Lähihoitaja Veikka Ylitalon tyypillisin potilas on itsensä ladulla tai rinteessä loukannut matkailija – Levin tunturiklinikalla lähihoitaja ja lääkäri ovat tiivis työpari

Veikka Ylitalon potilaalla voi olla murtuma, flunssa tai mitä tahansa muuta vaivaa. Kaikkia autetaan.

Kuva Johanna Lipsanen

Teksti Johanna Lipsanen

Levin kyläkeskus häämöttää jossakin alhaalla ja tuolihissit kuljettavat laskettelijoita rinteeseen, kun lähihoitaja Veikka Ylitalon puhelin pärähtää soimaan.

− Lääkäripalvelu Bene Finlandia, hän vastaa.

Tänään kaikkien kolmen klinikan eli Levin, Rukan ja Pyhän päivystyspuhelut ohjautuvat poikkeuksellisesti Veikalle, sillä toimitusjohtaja on vapaalla. Veikka on Levin Bene Finlandia -lääkäriaseman johtava hoitaja. Klinikka sijaitsee kylän keskustassa rinteiden ja latujen läheisyydessä. Se on avoinna talvikauden eli marras−joulukuun vaihteesta vappuun saakka.

Ensimmäiset potilaat saapuivat lääkäriasemalle heti sen avautuessa aamu kymmeneltä.

− Toisella oli olkapäävamma, toisella virtsatietulehdus. Ne ovat täällä hyvin tyypillisiä vaivoja, Veikka kertoo.

Juuri nyt eletään talven rauhallisinta aikaa. Joulun ja vuodenvaihteen juhlijat ovat palanneet koteihinsa, eikä koululaisten hiihtolomaviikoilta starttaava kevätsesonki ole vielä alkanut.

Monipuolista työtä

Veikka Ylitalo valmistui lähihoitajaksi vuonna 2014. Hän suuntautui ensihoitoon ja oli valmistumisensa jälkeen pari vuotta töissä ambulanssissa Rovaniemellä. Bene Finlandian lääkäriasemalle Veikka päätyi ensimmäisen kerran kaudella 2016−2017.

− Työskentelin Rukalla. Talven jälkeen sain vakipaikan ambulanssista Kittilässä, mutta hain sieltä seuraavaksi talveksi virkavapaata, jotta pääsin jälleen lääkäriasemalle töihin. Sitten palasin taas ensihoitajaksi.

Veikan vuosi jakautuu yhä lääkäriasemalla ja ambulanssissa työskentelyyn.

− Vaihtelu on mukavaa. Ambulanssissa annetaan akuuttiapua, ja täällä pääsee hoitamaan pidemmälle.

Levin lääkäriasema on auki joka päivä kymmenestä kuuteen. Tarvittaessa hoitoa saa virka-ajan ulkopuolellakin, sillä klinikka päivystää ympäri vuorokauden.

Veikka Ylitalo sanoo, että tunturin lääkäriasemalla lähihoitajan työnkuva vastaa hiukan sairaalan päivystyksen hoitajan tehtäviä.  

Mainos

− Tämä on hoitajalle monipuolinen paikka, sillä kyseessä on pienimuotoinen päivystyspoliklinikka. Potilaita on vauvasta vaariin ja flunssapotilaista traumapotilaisiin. Hoitaja avustaa röntgen-kuvien otossa ja pääsee laittamaan suoniyhteyksiä. Lisäksi hän on lääkärin apuna muun muassa haavanompelussa, punktioissa ja reponoinnissa.

Tyypillisiä asiakkaita ovat matkailijat, jotka ovat loukanneet itsensä laskettelurinteessä, hiihtoladulla tai moottorikelkkaillessa.

− Suksilla laskettelijoilla tulee polven nivel- ja ristisidevammoja. Laudalla laskijoilla taas on rannevammoja. Välillä tulee pahempia, leikkaushoitoa vaativia murtumia. Ne tutkitaan ja tuetaan tässä, ja lähetämme sitten potilaan ambulanssilla keskussairaalaan Rovaniemelle. Saamme konsultoitua yhtiömme ortopedejä kaikkien traumapotilaiden jatkohoidosta, Veikka kertoo.

Erilaiset infektiot työllistävät.

− Hengitystieinfektiopotilaita on paljon. Kun ihminen sairastuu lomalla flunssaan, se haluaa siihen hoitoa. Klinikallamme käy myös paikallisia, mutta kyllä pääpaino on lomailijoissa.

Hoitajan työnkuvaan kuuluu tunturin klinikalla myös erilaisten näytteiden otto. Pika-CRP on tyypillisin, mutta hoitaja ottaa myös streptokokkinäytteitä, mittaa hemoglobiinia ja verensokeria sekä tekee korona- ja virtsatestejä.

Nyt hiljaisella jaksolla Veikalla on aikaa tehdä hallinnollisia hommia. Potilastyön lisäksi hän laatii hoitajien työvuorolistat ja tekee varastotilaukset. Myös uusien hoitajien ja lääkärien rekrytointi kuuluu hänen työnkuvaansa.

− Työnkuva on tosi laaja, tykkään siitä. Päivittäin rahastan asiakkaat ja hoidan tilitykset, mutta kaikki muut työtehtävät vaihtelevat päivästä riippuen. Lisäksi teen somesisältöä Bene Finlandian Facebook- ja Instagram-sivuille.

Lääkäri ja lähihoitaja tiimityössä

Levin klinikalla työskentelee kerrallaan yksi hoitaja ja yksi lääkäri. Myös yrityksen muilla klinikoilla Rukalla ja Pyhällä hoitaja−lääkäri-työpari on tavallinen työvahvuus.

Bene Finlandian kaikki hoitajat yhtä lukuun ottamatta ovat koulutukseltaan lähihoitajia. Se on tietoinen päätös, kertoo Bene Finlandian toimitusjohtaja Jukka Poti, itsekin lähihoitaja.

− Joka vuosi rekrytoidaan yksi tai kaksi uutta lähihoitajaa.

Hänen mukaansa klinikalla halutaan rikkoa hierarkiarakenteita.

− Työt tehdään yhdessä ja kunnioitetaan sitä, mitä toinen tekee. Kaikkia pidetään samanarvoisina, ja lääkärit ja hoitajat sitoutuvat siihen, että paikat pidetään kunnossa. Missään vaiheessa ei saa tulla tilannetta, että toinen sanoo, että tuo on sinun hommasi.

Jukka itse opiskeli lähihoitajaksi aikuisiällä. Bene Finlandian toimitusjohtajana hän on toiminut viime syksystä lähtien.

− Tein aiemmin ihan muita hommia, ja sivutoimisesti olen pyörittänyt omaa firmaa vuodesta 2008. Nyt vastaan Bene Finlandian operatiivisesta toiminnasta. Hoitajan tehtäviäkin teen yhä ja tuuraan Veikkaa hänen vapaapäivinään.

Tie toimitusjohtajaksi ei ollut perinteinen.

− Kun elämässä uskaltaa ottaa riskejä ja pyrkiä eteenpäin, melkein mikä vain voi olla mahdollista – niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, Jukka pohtii.

Pohjoisen poika

Veikka Ylitalo on pohjoisen poikia, kotoisin Rovaniemeltä. Hänen mielestään tunturin lääkäriasemalla työskentelyssä palkitsevinta on, kun tuntee olevansa avuksi.

− Jos me emme olisi auki, esimerkiksi rannemurtuman tai ommeltavan haavan saanut asiakas joutuisi ajamaan 200 kilometrin päähän Rovaniemelle. Ihmiset ovat hyvin kiitollisia, se jää mieleen.

Haastavinta työssä on hoidon kiireellisyyden arviointi.

− Samaan aikaan voi tulla monta potilasta, ja silloin tulee arvioida, kuka heistä hoidetaan ensin, sanoo Veikka.

Tunturissa työskentelyssä on oma erityinen luonteensa.

− Mihin hommaan vain tulee tunturiin, niin se on sesonkiluonteista. Talvella tehdään paljon töitä ja kesällä otetaan rennommin, Veikka sanoo.

Vapaa-aikaa on toki talvellakin, ja rinteeseen tai ladulle saa mennä klinikan aukioloajan ulkopuolella. Veikka viihtyy mainiosti pohjoisessa.

− Täällä on selkeästi neljä vuodenaikaa ja voi luottaa siihen, että talvella on lunta. Kohta, kun aurinko jälleen paistaa, niin se se vasta hienoa on. Lapin kesä, niin kliseistä kuin sen esiin tuominen onkin, on upea. Etelään minut saisi vain kilon palasina, hän virnistää.

Bene Finlandia

  • Yksityinen laskettelukeskuksissa toimiva lääkäriasema
  • Toimipisteet Levillä, Rukalla ja Pyhällä
  • Avoinna joka päivä laskettelusesongin aikana marras-joulukuusta vappuun
  • Työllistää kauden aikana neljä vakituista ja kaksi keikkailevaa hoitajaa sekä parikymmentä lyhyempiä työpätkiä tekevää lääkäriä

Tärkeää tunturiklinikalla

  • Kipsaustaito. Hakeudu jo opinnoissa / harjoittelussa kipsaamaan.
  • Kielitaito. Englannilla pärjää, muut kielet ovat eduksi.
  • Kiinnostus akuuttihoitoon.
  • Oma-aloitteisuus ja avoimuus.
  • Rauhallisuus, ettei ihan pienestä hätkähdä.
  • Motivaatio oppia uutta.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Opiskelija, oletko menossa kesätöihin? Nämä asiat kannattaa huomioida ennen töiden alkua

Lähihoitaja Anja Kinnarinen huolehtii, että hoitotarvike löytää perille asiakkaan kotiin

Kouluyhteisöohjaaja Mika Önkki: ”On tärkeä osata erottaa, milloin kyse on tavallisista teini-iän kuohuista ja milloin vakavammasta ongelmasta”