Tunnista ja ota puheeksi lapsen kaltoinkohtelu

Lasten kaltoinkohtelu voi olla fyysistä, henkistä tai hoidon laiminlyömistä. Terveystieteiden professori Eija Paavilainen antaa viisi neuvoa kaltoinkohtelun tunnistamiseen sosiaali-, terveys- ja kasvatusalalla.

Hotus lapsen kaltoinkohtelu

Kaltoinkohtelu voi näkyä lapsessa fyysisinä tai psyykkisinä merkkeinä.

Teksti Minna Lyhty

1. Ole tietoinen riskitekijöistä

Lapsen kaltoinkohteluun on lukuisia riskitekijöitä, kuten vanhempien päihteiden käyttö, mielenterveysongelmat, sosiaalisen tuen puute, lapsena itse koettu kaltoinkohtelu ja lapsen vammaisuus. Mikään yksittäinen riskitekijä ei osoita kaltoinkohtelua tapahtuneen, vaan merkityksellistä on perheen kokonaistilanne.

2. Tunnista kaltoinkohtelun merkit

Kaltoinkohtelu voi näkyä lapsessa fyysisinä tai psyykkisinä merkkeinä, esimerkiksi mustelmina, psykosomaattisina oireina, pelkoina, sopeutumisongelmina ja huolenpidon laiminlyönteinä. Yksittäisistä merkeistä ei voi tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Vanhemman kanssa keskustelu on ainoa keino selvittää perheen tilanne.

Mainos

3. Ota puheeksi epäilykset

Et voi tietää, ellet kysy. Esimerkiksi lapsen oireilu voi johtua monesta muustakin syystä kuin kaltoinkohtelusta. Voit kysyä vanhemmalta esimerkiksi: Millaista on hoitaa tätä lasta? Kuka auttaa sinua lastenhoidossa? Onko sinulla aikaa itsellesi? Mitä teet, kun lapsen käytös hermostuttaa? Onko sinulla vaikeuksia lapsen arkisissa tilanteissa? Anna vanhemmalle tilaa puhua, keskity kuuntelemiseen ja vältä syyllistämistä. Jos huomaat tarvetta lisätukeen, ohjaa hakemaan sitä oikeasta paikasta. Joskus ei tarvita muuta kuin vanhemman herättelyä tilanteeseen. Se voi saada hänet ymmärtämään, ettei oma tapa toimia ole lapselle hyväksi. Vanhemmalle voi tarjota kokeiltavaksi vaihtoehtoisia keinoja, kun pinna lapsen kanssa kiristyy.

4. Auta ylisukupolvisen kierteen katkaisussa

Lasten kaltoinkohtelu saattaa jatkua sukupolvesta toiseen. Se ei välttämättä siirry samassa muodossa eteenpäin. Esimerkiksi jos vanhempaa on kuritettu fyysisesti lapsena, hän saattaa laiminlyödä omaa lastaan. Lapsena koetut pahoinpitelyt voivat aiheuttaa erilaisia sairauksia tai terapian tarvetta aikuisena. Kaltoinkohtelun eri muodot voivat aiheuttaa jopa fyysisiä muutoksia aivoissa. Ylisukupolvisuuden kierre voidaan katkaista sillä, että joku ottaa asian puheeksi vanhemman kanssa.

5. Hanki lisäkoulutusta

Lyhytkin koulutus antaa lisätietoa ja auttaa tunnistamaan paremmin lasten kaltoinkohtelua ja puuttumaan siihen moniammatillisesti. Suositeltavaa olisi, että koulutuksessa pääsisi harjoittelemaan puheeksi ottamisen tapoja.

SuPer-lehti esittelee juttusarjassa neljä Hoitotyön tutkimussäätiön julkaisemaa Hotus-hoitosuositusta. Lue lisää hotus.fi

Lue juttusarjan aiemmat osat:

Varmista iäkään turvallinen kotiutuminen sairaalasta

Ohjaa diabeetikkoa insuliinihoidon toteuttamisessa

Tunnista ja ehkäise potilaan painehaava

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hyväksi kuuntelijaksi voi kehittyä

Erikoistilanteiden erikoistiimi: Havu-tiimi kutsutaan paikalle, kun kehitysvammaisen asukkaan hoitaja tarvitsee apua ja uutta näkökulmaa

Opiskelija, oletko menossa kesätöihin? Nämä asiat kannattaa huomioida ennen töiden alkua