Suora kysymys: Voiko määräaikaisen työsuhteen lopettaa, jos saa uuden vakituisen työpaikan?

Töitä hakiessa kannattaa pitää mielessä, että sopimuksen sitovuuteen ja työtehtäviin voi vaikuttaa jo tehdessään työsopimusta.

Määräaikaisen työsopimuksen irtisanomisessa on omat pelisääntönsä. Ne kannattaa huomioida sopimusta allekirjoittaessa. Kuva: Mostphotos

Teksti Jenna Parmala

Määräaikainen työsopimus sitoo molempia osapuolia sopimuksen määräajan loppuun asti. Jos sopimuksessa ei ole erikseen sovittu irtisanomismahdollisuudesta, ei työntekijäkään voi irtisanoa määräaikaista työsopimusta.

Jos olet koeajalla, voit päättää työsuhteen tekemällä koeaikapurun. Koeaikapurkua ei kuitenkaan saa tehdä koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisella perusteella, kuten sen takia, että työntekijä saisi parempaa palkkaa toisesta työstä. Hyväksyttävä peruste on esimerkiksi se, ettei työntekijä viihdy työssään tai koe sitä itselleen sopivaksi.

Työsuhde voidaan myös aina päättää sopimalla. Jos irtisanoutuminen tai koeaikapurku ei ole mahdollinen, voit ehdottaa työnantajalle määräaikaisen työsuhteen päättämistä yhteisymmärryksessä. Jos työnantaja tähän suostuu, kannattaa asiasta tehdä kirjallinen sopimus.

Kysymykseen vastasi SuPerin juristi Elmeri Eteläaho.

Tee hyvä sopimus

Aiotko tehdä määräaikaisen työsopimuksen, mutta jatkaa samaan aikaan työpaikan etsintää? Asia kannattaa huomioida työsopimusta tehtäessä.

– Työntekijän kannattaa pyytää, että määräaikaiseen työsopimukseen sovitaan irtisanomisehto tai -lauseke, jonka mukaan työsopimuksen voi päättää irtisanomalla, SuPerin juristi Elmeri Eteläaho sanoo.

Mainos

Työntekijälle parhaassa mahdollisessa sopimuksessa myös määräaikainen työsopimus on mahdollista päättää tavallisella irtisanomisajalla. Tästä on hyötyä, mikäli työntekijä etsii vakituisia töitä tai onnistuu löytämään paremman työpaikan ja -sopimuksen.

Lisäksi työsopimukseen voi toivoa tarkkoja kirjauksia työtehtävistä ja työpaikasta.

– Mitä tarkemmin työsopimuksessa on sovittu työntekopaikasta ja työtehtävistä, sitä parempi sopimus on työntekijälle. Tästä huolimatta työnantaja voi joissakin tapauksissa määrätä työntekijän työkiertoon toiselle työpisteelle tai toisiin työtehtäviin, Eteläaho toteaa.

Hän muistuttaa, että monet työnantajat eivät halua joustaa varsinkaan työkiertoon vaikuttavista ehdoista. Oma työsopimus kannattaa ennen allekirjoittamista käyttää tarkistettavana oman alueen luottamusmiehellä, jos epäilet, että olet saanut huonommat ehdot kuin muut työpaikan työntekijät.

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös: Miten toimia, kun työsuhde päättyy?

Sinua voisi kiinnostaa myös

Supervoitto: Työnantaja maksoi takautuvasti ylityökorvauksia yli 6 700 euroa

Työnantaja vaati lastenhoitajalta korvausta vuosien takaisista miinustunneista – luopui vaatimuksesta neuvottelun jälkeen

Työntekijä sai potkut ilmoitettuaan sairastumisestaan – Työnantaja velvoitettiin maksamaan korvauksia lähes 10 000 euroa