Ohjaa diabeetikkoa insuliinihoidon toteuttamisessa

Diabetes on suomalaisten kansantauti. Sitä sairastaa lähes puoli miljoona ihmistä. Joka kymmenes diabeetikko tarvitsee insuliinihoitoa. Diabetologi Markku Vähätalo Turun Hyvinvointitoimialan diabetesvastaanotolta antaa viisi neuvoa diabeetikon insuliinihoidon ohjaamiseen.

"Mies pitää vatsaansa insuliinia."

Ohjaa diabeteetikkoa pistämään vain terveelle ihoalueelle. Insuliini ei imeydy kunnolla, jos se pistetään kohtaan, jossa on lipohypertrofiaa eli rasvakudoksen liikakasvua.

Teksti Minna Lyhty

1. Anna neuvoja pistämistekniikkaan

Neuvo diabeetikkoa käyttämään 4–6 millimetrin pituista neulaa. Se on riittävän pitkä ihonalaiseen pistokseen. Pitempi neula voi mennä lihakseen, jolloin riskinä on hypoglykemia. Neulaa saa käyttää vain kerran, koska se tylsistyy käytössä. Uudella neulalla pistäminen on kivuttomampaa ja lipohypertrofioiden kehittymisen riski pienenee. Insuliinia täytyy valuttaa uuden neulan läpi ennen annoksen määrittämistä. Muuten annostelu on väärä. Ohjaa kohottamaan ihopoimua tai pitämään neulaa 45 asteen kulmassa.

2. Muistuta pistoalueiden vaihtamisesta

Ohjaa diabeetikkoa seuraamaan pistoalueiden kuntoa. Insuliini pistetään terveelle iholle. Pistäminen samaan kohtaa aiheuttaa lipohypertrofiaa eli rasvakudoksen liikakasvua. Pistäminen tällaiseen kohtaan on kivuttomampaa kuin terveelle iholle, mutta insuliini imeytyy huonommin.

Mainos

3. Ohjaa tunnistamaan hypoglykemian oireet

Oireita ovat muun muassa vapina, hikoilu, sydämentykytys, paniikkioireet, ahdistuneisuus, keskittymisvaikeudet, aggressiivisuus, nälän tunne, näön sumentuminen ja korvien soiminen. Pahimmillaan hypoglykemia johtaa insuliinisokkiin, jossa oireina ovat kouristelu ja tajuttomuus. Hypoglykemiassa verenglukoosi on laskenut alle 4,0 mmol/l. Monet diabeetikot pelkäävät hypoglykemiaa, jonka vuoksi he pitävät verenglukoosia tarpeettoman korkealla. Rohkaise diabeetikkoa pitämään verenglukoosi tavoitetasolla. Ohjaa häntä seuraamaan verensokeria ja hallitsemaan sen vaihteluita.

4. Kannusta hiilihydraattien määrän arviointiin

Neuvo diabeetikkoa hiilihydraattien määrän arvioinnissa, jos käytössä on ateriainsuliini. Apuna voi käyttää hiilihydraattitaulukoita tai ilmaisia sovelluksia, kuten Diabetestalo.fi:stä saatavaa tietokonesovellusta LaskuHiilari tai mobiilisovellusta HuimaHiilari.

5. Rohkaise hyvään itsehoitoon

Jotkut uskovat epäonnistuneensa diabeteksen hoidossa, kun he joutuvat aloittamaan insuliinihoidon. Kerro, että tyypin 2. diabeteksen taudinkulkuun kuuluu haiman väsyminen, jolloin tauti muistuttaa tyypin 1. diabetesta. Rohkaise insuliinihoidon aloittamisessa. Usein pienellä ohjauksella diabeetikon saa hyväksymään tilanteen.

Esittelemme juttusarjassa neljä Hoitotyön tutkimussäätiön julkaisemaa Hotus-hoitosuositusta. Toisessa osassa käsittelemme aikuisen diabeetikon insuliinihoidon ohjausta. Lue lisää www.hotus.fi

Tutustu suositukseen: Aikuisten diabetesta sairastavien insuliinihoidon ohjauksen sisältö

Lue juttusarjan muut osat:

Varmista iäkkään turvallinen kotiutuminen sairaalasta

Tunnista ja ehkäise potilaan painehaava

Lue myös:

Kakkostyypin diabeteksen ja sen aiheuttamat lisäsairaudet voi ehkäistä elintavoilla

Onko sinulla riski sairastua diabetekseen? Tee testi verkossa!

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Valmiina jouluun: Lasten jouluilo tarttuu

Lähihoitaja Salla Yrjölä: ”Ihailen työkavereideni taitoa olla läsnä vanhuksille”

Keikkaa pukkaa – Eläkeläishoitajalle riittää töitä