Kuopiossa lisätään haavanhoidon osaamista

Jokainen hoitoalalla työskentelevä törmää haavanhoitoon, mutta tiedot ja taidot voivat olla puutteellisia. Kuopiossa ongelmiin on alettu puuttua kouluttamalla haavanhoitolähettiläitä.

haavanhoito kuopio

Haavan mekaanisen puhdistuksen oppii kokemuksen kautta. Yhtenä tavoitteena on saada kellertävä kate pois ja haava punaiselle pohjalle. Kuva Jukka Järvelä

Teksti Jukka Järvelä jukka.jarvela@superliitto.fi

Harjulan sairaalan perushoitaja Tuija Vuolle ja lähihoitaja Marina Kinnunen kuuluvat siihen yli 30 pohjoissavolaisen joukkoon, jotka ovat suorittaneet haavanhoidon ketjulähettiläskoulutuksen.

Kokeneina hoitajina ja vastuuhenkilöinä heidän tehtävänsä on toimia linkkinä erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välillä, jotta haavanhoidon tietotaito kohenisi Harjulan osastoilla.

– Työsarkaa riittää, sillä haavanhoidon osaamisen taso vaihtelee koulutuksen, työnkuvan, asenteen ja kokemuksen mukaan, superilaiset lähettiläät kertovat.

– Kaikkia ei kiinnosta koko haavanhoito. Oli intohimoa tai ei, jokaisen hoitotyössä olevan on kuitenkin hallittava haavanhoidon perusteet ja pystyttävä arvioimaan haavan laatua ja paranemisen edistymistä. Jos jokin asia on vaikeaa, silloin se tehdään aluksi yhdessä.

Tärkeitä perusasioita

Lähettiläiden tärkein viesti kaikille hoitajille on ennakointi ja ennaltaehkäisy. Jos painehaava saadaan näin estettyä, sillä säästetään vaivaa, kärsimystä ja kustannuksia.

Ennaltaehkäisyssä ovat käytössä patjat ja muut suojat. Myös ravitsemukseen kiinnitetään huomiota.

– Ravitsemus, verenkierto, sairaudet ja liikkuminen. Nämä kannattaa muistaa kokonaisvaltaisessa hoidossa.

Haavanhoitoon on kehitetty runsaasti välineitä ja menetelmiä. Kuopion haavanhoitolähettiläiden mukaan tärkeintä hoidossa on yksinkertaisuus, kuten aseptiikka.

– Kalliitkaan haavanhoitomenetelmät eivät auta, jos aseptiikka ja huolellinen mekaaninen puhdistus pettävät.

– Alaraajahaavoissa turvotuksen poistaminen kompressiohoidolla on yksi haavan paranemisen kulmakivistä.

Mekaanista puhdistusta ei opi kädenkäänteessä.

– Moni aloitteleva haavan puhdistaja empii ja kysyy, vieläkö tästä otetaan. Usein otetaan liian vähän. Asian oppii vain kokemuksen kautta, Kinnunen sanoo.

Haavanhoitotuotteet ovat kehittyneet niin, ettei hyvin hoidettu ja paraneva haava tarvitse isoja toimenpiteitä joka päivä. Joskus riittää päällyssidoksen vaihto, sillä koko paketin avaaminen hidastaa paranemista, kun haavan lämpötila laskee.

– Joka päivä tietenkin seurataan jokaisen haavan eritystä, tutkitaan haavaa ympäröivää ihoa ja kysellään kivuista.

Hunaja, pihka, vaahtosidokset, hopeatuotteet ja kärpäsentoukatkin kuuluvat perushaavanhoitoon. Kuopiossa hunaja on ollut suosittu aine.

– Haavalle ei ole yhtä ainoaa oikeaa hoitotuotetta, vaan vaihtoehtoja on useita. Kun yhtä tuotetta on kokeiltu muutama viikko eikä tavoitetta saavuteta, on kokeiltava toista.

Katso video haavan mekaanisesta puhdistuksesta

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kouluyhteisöohjaaja Mika Önkki: ”On tärkeä osata erottaa, milloin kyse on tavallisista teini-iän kuohuista ja milloin vakavammasta ongelmasta”

”Työpäivä voi alkaa avantouinnilla asukkaan kanssa” – Virikeohjaaja Kirsi Sauvala järjestää ohjelmaa palvelutalon asukkaiden arkeen

Lähihoitaja toteuttaa lääkehoitoa koulussa