Lastenhoitaja Janika Pasanen kannustaa: Innostu ammattiosastosta!

Siilinjärven ja Maaningan ammattiosastossa on hyvä tunnelma. Se on avoimuuden ja ehkä myös SuPer-huppareiden ansiota.

Meitä on joukko uusia, innostuneita ihmisiä. Tunsin heti itseni tervetulleeksi porukkaan. Innostus tarttuu, sanoo lastenhoitaja Janika Pasanen. Kuva: Jesse Karjalainen

Teksti Elina Kujala elina.kujala@superliitto.fi

Siilinjärven ja Maaningan ammattiosasto viettää toukokuussa 40-vuotisjuhlaansa hyvän ruoan, juhlapuheiden ja musiikin merkeissä. Hehkeä keski-ikäinen on viime aikoina kohonnut lentoon, kun toimintaan on tullut monta uutta ihmistä. Hoitajien keskuudesta kuuluu huhuja siitä, että Siilinjärvellä on nyt hyvä pöhinä.

Nilsiässä asuvaa lastenhoitajaa Janika Pasasta, 37, pyydettiin ammattiosaston hallitukseen vuosi sitten.

– Ensimmäiseksi ajattelin, että enhän minä ole mikään ammattiyhdistysihminen, mutta jos nyt varajäseneksi sitten, kun kerran kysyttiin.

Pian Pasanen huomasi, että ammattiosastossa toimiminen onkin oikein hauskaa hommaa.

– Meitä on joukko uusia, innostuneita ihmisiä. Tunsin heti itseni tervetulleeksi porukkaan. Innostus tarttuu.

Tulevat 40-vuotisjuhlat ovat osastolle kevään suurin ja näkyvin ponnistus. Sen lisäksi on vietetty pikkujouluja, käyty keilaamassa ja jaettu suklaasuukkoja työpaikoilla kansallisen lähihoitajapäivän kunniaksi.

– Tapahtumia ja tilaisuuksia on monenmoisia, mutta yritämme aina rakentaa yhteisöllisyyttä ja järjestää niin, että SuPerin porukka olisi ainakin jollakin tavalla yhdessä.

Luotsikka auttaa

Janika Pasanen on vuoden alusta toiminut varhaiskasvatuksen luottamusmiehenä ammattiosastossaan. Pesti on ensimmäinen laatuaan, sillä varhaiskasvatuksen SuPer-luottamusmiestä ei alueella ole aikaisemmin ollut. Sellaiselle on tarvetta, sillä lapsiperheitä vilisevässä Siilinjärven kunnassa on kymmenkunta päiväkotia, muun muassa vanhassa sairaalassa sijaitseva 300 lapsen ja 18 ryhmän Pilvilinna, joka on yksi Suomen suurimmista.

Pasanen sanoo olleensa aina se, joka haluaa ottaa selvää ja kuulla perustelut.

– Intoa on ja kohta ehkä tietoakin, nauraa Pasanen, jonka ensimmäiset kuukaudet luottamusmiehenä ovat kuluneet kouluttautumisen ja perehtymisen parissa. Hän on myös viestittänyt jäsenille, että täällä ollaan ja valmiina heitä varten.

– Minuun voi ottaa yhteyttä, vaikka ongelma ei olisi iso tai vaikka varsinaista ongelmaa ei olisi ollenkaan. Jos joku asia ihmetyttää, pohditaan yhdessä. Jos en jotakin tiedä, niin selvitän. Olen kehottanut jäseniä ottamaan ilon irti liitostaan ja luottamusmiehestään.

Markkinahenkeä

Ammattiosaston menestysreseptin uteleminen saa Pasasen ensin mietteliääksi, mutta vastaus löytyy nopeasti.

– Toiminnassa on mukana monen ikäisiä ihmisiä monesta eri paikasta, jopa se yksi kiintiömies. Uusi puheenjohtajamme on tosi hyvä. Tehtävät jakautuvat, eikä kukaan kuormitu liikaa. Ilmapiiri on kannustava.

Avoimuus on tärkeää, eikä markkinahenkeä kavahdeta.

– Haluamme näkyä paikkakunnalla ja markkinoida SuPerin toimintaa tutuksi kaikille. Meillä on esimerkiksi kaikille avoimet Facebook- ja Instagram-tilit. Siniset SuPer-hupparimme herättävät aina huomiota. Minä olen SuPer -hupparin ansiosta saanut liittoon ainakin kaksi uutta jäsentä, naurahtaa Pasanen.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Opiskelija, oletko menossa kesätöihin? Nämä asiat kannattaa huomioida ennen töiden alkua

Lähihoitaja Anja Kinnarinen huolehtii, että hoitotarvike löytää perille asiakkaan kotiin

Kouluyhteisöohjaaja Mika Önkki: ”On tärkeä osata erottaa, milloin kyse on tavallisista teini-iän kuohuista ja milloin vakavammasta ongelmasta”