Puheenjohtaja Silja Paavola järkyttyi kotihoidon asiakkaan kuolemasta

Helsinkiläinen vanhus ehti olla kotonaan kuolleena viikkoja.

Teksti Elina Kujala elina.kujala@superliitto.fi

Helsingissä löytyi maanantaina kotoaan kuolleena nainen, joka on todennäköisesti ollut kuolleena jo useamman viikon. Yksin elänyt vainaja oli Helsingin kaupungin kotihoidon asiakas.

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola totesi YLE:n haastattelussa, että ei ole varsinaisesti yllättynyt tapahtumasta, vaikka kuolemantapaus onkin harvinainen.

– Eivät nämä ole yleisiä, mutta kun kotihoito on nyt tällaisessa tilanteessa, niin olen kyllä odottanut, että jotain katastrofaalista tapahtuu. SuPer on jo pitkään sanonut, että kotihoito on niin kriittisessä tilanteessa, että siihen pitäisi reagoida. On pöyristyttävää, että on niin kiire, että tällaista pääsee tapahtumaan, Paavola totesi YLE:lle.

– Työ on liian hektistä, on liian paljon tehtävää yksille ihmisille ja yhdelle tiimille. Pitää olla katkeamaton hoitoketju, ja tiedonkulun pitää olla sataprosenttisen varmaa. Hyvinvointiyhteiskunnassa ei saisi koskaan tapahtua tällaista, ei ikinä!

Naisen löysi kuolleena kotihoidon ohjaaja, joka meni käymään asunnossa, kun naiseen ei saatu yhteyttä. Tapahtumaa selvitetään Helsingin kotihoidossa.

SuPer on pitkään puhunut kotihoidon kaoottisesta tilanteesta. Kuukausi sitten julkaistiin selvitys, jonka mukaan työntekijät ovat todella huolissaan kotihoidon laadusta. Henkilökuntaa ei ole riittävästi, poissaoloihin ei saada sijaisia, työntekijöiden sairauslomat ovat lisääntyneet ja asiakkaat ovat entistä huonokuntoisempia. Vain 19 prosenttia 3005 vastaajasta koki, että asiakkaiden hoito- ja palvelusuunnitelmat toteutuvat hyvin.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Lähihoitaja Abdullah Al-Rammah haluaa hoitaa muistisairaita vanhuksia, mutta Suomi aikoo karkottaa hänet

Lähihoitajien rokotusoikeus laajenee: ”Täydennyskoulutusta rokotteista ja rokottamisesta tarvitaan”

”Tällä kertaa myös me pääsimme mukaan!” SuPerin varhaiskasvatus lakkoilee läpi Suomen