Läpsystä vaihto – perheellisen vuorotyöläisen arjessa vastuu jaetaan

Työn ja perhe-elämän yhdistäminen on joskus aikamoinen palapeli. Useimmiten se on kuitenkin ratkaistavissa. Lähihoitaja Anni Tarvaalan perheessä arjen suunnittelu tehdään Google-kalenterin avulla.

Anni Tarvaala, puoliso ja lapset.

Anni Tarvaalan perheessä molemmat vanhemmat tekevät vuorotyötä. Lapset ovat tottuneet vanhempien vaihteleviin työaikoihin ja hoitojärjestelyihin. Kuva: Silvi Kaarakainen

Teksti Minna Lyhty

Anni Tarvaala tekee kolmivuorotyötä kotihoidossa ja Sami-puoliso työskentelee vuorotyössä ensihoidossa. Perheessä on kolme lasta: Silja, 8, Viljo, 6, ja Väinö, 4.Kaikilla lapsilla on vähintään yksi harrastus, samoin vanhemmat harrastavat liikuntaa useita kertoja viikossa.

– On meillä aika haipakkaa, mutta myönteisellä asenteella ja hyvällä suunnittelulla arkemme toimii. Merkitsemme kalenteriin kummankin työvuorot, lasten harrastukset, lääkäri-, hammaslääkäri- ja neuvolakäynnit, yhteiset menot ja jopa parisuhdeajan. Kalenterimme on aika värikäs, Anni kuvailee.

Samin kuuluminen vapaapalokuntaan tuo hyvin suunniteltuun kalenteriin muutoksia. Ennakkoon ei voi tietää, milloin vapaapalokuntaa tarvitaan pienellä paikkakunnalla Sysmässä, jossa se hoitaa kaikki palokunnalle tulevat hälytykset.

– Onneksi molemmat mummolat ovat Sysmässä. Jompikumpi mummoista tulee silloin apuun, jos Sami olisi lasten hoitovuorossa. Sami ei ole varsinaisessa päivystysringissä, joten keikalle lähtö on aina vapaaehtoista.

Vuorotyössä mieluummin kuin päivätyössä

Sysmässä on vain yksi päiväkoti, joka tarjoaa myös vuorohoitoa. Perheen pojat ovat toisinaan iltaisin ja viikonloppuisin hoidossa. Hoitotunteja kertyy kuukaudessa enintään 140. Se tarkoittaa viikossa keskimäärin 35 tuntia. Jos molemmat vanhemmat tekisivät päivätyötä, hoitoajat saattaisivat venyä tätä pidemmiksi.

– Pyrimme siihen, että pojat olisivat hoidossa säännöllisesti arkisin. Jos meillä molemmilla on iltavuoro, jompikumpi mummoista tai siskoni hakee pojat kotiin viimeistään seitsemältä, jotta he pääsevät ajoissa iltapuuhiin. Nukkumaanmenoaika on jo kahdeksalta, koska pojat heräävät aina kuudelta.

Mummot ovat apujoukoissa myös silloin, jos Siljalle tulisi pitkä yksin oleminen. Jos hän jää kotiin, äiti on yhden puhelinsoiton päässä.

Anni kertoo, että heidän arjen suunnitteluaan on helpottanut kotihoidossa käytössä oleva autonominen työvuorosuunnittelu.

Mainos

– Merkitsen listaan vuorot, joissa ei ole muutosmahdollisuutta. Lähes aina työvuorolista on sellainen kuin olen toivonut. Esimieheni ja työtiimini ovat olleet joustavia.

Vaikka perheen elämä vaatii tarkkaa suunnittelua, Anni ei haluaisi vaihtaa päivätyöhön.

– En osaa edes kuvitella itseäni kahdeksasta neljään työntekijäksi. Tykkään työn vaihtelevuudesta, eikä minua haittaa olla viikonloppuisin töissä. Silloin on asiakkaiden kanssa hieman erilaiset touhut kuin arkena. Jos kokisin vuorotyön raskaana, pyytäisin esimieheltä tiettyjä vuoroja tai tekisin lyhennettyä työaikaa. Olen arvioinut, että voimavarani riittävät tällaiseen arkeen.

Lue myös:

Pimeys saattaa pahentaa vuorotyötä tekevän uniongelmia – Kirkasvalosta saa voimaa myös yövuoron alussa

Väsyttääkö vuorotyössä? Näihin asioihin vuorotyötä tekevän kannattaa kiinnittää huomiota

Vuorotyössä on riskinsä, mutta hyvällä suunnittelulla siitäkin voi selvitä terveenä

Sinua voisi kiinnostaa myös

Pelottaako suoraan puhuminen? – Oikeanlainen rehellisyys kannattaa

Kotihoidossa on paljon korjattavaa, mutta asiakkaat eivät ole se syy, miksi hoitajat vaihtavat työpaikkaa

”Kaksi tuntia lisää työmatkoihin, ei kiitos!” – Hyvinvointialueiden säästöt tarjoavat pienten paikkakuntien lähihoitajille vain huonoja vaihtoehtoja