Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen eli SOTESin mukaan lomapalkka voidaan laskea kolmella eri tavalla. Laskentatapa riippuu siitä, oletko kuukausi- vai tuntipalkkainen ja miten olet työskennellyt lomanmääräytymisvuoden (1.4.–31.3.) aikana.
Kuukausipalkkainen saa normaalin palkan – paitsi jos työaika muuttuu
Jos sinulla on kiinteä kuukausipalkka, saat loma-ajalta saman palkan kuin työajaltakin. Tämän lisäksi sinulle voidaan maksaa lomalisää, joka perustuu työaikakorvauksiin, kuten ilta- tai yötyölisiin.
Jos työaikasi on muuttunut lomanmääräytymisvuoden aikana, lomapalkka saatetaan laskea prosenttiperusteisesti. Näin tehdään, jos muutos on tapahtunut ennen 31.3. Jos työaika on muuttunut vasta sen jälkeen, palkka määräytyy normaalin kuukausipalkan mukaan.
Tuntipalkkalaisen lomapalkka: prosentti vai keskipäiväpalkka?
Tuntipalkkaiselle työntekijälle vuosilomapalkka voidaan laskea kahdella eri tavalla:
- Prosenttiperusteisesti, jos työpäiviä tai työpäivän veroisia päiviä on kuukaudessa alle 14.
- Keskipäiväpalkan mukaan, jos työpäiviä kertyy vähintään 14 joka kuukaudessa.
Monet virheet liittyvät juuri siihen, kumpaa tapaa käytetään ja mikä prosentti valitaan.
Lomaprosentti voi vaihdella 9 prosentista 15,1 prosenttiin. Siihen vaikuttavat lomanansaintakuukausien määrä ja aikaisempi työkokemus. Tavallisesti työnantajien käyttämä prosentti on 9 tai 11,5 ja tämä saattaa olla virhe.
Lomapalkkavirheitä havaitaan paljon
SuPerin tietoon tulee vuosittain runsaasti lomapalkkavirheitä. Liiton selvittämissä tapauksissa jäsenet saavat vuosittain takaisin kymmeniätuhansia euroja virheellisesti maksetuista lomapalkoista ja -rahoista.
Yleisimpiä virheitä ovat liian alhainen prosentti ja väärä laskentatapa tuntipalkkaisilla työntekijöillä. Myös lomakorvausten maksutapaan liittyy virheitä. Virheellinen maksutapa voi tarkoittaa, että lomapalkka lasketaan liian pienellä prosentilla tai lomaraha jää kokonaan maksamatta.
Joskus käy myös niin, että työnantaja maksaa vahingossa liikaa lomarahaa. Jos niin käy, työnantajalla on oikeus periä ylimääräinen osuus takaisin.
Älä suostu siihen, että lomakorvaus maksetaan jokaisen palkanmaksun yhteydessä. Vuosiloman ansaintaa tarkastellaan vasta lomanmääräytymisvuoden päätyttyä. Virheellinen maksutapa voi johtaa lomakorvauksen maksuun liian alhaisella prosentilla.
Työsuhteessa olevalle työntekijälle kuuluu lomapalkka silloin, kun hän pitää lomaa tai sitä vastaavaa vapaata.
Mikä on lomapalkka?
Lomapalkka on se palkka, jonka työntekijä saa vuosiloman ajalta. Se ei ole erillinen lisä vaan korvaus siitä ajasta, kun työntekijä on lomalla mutta silti palkallisesti työsuhteessa. Lomapalkan laskutapa riippuu siitä, onko työntekijä kuukausi- vai tuntipalkkainen ja kuinka paljon hän on työskennellyt lomanmääräytymisvuoden aikana (1.4.–31.3.).
Lomapalkan lisäksi työntekijälle maksetaan yleensä myös lomarahaa, joka on erillinen lisä ja yleensä puolet lomapalkasta.
Tarkistuslista lomapalkkaa varten
- Onko työkokemuksesi huomioitu oikein lomaprosenttia laskettaessa?
- Oletko tuntityöntekijä? Tarkista, mitä prosenttia on käytetty.
- Oletko tuntityöntekijä ja teet töitä vähintään 14 päivänä kuukaudessa? Tarkista, onko laskennassa käytetty keskipäiväpalkkaa.
- Onko lomapalkkasi maksettu oikein loman aikana, ei jokaisen palkan yhteydessä?
- Oletko saanut selvityksen lomapalkan laskentaperusteista? Pyydä se, jos et ole saanut.
- Kuulutko SuPeriin? Luottamusmies tai liiton edunvalvonta voi tarkistaa laskennan puolestasi.
Lue myös:
Työnantaja laski loma-ajan palkan väärin – lähihoitaja sai korvauksia yli 1 400 euroa