Vuoropäiväkoti mahdollistaa monen hoitajan työssäkäynnin. Jyväskylän yliopiston kasvatustieteen professori Anna Röngän mukaan jotkut suhtautuvat vuorohoitoon turhaan epäilevästi.
– Useissa perheissä vuorohoito on toimiva ratkaisu. Lapselle voi tulla pitkiä hoitoputkia, mutta vastapainoksi myös vapaat ovat pitkiä. Jos vanhemmat vuorottelevat työssäkäyntiä, lapsi saattaa olla vanhempansa kanssa enemmän kuin säännöllistä päivätyötä tekevien vanhempien lapsi.
Vuoropäiväkodin etuna on myös kodinomaisuus. Paikalla on kerralla vähemmän lapsia kuin tavallisessa päiväkodissa. Iltaisin tehdään samoja asioita kuin kotona, esimerkiksi katsotaan Pikku Kakkosta, tehdään iltapesuja ja luetaan iltasatuja.
Toisaalta vanhemmat saattavat kokea juuri tästä syyllisyyttä. Jyväskylän yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan epätyypillistä työaikaa tekevät äidit kokivat päivätyötä tekeviä useammin, etteivät he voineet toteuttaa sellaista vanhemmuutta kuin toivoisivat.
– He eivät voi olla aina iltaisin läsnä lapsen arjessa, esimerkiksi auttamassa läksyissä tai kuljettamassa harrastuksiin.
Rönkä pitää epäkohtana sitä, ettei pienille koululaisille tarjota hoitoa vanhempien epäsäännöllisten työvuorojen vuoksi.
– Jos yhteiskunta halutaan pitää auki 24/7, iltahoitoa pitäisi olla tarjolla vuoropäiväkodissa, koulussa tai järjestön ylläpitämänä.
Työvuorotoiveet vaihtelevat eri elämäntilanteissa
Vaikka monet onnistuvat yhdistämään vuorotyön ja perhe-elämän, jotkut kokevat sen vaikeaksi.
– Hankalaa voi olla, jos koti, päiväkoti ja työpaikka ovat etäällä toisistaan ja matkoihin menee paljon aikaa. Myös puuttuvat tukiverkostot tekevät arjesta raskasta, Anna Rönkä kertoo.
Yksinhuoltajaperheissä vuorotyö aiheuttaa eniten hankaluuksia.
– Iltavuorosta aamuvuoroon meneminen koetaan vaikeimmaksi vuoroyhdistelmäksi. On raskasta, jos lapsi haetaan illalla ja viedään aamuvarhaisella takaisin hoitoon. Jos lapsi jää yöhoitoon, hoitovuorosta tulee yli vuorokauden mittainen.
Rönkä toivoo, että työpaikoilla otettaisiin huomioon työntekijöiden yksilölliset tarpeet.
– Olisi tärkeää, että työntekijä voi vaikuttaa omiin vuoroihinsa. Ulkopäin ei voi sanoa, mikä vuoro on perheelliselle työntekijälle hankala. Työvuorojen pitäisi olla tiedossa ajoissa, jotta lapsiperheen arjen suunnittelu onnistuu.
Tutkimusten mukaan lapsen hyvinvointi voi vaarantua, jos lapsella on useasti viikossa ilta- tai yöhoidon tarvetta, toistuvasti yli kymmenen tunnin hoitopäiviä tai kuukausitasolla hoitoaika on yli 170 tuntia. Myös vanhempien stressi on lapselle haitallista. Ammattikasvattajat voivat auttaa vähentämään vanhempien kokemaa painetta.
– Kun vanhempien ja kasvattajien välinen kommunikaatio pelaa hyvin ja vanhemmat pystyvät luottamaan siihen, että lapsi voi hoidossa hyvin, se vähentää arjen kuormittavuutta. Vuorohoidon työntekijät tekevät äärimmäisen tärkeää työtä. Kasvattajat ovat läsnä lapsen elämässä myös vuorokauden herkkinä tunteina, jolloin vuorovaikutuksen merkitys lapsen kanssa korostuu.
Lähteet:
Perheet 24/7 tutkimus, Take care 24/7 tutkimus ja Childcare-tutkimus
Vinkkejä perheellisille vuorotyöläisille
- Nauti arkivapaista lasten kanssa. Esimerkiksi kirjastoissa, uimahalleissa ja seikkailupuistoissa on silloin väljempää. Myös kiireetön arkiaamu kotona yhdessä lasten kanssa voi olla luksusta.
- Luo arkeen rutiinit, joita noudatatte mahdollisuuksien mukaan.
- Kodista päiväkotiin tai muuhun hoitopaikkaan siirtyessä jokin oma sanonta luo lapselle turvallisuutta.
- Turvalelu, esimerkiksi nalle, voi kulkea kodin ja hoitopaikkojen välillä.
- Sovi kouluikäisten lasten kanssa, miten vanhempaan voi olla työvuoron aikana yhteydessä.
- Muodosta oma tiimisi, joka osallistuu perheen arjen pyörittämiseen. Siihen voivat kuulua vanhempien lisäksi isovanhemmat ja muita sukulaisia, päiväkodin kasvattajat, ystävät ja naapurit. Pyydä apua ja auta vastavuoroisesti.
- Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi. Stressi vaikuttaa myös lapseen. Nuku riittävästi, syö monipuolisesti, harrasta liikuntaa ja huolehti sosiaalisista suhteistasi, jotta palaudut arjen vaatimuksista.
Vinkit antoivat Anni Tarvaala, Jenni Latosaari ja Anna Rönkä.
Lue myös:
Läpsystä vaihto – perheellisen vuorotyöläisen arjessa vastuu jaetaan
Perhe-elämän ja vuorotyön yhdistäminen voi onnistua vuoropäiväkodin avulla
Vuorotyössä on riskinsä, mutta hyvällä suunnittelulla siitäkin voi selvitä terveenä