Lähihoitajat vastustavat yksityistämistä Laitilassa

Adressi keräsi kuukaudessa lähes 4000 nimeä.

Teksti Elina Kujala elina.kujala@superliitto.fi

Varsinaissuomalainen Laitilan kaupunki suunnittelee yhtiöittävänsä kaikki vanhuspalvelunsa Pihlajalinnan kanssa. Hanke on herättänyt paikkakunnalla paljon keskustelua.

Lähihoitajat eivät ole jääneet seuraamaan tilannetta sivusta. Kymmenkunta superilaista lähihoitajaa pisti kaupungissa pystyyn nimikeräyksen yksityistämistä vastaan. Adressi on kerännyt kuukaudessa noin 4000 nimeä, mikä on paljon reilun 8000 asukkaan pikkukaupungissa. Nimiä on kerätty työpaikoilla, tapahtumissa, verkossa, apteekissa ja ovelta ovelle -periaatteella.

Yksi tempauksen puuhanaisista on superilainen Teija Kivistö. Hän on sitä mieltä, että yksityistämissuunnitelmissa on paljon pielessä.

– Meillä on jo Attendo ja nyt tulisi Pihlajalinna. Julkista vaihtoehtoa ei sen jälkeen Laitilassa olisi enää ollenkaan, hän sanoo.

Eniten huomiota on herättänyt kaupungin suunnitelma myydä Kaukolakodin vanhainkoti Pihlajalinnalle. Pihlajalinna suunnittelee myös rakennuttavansa kaupunkiin uuden hoivayksikön.

– Kauppaa on perusteltu sillä, että Kaukolakoti on niin huonokuntoinen, että sen muuntaminen tehostetun palveluasumisen taloksi tulisi maksamaan neljä miljoonaa euroa. Puheet talon huonosta kunnosta eivät ole totta. Kysyttäessä kukaan päättäjistä ei ole osannut kertoa, mistä neljä miljoonaa euroa muodostuu. Arviot ovat yläkanttiin, sanoo Kivistö.

Hoitajat ovat pettyneitä myös siihen, kuinka asiasta on laitilalaisille tiedotettu ja kuinka henkilökunta on otettu mukaan suunnitteluun. Mikäli yhtiöittäminen toteutuisi, henkilökunta siirtyisi uuden yhtiön palvelukseen.

– Meiltä kysyttiin viime syksynä kehitysideoita. Kirjasimme useita hyviä suunnitelmia ja ajatuksia, mutta emme koskaan saaneet mitään palautetta ideoistamme. Mihin lie mappi Ö:hön ne on pistetty?

Yhtiöittämistä on Laitilassa perusteltu varautumisella mahdolliseen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistukseen.

– Sote ei ole voimassa vielä. Päättäjien pitäisi mennä nyt vanhusten luo ja kysyä, mitä mieltä he ovat. Toivon, että tässä asiassa kuunnellaan kuntalaisia ja meidän mielipiteemme otetaan huomioon. Ei pitäisi tehdä hätiköityjä päätöksiä.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kohtaa oikein: Aivovamma voi vaikuttaa potilaan käytökseen, mutta ei älyyn

SuPerin seuraava puheenjohtaja on koiraihminen

FinUnionsin johtaja Susanna Salovaara: ”Suomen työelämäheikennyksiä seurataan Brysselissä kauhunsekaisin tuntein”