HaiPro-ilmoitus on hoitajan työväline

HaiPro-ilmoitusta ei tehdä vain uhka- ja vaaratilanteiden tilastoimista varten. Perimmäinen tarkoitus on, että työyhteisö käsittelee tilanteet ja oppii niistä.

HaiPro-ilmoitus

HaiPro on yksi tapa mitata työn haastavuutta. Kuva Ingimage

Teksti Minna Lyhty minna.lyhty@superliitto.fi

Hoitajat kohtaavat työssään haastavaa ja aggressiivista käytöstä. Sairaanhoitaja, mapa-kouluttaja Sven Soldehedin mielestä koulutusta tällaisia tilanteita varten pitäisi olla saatavilla nykyistä enemmän.

Soldehed on toiminut mapa-kouluttajana kolmetoista vuotta. Mapa on lyhenne sanoista Management of Actual or Potential Aggression, joka suomennettuna tarkoittaa haasteellisen käytöksen ennaltaehkäisy ja hallinta. Mapa-koulutuksessa harjoitellaan, miten ennaltaehkäistä aggressiivista käyttäytymistä ja miten tarvittaessa, viimeisenä vaihtoehtona, rajoittaa ihmistä turvallisesti ja kivuttomasti.

Soldehed on huomannut, että psykiatrisissa yksiköissä haastaviin tilanteisiin valmistaudutaan paremmin kuin muissa sosiaali- ja terveysalan työpaikoissa. Myös tilastointi on siellä järjestelmällisempää.

– Psykiatrisella puolella väkivaltatilanteet rekisteröidään kohtalaisen hyvin HaiPro:hon. Myös kehitysvammatyössä vaaratilanteista tehdään useimmiten ilmoitus. Vanhusten parissa tapahtuu paljon väkivaltatilanteita, jotka eivät näy missään. Ongelmana on, että vanhuspuolella aggressiivinen käyttäytyminen voi olla päivittäistä. Hoitajat eivät jaksa kirjata, vaikka pitäisi.

Tilanteiden jälkipuinti on tärkeää

Sven Soldehed tietää, että HaiPro-ilmoitusten käsittelytavat ovat kirjavat.

– Joissakin paikoissa ilmoitukset vaaratilanteista menevät suoraan ylihoitajan tai esimiehen pöytälaatikkoon. Toisissa paikoissa tilanteet käydään läpi jälkikäteen.

Soldehed korostaa, että HaiPro:n pitää ohjata miettimään korjaavia toimenpiteitä: Mitä voisi tehdä, ettei tämä toistuisi? Miksi potilas käyttäytyi aggressiivisesti? Miten voi jatkossa omalla toiminnalla vaikuttaa potilaan käyttäytymiseen? Miten tehdä työstä mahdollisimman turvallista?

Pitemmän ajanjakson tilastoistakin on hyötyä.

Mainos

– Joskus voi olla jossakin kohden vuotta selkeä piikki, jolloin väkivaltatilanteita on ollut tavallista enemmän. Syynä voi olla se, että yksikössä on ollut sekava tai haastava potilas.

Soldehed korostaa, että HaiPro on hoitajan työväline, jota kannattaa käyttää.

– Ilmoituksen tekeminen vie 5–10 minuuttia. Ymmärrän, että joissakin paikoissa mennään koko ajan, eikä ole aikaa istahtaa, mutta aika tähän pitäisi nipistää jostakin.

Mikä Haipro on?

  • HaiPro on potilas- ja työturvallisuutta vaarantavien tapahtumien raportointityökalu.
  • Sen avulla ilmoitetaan läheltä piti -tilanteita ja haittatapahtumia.
  • Vaaratapahtuma ilmoitetaan sähköisellä ilmoituslomakkeella.
  • Ilmoituksen voi tehdä myös nimettömänä.

Lue myös: Vinkkejä aggressiivisen asiakkaan kohtaamiseen.

 

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kouluyhteisöohjaaja Mika Önkki: ”On tärkeä osata erottaa, milloin kyse on tavallisista teini-iän kuohuista ja milloin vakavammasta ongelmasta”

”Työpäivä voi alkaa avantouinnilla asukkaan kanssa” – Virikeohjaaja Kirsi Sauvala järjestää ohjelmaa palvelutalon asukkaiden arkeen

Lähihoitaja toteuttaa lääkehoitoa koulussa