Lähihoitajan tärkeä tehtävä – Tunnista ja ehkäise potilaan painehaava

Painehaavoja arvioidaan esiintyvän Suomessa vuosittain 55 000–85 000 potilaalla. Ne aiheuttavat kärsimystä, heikentävät toimintakykyä ja huonontavat elämänlaatua. Auktorisoitu haavanhoitaja Maarit Ahtiala Turun yliopistollisesta keskussairaalasta antaa viisi neuvoa painehaavojen ennaltaehkäisyyn.

Painehaavoja voidaan ennaltaehkäistä hyvällä ihon hoidolla, asentohoidolla sekä painehaavojen ehkäisyyn tarkoitetuilla makuualustoilla ja istuintyynyillä. Kuva: Mostphotos

Teksti Minna Lyhty

1. Hanki koulutusta

Jotta voi ehkäistä painehaavoja tehokkaasti, täytyy olla tietoa niiden kehittymisestä. Hoitajilla pitää olla mahdollisuus työaikana päivittää tietonsa painehaavojen ennaltaehkäisystä ja hoidosta. Saatavilla on erilaisia koulutuksia. Tietoa saa kattavasti myös Hotus-hoitosuosituksesta.

2. Tunnista riskipotilas

Ennaltaehkäisyn lähtökohtana on riskipotilaan tunnistaminen. Käytettävissä on erilaisia riskiarviointimittareita, joista valitaan yksikköön sopiva mittari. Lisäksi terveydenhuollon ammattilainen arvioi riskin. Mittarilla saadaan tietoa riskipotilaiden määrästä, jolloin resursseja voidaan ohjata oikein. Riskiarviointi sisältää potilaan aktiivisuuden, liikuntakyvyn ja ihon kunnon arvioinnin.

3. Tarkkaile ihon ja kudosten kuntoa

Ihon ja kudosten kuntoa pitää tarkkailla, kun potilas saapuu hoitoon, hoidon aikana ja hoitojakson lopussa. Ensimmäisen asteen painehaavan tunnistaminen voi olla haastavaa, koska varsinaista haavaa ei ole. Sen tunnistaa siitä, kun punoittavaa ihoaluetta painaa sormella, iho ei vaalene painetusta kohdasta.

Tärkein syy painehaavan syntymiseen on solujen muodonmuutos, joka johtuu paineesta ja venytyksestä. Ne liittyvät usein potilaan kyvyttömyyteen muuttaa itse asentoaan. Asentohoidolla voidaan poistaa tai ainakin vähentää painetta.

4. Valitse tarkoituksenmukaiset apuvälineet

Painehaavojen ehkäisyyn tarkoitetut makuualustat ja istuintyynyt vähentävät ja jakavat kudoksiin kohdistuvaa painetta ja säätelevät lämpö-kosteustasapainoa. Ne eivät yksinään riitä ehkäisemään painehaavoja, vaan niiden lisäksi tarvitaan asentohoitoa.

Potilaan ihoa vasten kosketuksissa olevat lääkinnälliset laitteet lisäävät painehaavariskiä. Ne pitää olla oikein mitoitettuja ja ohjeen mukaan kiinnitettyjä. Laitteen alla oleva kosteus altistaa ihon vaurioille. Siksi iho tulee tarkistaa useita kertoja päivässä.

Mainos

5. Kirjaa ylös ihomuutokset

Ihon kunnon ja muutosten kirjaaminen on välttämätöntä hoidon kaikissa vaiheissa. Tehokas kirjaaminen paljastaa, missä hoitoketjun vaiheessa painehaavoja syntyy. Tarkoitus on tunnistaa riskikohdat ja tehostaa painehaavojen ennaltaehkäisyä.

Esittelemme juttusarjassa neljä Hoitotyön tutkimussäätiön julkaisemaa Hotus-hoitosuositusta. Ensimmäisessä osassa käsittelemme painehaavan ehkäisyä ja tunnistamista. Lue lisää www.hotus.fi.

Tutustu suositukseen: Painehaavan ehkäisy ja tunnistaminen aikuispotilaan hoitotyössä

Lue myös:

Iho on ikkuna elimistöön – Ikääntyneen iho tarvitsee erityistä hoivaa

Jalkahoidon viisi kulmakiveä

Iholla on muisti

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kouluyhteisöohjaaja Mika Önkki: ”On tärkeä osata erottaa, milloin kyse on tavallisista teini-iän kuohuista ja milloin vakavammasta ongelmasta”

”Työpäivä voi alkaa avantouinnilla asukkaan kanssa” – Virikeohjaaja Kirsi Sauvala järjestää ohjelmaa palvelutalon asukkaiden arkeen

Lähihoitaja toteuttaa lääkehoitoa koulussa