”Isku vasten hoitajien kasvoja” – SuPerin puheenjohtajaehdokkaat pitävät vientimallia tes-neuvotteluiden suurimpana uhkana

SuPerin puheenjohtajaehdokkaat torjuvat yksimielisesti hallituksen esityksen vientivetoisesta työmarkkinamallista.

SuPerin puheenjohtaja- ja varapuheenjohtajaehdokkaat Anne Heiskanen, Hanna Jokinen, Harri Järvelin sekä Päivi Inberg vastasivat yleisön kysymyksiin jäsenillassa Helsingissä. Kuva: Jussi Helttunen

Teksti Saija Kivimäki

Vientivetoisessa mallissa kaikkien muiden alojen palkankorotukset sidottaisiin tietyillä, miesvaltaisilla aloilla sovittuihin korotuksiin. Palkkaeroa pienipalkkaisiin, naisvaltaisiin aloihin olisi tämän jälkeen käytännössä mahdoton kuroa umpeen.

Lähihoitajaliiton puheenjohtajuutta tavoittelevat ehdokkaat Anne Heiskanen, Päivi Inberg ja Harri Järvelin ymmärrettävästi vastustavat hallituksen suunnitelmaa.

– Neuvottelukierroksella täytyy pitää huolta, että palkkaus muodostuu oikeudenmukaisesti eikä vientialojen rajasta, toteaa Harri Järvelin.

– Vientialan mallin kehittyminen on isku vasten meidän kasvojamme. Se on myös suurin haaste tulevilla tes-kierroksilla jos se menee maaliin, kiteyttää Päivi Inberg.

– Jos lainsäädännön keinoin aletaan rajata naisvaltaisten alojen palkkakehitystä, meillä on paljon tehtävää, ettemme jää palkkakuoppaan, sanoo Anne Heiskanen.

Mainos

SuPerin varapuheenjohtajaksi pyrkivä Hanna Jokinen on samoilla linjoilla.

– Joudumme todella hankalaan asemaan neuvottelukierroksilla, jos malli menee läpi.

SuPer valitsee uuden puheenjohtajan liittokokouksessa toukokuussa. Seuraava neuvottelukierros odottaa uutta puheenjohtajaa ensi keväänä.

Maanläheisiä ehdokkaita

Puheenjohtaja- ja varapuheenjohtajaehdokkaat esittäytyivät ja vastasivat yleisön kysymyksiin SuPerin jäsenillassa keskiviikkona Helsingissä. Tiukkojen asiakysymysten vastapainoksi puheenjohtajaehdokkaat pääsivät ottamaan kantaa myös hieman kevyempiin aiheisiin.

– Mikä olisi harrastus, jota et ikinä aloittaisi, tiedusteli SuPerin puheenjohtaja Tanu Heikkinen.

Anne Heiskanen ei lähtisi hyppäämään laskuvarjolla eikä Hanna Jokinen riippuliitämään. Päivi Inberg kieltäytyisi sumopainista ja Harri Järvelin kansantansseista.

Näiden vastausten perusteella jokaiselle ehdokkaalle on tärkeää, että jalat pysyvät tukevasti maassa tilanteessa kuin tilanteessa.

Puheenjohtaja- ja varapuheenjohtajaehdokkaiden jäsenillat ja -webinaarit jatkuvat ensi viikolla.

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kohtaa oikein: Aivovamma voi vaikuttaa potilaan käytökseen, mutta ei älyyn

SuPerin seuraava puheenjohtaja on koiraihminen

FinUnionsin johtaja Susanna Salovaara: ”Suomen työelämäheikennyksiä seurataan Brysselissä kauhunsekaisin tuntein”