tietyin edellytyksin oikeus antaa koronarokotteita.

Rokotusoikeuden saaminen edellyttää lisäkoulutusta, sanoo SuPerin asiantuntija Elina Ottela.

– Lisä- tai täydennyskoulutusta rokotteista ja rokottamisesta tarvitaan. Rokottajalla on oltava riittävä ja ajantasainen ammattitaito, jotta potilas- ja asiakasturvallisuus eivät vaarannu.

Osaamisen pitäisi Ottelan mukaan näkyä myös palkassa.

– Työntekijöitä on kohdeltava tasapuolisesti. Koulutusta edellyttävän lisäosaamisen tulee näkyä tehtäväkohtaisessa palkassa.

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös: Nokian kaupunki kääri hihat – lähihoitajat antavat koronarokotuksia

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitajamitoituksessa tehtiin U-käännös – suhdeluvulla kikkailu lisää epävarmuutta sote-alalla

”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana

Takana 12 vuotta SuPer-liiton johdossa: ”Näihin vuosiin on mahtunut kaksi äärimmäisen pahaa paikkaa ja monia hyviä hetkiä”