Jeannette Andersson halusi lähihoitajaksi niin kuin äitinsäkin

Ei ole lainkaan harvinaista, että perheessä on monta hoitajaa. Näin on myös Anderssoneilla. 19-vuotias Jeannette Andersson seurasi äitinsä Jaanan jalanjälkiä, mutta painottaa valinneensa ammattinsa itse.

äiti ja tytär lähihoitajiksi

Yhteinen koti ja sama työpaikka voisi olla monelle äidille ja tyttärelle liikaa. Lähihoitajille Jaana ja Jeannette Anderssonille se sopii kuitenkin hyvin. Kuva: Minna Lyhty

Teksti Minna Lyhty minna.lyhty@superliitto.fi

Jeannette Andersson valmistui lähihoitajaksi maaliskuussa Careeriasta. Hänen viimeinen työssäoppimisjaksonsa oli Loviisassa Hyvän elämän talo Harmaakalliossa, jossa työskentelee myös hänen äitinsä Jaana Andersson.

– Jeannette on ollut aiemmin kesätöissä työpaikallani ja nyt valmistuttuaan hän aloittaa työt määräaikaisena Hyvän elämän talossa. Olemme hyvin läheisiä ja teemme mielellämme töitä yhdessä.

Jaana sanoo, ettei hän vaikuttanut Jeannetten ammatinvalintaan, vaan nuori nainen valitsi itse lähihoitajan työn.

– Kun hän sanoi, että haluaa lähihoitajaksi, kysyin, oletko aivan varma. Hän vastasi olevansa. Hän on aina tiennyt, mitä tahtoo. 7-vuotiaana hän ilmoitti haluavansa pelata jääkiekkoa. Yritin sanoa, etteivät tytöt pelaa lätkää, mutta hän vaati päästä poikien treeneihin. Nyt hän pelaa Keravalla Kjt Haukoissa naisten SM-liigajoukkueessa.

– Valitsin lähihoitajan työn, koska tykkään työskennellä ihmisten kanssa, Jeannette vahvistaa äitinsä puheet.

Vanhustyö yllätti myönteisesti

Jaana on tyytyväinen, että tytär löysi itselleen sopivan ammatin jo nuorena. Jaanalle ammatinvalinta ei ollut yhtä helppoa. Kun hän oli ollut vuosia yrittäjänä, häntä pyydettiin sijaistamaan päiväkotiin. Viiden lapsen äidin uskottiin pärjäävän siellä.

– En ollut koskaan edes ajatellut hoitoalaa. Päiväkodissa tajusin, että haluan tälle alalle ja aloitin lähihoitajaopinnot 44-vuotiaana oppisopimuksella. Valmistumisen jälkeen päiväkodissa oli vain pätkätöitä tarjolla, joten päätin hakea vanhuspuolelle. Sain heti vakipaikan.

Vanhustyö oli hänelle täysin uutta, sillä hän oli suorittanut harjoittelujaksot päiväkodissa, sairaalassa ja vammaisten toimintakeskuksessa. Työ kuitenkin yllätti positiivisesti.

– Nautin tästä työstä. Teen tätä varmaankin eläkeikään asti.

 

Huhtikuun SuPer-lehdessä julkaistaan Tänään töissä -juttusarjan reportaasi lähihoitaja Jaana Anderssonin työvuorosta Hyvän elämän talo Harmaakalliossa. Reportaasi paljastaa sen, ettei vanhustenhoito ole kaikkialla retuperällä.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Opiskelija, oletko menossa kesätöihin? Nämä asiat kannattaa huomioida ennen töiden alkua

Lähihoitaja Anja Kinnarinen huolehtii, että hoitotarvike löytää perille asiakkaan kotiin

Kouluyhteisöohjaaja Mika Önkki: ”On tärkeä osata erottaa, milloin kyse on tavallisista teini-iän kuohuista ja milloin vakavammasta ongelmasta”