Työntekijä sai potkut ilmoitettuaan sairastumisestaan – Työnantaja velvoitettiin maksamaan korvauksia lähes 10 000 euroa

Käräjäoikeuden mukaan työsuhde oli purettu koeajalla syrjivin perustein. Jos työnantaja purkaa työsuhteen koeajalla, siihen on annettava täsmällinen syy.

Työsuhteen purkaminen koeajalla tuli työnantajalle kalliiksi. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

SuPerin jäsen solmi lokakuussa 2021 vakituisen, osa-aikaisen työsopimuksen kotisiivousyrityksen kanssa. Hänellä oli sekä lähihoitajan koulutus että kotisiivoojan osatutkinto.

Tammikuussa 2022 työntekijä ilmoitti työnantajalleen aamulla varaavansa ajan lääkäriin, koska ei ollut pystynyt nukkumaan yöllä eikä tuntenut itseään työkuntoiseksi. Hän oli vuodenvaihteessa ollut koronassa ja palannut takaisin töihin noin viikkoa aikaisemmin.

Työnantaja määräsi kuitenkin tekstiviestitse saapumaan töihin ja kehotti hakeutumaan lääkäriin myöhemmin. Työntekijä soitti viestit saatuaan työnantajalle, joka ilmoitti työsuhteen päättyneeksi. Samana päivänä lääkäri määräsi työntekijälle lähes kuukauden sairausloman, mistä työntekijä toimitti todistuksen työnantajalle.

Asian käsittely eteni oikeuteen

Käräjäoikeudessa työnantaja selitti toimintaansa vetoamalla koeaikaan. Se perusteli työsuhteen päättämistä esimerkiksi työntekijän heikolla työnjäljellä ja yksittäisellä asiakaspalautteella, jossa siivouksen lopputulosta oli moitittu. Tapausten todisteluissa oli pitkälti sana sanaa vastaan, ja käräjäoikeus katsoi, että työntekijän kertomus tapahtumista oli johdonmukaisempi. Työnantaja oli päättänyt työsuhteen epäasiallisesti ja syrjivästi työntekijän terveydentilan eli sairauspoissaolojen takia.

Käräjäoikeus tuomitsi työnantajan maksamaan työntekijälle irtisanomisajan palkan, neljän kuukauden palkkaa vastaavan määrän sekä 4 000 euroa yhdenvertaisuuslain mukaista syrjintähyvitystä. Yhteensä korvaukset nousivat lähes 10 000 euroon.

Työsuhteen purkaminen koeaikana

  • Työnantaja ja työntekijä voivat sopia työnteon alkaessa koeajasta, jonka aikana työsopimus voidaan purkaa ilman irtisanomisaikaa. Se antaa molemmille osapuolille aikaa harkita, vastaako tehty sopimus odotuksia.
  • Irtisanomiselle tulee aina olla asiallinen peruste. Työnantaja ei voi vain vedota koeaikaan vaan sen on annettava täsmällinen syy, miksi työsuhde puretaan.
  • Tavanomainen, lyhyt sairausjakso ei ole peruste purkaa työsuhde koeajalla.
  • Koeaika voi olla enintään kuusi kuukautta tai puolet määräaikaisen työsuhteen kestosta.

Lähde. tyosuojelu.fi

Mainos

Lue myös: Koeaika on työntekijän ja työnantajan mahdollisuus harkita, vastaako työsopimus odotuksia – Koeaikapurku voidaan tehdä näillä perusteilla

Superilainen hoitaja sai yli 12 000 euroa lainvastaisesti puretusta työsuhteesta

Sinua voisi kiinnostaa myös

Työnantaja vaati lastenhoitajalta korvausta vuosien takaisista miinustunneista – luopui vaatimuksesta neuvottelun jälkeen

Kolme lähihoitajaa sai työkavereitaan pienempää palkkaa – Korvauksia kertyi maksettavaksi lähes 39 000 euroa

Suora kysymys: Voiko työnantaja siirtää minut toiseen yksikköön yt-neuvotteluiden seurauksena?