SuPer-yrittäjä: ”Haluan innostaa muita”

Jyrki Hänninen on näkövammainen yrittäjä. Monenlaista urallaan tehnyt mies opiskeli ensin hierojaksi ja valmistuu pian osteopaatiksi. Hän uskoo, että aina kannattaa opiskella uutta.

Kuvassa keski-ikäinen mies ja musta, isokoinen koira istuvat junan vaunussa päät vastakkain. Mies hymyilee.

Opaskoira Into kulkee Jyrki Hännisen mukana kaikkialle. Viime vuodet he ovat kulkeneet Oulusta Espooseen Jyrkin osteopaattiopintojen takia. Kuva: Jyri Hännisen kotialbumi

Teksti Elina Kujala

Tieni yrittäjäksi

Taustani on aika erikoinen. Minulla on verkkokalvon rappeumatauti, joka pikkuhiljaa vie näön kokonaan, kun verkkokalvon sauva- ja tappisolut tuhoutuvat vähitellen. Moottoripyöräilyn lopetin vuonna 1995, kun lääkäri ehdotti, että nyt voisi ruveta käyttämään valkoista keppiä.

Olen ensimmäiseltä ammatiltani kanttori. Parin vuoden kanttorinviran jälkeen siirryin viideksi vuodeksi musiikkikaupan myyjäksi. Sen jälkeen muutin harrastuksen työksi ja olin it-alalla 13 vuotta, muun muassa it-arkkitehtina ja konsulttina. Tein töitä esimerkiksi Oulun yliopistossa, Hewlett-Packardilla ja Nokialla.

Jäin työttömäksi vuonna 2013. Etsin kaksi vuotta töitä ja hain yli 400 paikkaa. Syrjinnästä ei tietenkään missään ääneen hiiskuta, mutta ihmisillä on alitajuisia ennakkoluuloja. Työpaikkahaastatteluissa katsottiin epäuskoisena ensin CV:tä, sitten valkoista keppiä ja sitten taas CV:tä.

Oman talouteni turvatakseni otin lopulta vastaan työkyvyttömyyseläkkeen. Rupesin miettimään, mitä ryhtyisin seuraavaksi tekemään.

Valmistuin koulutetuksi hierojaksi vuonna 2017. Samana vuonna perustin oman yrityksen.

Halusin opiskella lisää. Koronavuonna 2020 aloitin osteopatian opinnot Espoossa osteopatiakoulu Atlaksessa. Matkustin lähipäiviksi avustajan ja opaskoiran kanssa Oulusta Espooseen. Koulupäivät olivat pitkiä ja täynnä asiaa. Neljän opiskeluvuoden aikana on tullut valtavasti lisää tietoa. Loppukoe on toukokuussa. Lopputyöni on Opas näkövammaisille osteopatian opiskelijoille ja heidän opettajilleen.

SuPerin löysin, kun törmäsin liiton tarjoamiin koulutuksiin ja kiinnostuin niistä. Otin yhteyttä liittoon ja selvitin, hyväksytäänkö minut jäseneksi. Kyllä hyväksyttiin, koulutettu hieroja on terveydenhuollon suojattu, Valviran valvoma ammattinimike. SuPerin yrittäjäpäivät, jossa olen ollut itsekin puhumassa, ovat olleet todella kiinnostavia.

Tärkeintä yrittäjässä

Takana on nyt kahdeksan vuotta yrittäjyyttä. Yrittäjän tärkein ominaisuus on mielestäni uuden oppimisen nälkä. Jokainen asiakaskohtaaminen on erilainen. Vaikka olisi sama asiakas, joka käy kerran kuussa, jokaisella kohtaamisella opin uutta.

Mainos

Sosiaali- ja terveysalan yrittämisen aloittamisesta ei ole tehty kovin helppoa, eikä edullistakaan. Uskallan silti kannustaa muitakin aloittamaan yrittämisen. Hyvä suunnitelma tietysti pitää olla, ei tähän suin päin kannata ryhtyä.

Suurin haaste

Näkövammaisena yrittäjänä pitää osata etsiä mahdolliset tukikeinot: pitää jaksaa etsiä Kelan ja hyvinvointialueen tuet, sopivat henkilökohtaiset avustajat, keinot liikkua kodin, työpaikan ja asiakastapaamisten välillä.

Iso haaste ovat ihmisten alitajuntaiset asenteet. Mitä ihmiset ajattelevat vammaisuudesta? Jos vastaantulijalla on valkoinen keppi, eivät he ajattele, että tuossapa menee oman alansa ammattilainen. He ajattelevat, että voi ressukkaa, sitä on autettava. Näin varmasti itsekin ajattelin vielä silloin, kun olin vähemmän näkövammainen. Ihmisten on joskus vaikea ymmärtää, että vammasta huolimatta ihminen osaa ja pystyy tekemään erilaisia asioita, esimerkiksi työskentelemään vaativassa asiantuntija-ammatissa. Joitakin se jopa suututtaa.

Silloin onnistuin

Olen onnistunut silloin, kun asiakas antaa henkilökohtaisen palautteen ja kiittää, tai kun asiakkaalta katoavat kivut.  Uuden oppiminen tuntuu aina onnistumiselta – kun saa sen ahaa-elämyksen. Onnistumiselta tuntuu sekin, jos pystyn jollakin tavalla vaikuttamaan ihmisten alitajuisiin asenteisiin ja rikkomaan raja-aitoja. Joku professori sanoi joskus, että syvien asenteiden muuttaminen onnistuu parhaiten ystävystymällä. Olen samaa mieltä.

Tästä haaveilen

Haluan kalenterini täyteen. Korona-ajasta asti on ollut hiljaista. Osteopatia on Oulun seudulla vielä aika huonosti tunnettu hoitomuoto, toivon että ihmiset löytävät sen.

Mainos

Haluaisin olla muille vammaisille ja myös työttömille innostaja ja kannustava esimerkki. Kotiin ei kannata jäädä pyörittelemään peukaloitaan. Jos joku homma ei onnistu, aina pystyy opiskelemaan uutta tai tekemään jotakin muuta.

Jyrki Hänninen

  • Asuu Oulussa vaimonsa, kissan ja opaskoira Inton kanssa. Into kulkee aina mukana ja tervehtii vieraat vastaanotollakin.
  • Koulutettu hieroja. Valmistuu pian osteopaatiksi.
  • Yrittäjänä kahdeksan vuotta.
  • Klassinen osteopatia on asiakkaan kehoa kuunteleva, hierontaa syvemmälle vaikuttava hoito.

SuPer-yrittäjät

  • Lähihoitajataustaisten yrittäjien määrä on kasvussa.
  • SuPer tarjoaa yrittäjäjäsenille muun muassa ammatillista neuvontaa, koulutusta ja hyvän vakuutusturvan.

Mainos

Lue myös: SuPer-yrittäjä: ”Nyt elän omannäköistäni elämää”

Promise Nwagu ja Sirpa Väisänen ovat lähihoitajia ja menestyviä yrittäjiä – ”Yrittäjällä pitää olla hyvä liikeidea ja kyky visioida tulevaisuutta”

Hoitotyötä ja kauneutta – Kaksi ammattia voi olla rikkaus

Lähihoitajasta on yrittäjäksi – Jalkojenhoitaja Marita Länsmans ei kadu päätöstään

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kun lapsi saa raivarin – Asiantuntijalta neuvo, joka toimii paremmin kuin toruminen tai tunteista puhuminen

Sopivalla sykkeellä – Sydänsairaalassa työskentelevä lähihoitaja Sanna Kulmala koettaa pitää työotteen rauhallisena myös kiireen keskellä

Kuningatar Silvian palkitsema lähihoitaja Emma Sandberg: ”Työssäni näen musiikin voiman joka päivä”