Kuka voitti Sinulle paras SuPer -jäsenhankintakampanjan? Näillä perusteilla superilaiset lähihoitajat suosittelivat liittoa uusille jäsenille

SuPerin viime vuonna järjestämä jäsenhankintakampanja toi paljon uusia jäseniä paikallisiin ammattiosastoihin. Kampanjan päätteeksi liitto palkitsi kolme eniten uusia jäseniä kerännyttä ”supersuosittelijaa”. SuPer-lehti kysyi voittajakolmikolta, millaisia vinkkejä he antavat jäsenyyden houkuttelemiseen.

Satu Kivelä (vas.), Sanna Ängeslevä ja Sari Blomster houkuttelivat SuPeriin poikkeuksellisen paljon uusia jäseniä viime vuonna. Kuvat: Voittajien kotialbumit, kuvankäsittely: Robert Ottosson

Teksti Saija Kivimäki

Ammattiliiton jäsenyys toimii kuten vakuutus

Kampanjan voittaja, tamperelainen Sanna Ängeslevä kertoo ottavansa jäsenyysasiat puheeksi luontevasti muun työn lomassa.

– Kiertävänä lastenhoitajana ja luottamusmiehenä tulee tavattua paljon ihmisiä eri toimipaikoissa. Jos kuulen, että jollain on ollut ongelmia esimerkiksi palkanmaksussa, olen tarttunut tähän ja kertonut, että voin neuvoa sinua sitten kun kuulut liittoon.

Yksityispuolen varhaiskasvatuksessa liittoon kuulutaan Sannan mukaan harvemmin kuin julkisella. Myös työkaverit ovat usein nuoria eivätkä välttämättä tunne työelämän pelisääntöjä yhtä hyvin kuin vanhemmat.

– Iskurepliikkini on, että ammattiliiton jäsenyys on kuin työelämän vakuutus. Jos jäät työttömäksi, saat ansiosidonnaista. Jäsenmaksu on pieni summa siitä hyvästä. Samaan tapaan kotivakuutuskin korvaa, jos jotain sattuu.

Hyvällä supliikilla ja perusteluilla ammattiliiton jäsenyys on useimmiten tehnyt kauppansa.

– Olen ollut luottamusmiehenä vuodesta 2016, ja tänä aikana vain kaksi ihmistä ei ole liittynyt liittoon, kun asia on tullut puheeksi. Hekin tosin olivat jo toisen ammattiliiton jäseniä, ja toinen vieläpä oman ammattiosastonsa puheenjohtaja.

Jäsenmaksulle pitää saada vastinetta

Oman ammattiosastonsa puheenjohtaja, pyhäjärveläinen Satu Kivelä haluaa pitää huolta, että ammattiyhdistyksen jäsenet saavat vastinetta jäsenmaksuilleen. Esimerkiksi pian koittavan kansallisen lähihoitajapäivän kunniaksi jäsenille tarjotaan pizzat. Jäsenten mielipiteitä myös kuunnellaan siinä, millaista toimintaa ammattiosasto järjestää.

– Viime vuonna kävimme kuuntelemassa Raskasta joulua Kuopiossa, nyt suunnitteilla on retki Jyväskylään, mahdollisesti tapaamaan Huutokauppakeisaria. Täytyy olla vähän extraa, että jäsenet pysyvät tyytyväisinä, sillä ilman heitä ei ole mitään.

Mainos

Satu kertoo yllättyneensä, että menestyi jäsenhankintakilpailussa näin hyvin. Pohjois-Pohjanmaan pikkukaupungissa on asukkaitakin vain vähän yli 5 000.

– Ei minulla mitään hokkuspokkuskonsteja ole. Olen aina sanonut, että SuPer on lähihoitajien oma liitto ja ajaa meidän omia asioitamme. Yhteisen tekemisen meininki on tärkeää. Ammattiosastoon on helppo liittyä, kun toimintaa on omalla paikkakunnalla.

Liittymisen pitää olla mahdollisimman helppoa

Uusikaupunkilainen Sari Blomster toimii ammattiosastonsa opiskelijavastaavana eli SuPer-opona ja käy tässä roolissa oppilaitoksissa kertomassa ammattiliiton toiminnasta tuleville lähihoitajille. Mukana on aina nippu paperisia liittymislomakkeita.

– En liikaa tyrkytä vaan siinä kohtaa kun kysytään, miten voisin liittyä SuPeriin, kerron, miten helppoa se on. Autan liittymislomakkeen täyttämisessä ja lupaan toimittaa täytetyn lomakkeen liittoon ja palkanlaskentaan. Jos sanoisin, että liity verkossa sähköisesti, se jäisi monelta tekemättä.

Opiskelijoille jäsenyys itsessään on ilmainen, ja he saavat monet varsinaisten jäsenten etuuksista, esimerkiksi jäsenvakuutuksen. Valmistumisen jälkeen siirtyminen varsinaiseksi jäseneksi saattaa unohtua.

– Opiskelijat valmistuvat nykyisin niin eri aikaan. Valmistumisen aikaan jonkun pitäisi olla houkuttelemassa liittymään, tai työpaikalla jonkun aktiivisen muistaa kysyä jäsenyydestä.

Mainos

Sanna Ängeslevä palkittiin elämysyöllä Järvisydämessä, kakkossijalle kirinyt Satu Kivelä 350e arvoisella liikunnallisella lahjalla ja kolmanneksi tullut Sari Blomster 200e lahjakortilla Rela-hierojille.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hoitajamitoituksessa tehtiin U-käännös – suhdeluvulla kikkailu lisää epävarmuutta sote-alalla

”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana

Takana 12 vuotta SuPer-liiton johdossa: ”Näihin vuosiin on mahtunut kaksi äärimmäisen pahaa paikkaa ja monia hyviä hetkiä”