Ensimmäiset kertakorvaukset maksetaan kesäkuussa – kertaeristä on sovittu yhteensä viidellä sopimusalalla

Kertakorvaukset maksetaan työehtosopimusneuvotteluissa sovittujen yleiskorotusten ja palkkaohjelmien lisäksi. Kenelle kertaerä maksetaan ja mitä työntekijän on tehtävä saadakseen se? SuPerin juristi Riitta Saarikoski vastaa.

Moni superilainen saa kesäkuussa normaalin palkan lisäksi useamman satasen suuruisen kertaerän. Osalle kertaerä maksetaan elokuussa ja osalle ensi vuonna. Kuva: Mostphotos

Teksti Saija Kivimäki

Neljän eri työehtosopimuksen piirissä olevat superilaiset saavat kuluvan kesän aikana kertaluonteisen korvauksen, josta on sovittu osana työehtoneuvotteluita.

SOTE-sopimusta ja KVTESiä noudattavilla työpaikoilla korvauksen suuruus on 467 euroa ja se maksetaan kesäkuun loppuun mennessä. Varhaiskasvatuksen ja koulujen superilaiset saavat lisäksi toisen, 120 euron kertaerän eli heille maksetaan yhteensä 587 euroa.

Terveyspalvelualalla 450 euron kertakorvaus maksetaan kesäkuun palkanmaksun yhteydessä. AVAINTESiä noudattavilla työpaikoilla 500 euron kertakorvaus maksetaan elokuun loppuun mennessä.

Kertakorvauksista on sovittu myös yksityisellä sosiaalipalvelualalla, mutta ne maksetaan työntekijöille vasta kesällä 2024 ja 2025.

Ketkä saavat kertakorvauksen?

Työtehtävä ei määritä kertakorvauksen saamista vaan sen ehtona on voimassaoleva työehtosopimus. SOTE-sopimuksen, KVTESin ja AVAINTESin mukaisen kertakorvauksen ehtona on, että työehtosopimus on ollut voimassa 2.–31. toukokuuta. TPTESissä yhtäjaksoisen työsuhteen on täytynyt alkaa viimeistään 1.5. ja olla voimassa vielä sinä päivänä kun kertaerä maksetaan.

Perhevapaa, sairausloma tai opintovapaa eivät estä korvauksen saamista.

Mainos

Osa-aikatyötä tekevät saavat korvauksen osa-aikatyöprosentin mukaisesti. Esimerkiksi jos teet 80-prosenttista työaikaa, sinulle maksetaan 80 prosenttia kertakorvauksesta. Terveyspalvelualalla on sovittu, että osa-aikatyön prosentti lasketaan 1.–31.5. tehdyn työajan mukaan. Vaihtelevaa työaikaa tekevien työaika lasketaan kolmen kuukauden tarkastelujaksolta (1.2.–30.4.).

SuPerille on erityisen tärkeää, että KVTESin piiriin kuuluvat varhaiskasvatuksen työntekijät saavat kertakorvauksen nyt, sillä suurin osa heistä jäi ilman maaliskuussa maksettua koronakorvausta. Koronakorvaus oli osa valtakunnansovittelijan sovintoesitystä, eikä hoitajaliitoilla ollut mahdollista neuvotella siitä.

Mitä minun pitää tehdä, että saan kertakorvauksen?

Työntekijän ei tarvitse erikseen muistuttaa työnantajaa kertakorvauksen maksamisesta, mutta palkkatositteesta on hyvä tarkistaa, että korvaus on maksettu asianmukaisesti ja ajallaan. Kannattaa huomioida, että kertakorvaus voi nostaa veroprosenttia samalla tavalla kuin yleiskorotukset tai palkankorotus. Tulorajan voi tarkistaa ja ennakkopidätysprosenttia voi tarvittaessa nostaa OmaVero-palvelussa.

SOSTESin kertakorvaukset maksetaan ensi vuonna

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla sovittu kertakorvaus 470 euroa maksetaan toukokuussa 2024 varhaiskasvatuksen työntekijöille ja kesäkuussa 2024 muilla työehtosopimuksen toimialoilla. Kertaerän edellytyksenä on yhtäjaksoinen, viimeistään 1.3.2024 alkanut työsuhde, joka on yhä voimassa kertaerän maksuhetkellä.

Varhaiskasvatuksen työntekijät saavat lisäksi toisen, 150 euron kertakorvauksen toukokuussa 2025. Se maksetaan vuoden 2025 päivämäärillä samoilla ehdoilla kuin toukokuun 2024 kertaerä.

Superilaisille sovitut kertakorvaukset

  • SOTE-sopimus: 467 euroa, maksetaan kesäkuun 2023 loppuun mennessä.
  • KVTES: 467 euroa, maksetaan kesäkuun 2023 loppuun mennessä. Varhaiskasvatuksen ja koulujen työntekijät saavat lisäksi 120 euroa.
  • TPTES: 450 euroa, maksetaan kesäkuun 2023 palkanmaksun yhteydessä.
  • AVAINTES: 500 euroa, maksetaan elokuun 2023 loppuun mennessä.
  • SOSTES: 470 euroa varhaiskasvatuksen työntekijöille toukokuussa 2024 ja muille kuin varhaiskasvatuksessa työskenteleville kesäkuussa 2024, varhaiskasvatuksessa työskenteleville lisäksi 150 euroa toukokuussa 2025.

Mainos

Sinua voisi kiinnostaa myös

Työnantaja vaati lastenhoitajalta korvausta vuosien takaisista miinustunneista – luopui vaatimuksesta neuvottelun jälkeen

Työntekijä sai potkut ilmoitettuaan sairastumisestaan – Työnantaja velvoitettiin maksamaan korvauksia lähes 10 000 euroa

Kolme lähihoitajaa sai työkavereitaan pienempää palkkaa – Korvauksia kertyi maksettavaksi lähes 39 000 euroa