Erikoissairaanhoidossa torjutaan vastustuskykyisiä mikrobeja: Suomi on välttänyt monet maailmalla yleiset sairaalabakteerit

Ongelmamikrobeja kehittyy sairaaloissa ympäri maailmaa. HUS pyrkii pitämään sairaalabakteerit kurissa ennakoinnilla ja tarkalla hygienialla.

Kuva: Mostphotos

Teksti Jenna Parmala

Sairaaloissa viihtyviä, antibiooteille vastustuskykyisiä mikrobeja tunnetaan monia. Niille on yhteistä se, että ne ovat vastustuskykyisiä yleisesti käytetyille mikrobilääkkeille eli antibiooteille, eikä niihin enää välttämättä ole suun kautta otettavaa tehokasta lääkettä. Osaan tehoaa jokin mikrobilääke, osa on täysin vastustuskykyisiä. Nämä sairaalabakteereiksi kutsutut mikrobit ovat erityisen vaarallisia iäkkäille potilaille ja riskiryhmille, joilla on jo vakavia perussairauksia.

Leviämisen estämisessä tärkeintä on käsihygienia. HUSissa hygieniavastaavat keräävät kuukausittain tietoa siitä, miten käsihygienia toteutuu osastoilla. Hygieniahoitaja Jaana Vatanen toteaa, että kun liikuntakyvyttömien potilaiden osastolla havaitaan kaksi uutta MRSA-tapausta, on selvää, että bakteeri on tarttunut potilaiden välillä hoitajan käsistä.

– Silloin on otettava tiimin kanssa puheeksi aivan perusasiat. Meidän ammattilaisten tulee muistaa, että emme suojele vain itseämme tehdessämme toimenpiteitä. Potilaan huomioimista on esimerkiksi käsihuuhteen käyttö ennen ja jälkeen suojakäsineiden käytön.

Suomalaisia sairaaloita suojataan. Mikäli HUSiin saapuvaa potilasta on hoidettu ulkomailla sairaalassa, hänet testataan jo päivystyksessä ongelmamikrobien varalta. Varhainen tunnistaminen on tärkeää, jotta epidemiat eivät leviä. Ulkomailla hoitoa saaneelta potilaalta testataan esimerkiksi Suomessa harvinainen, mutta ulkomailla yleistyvä, hoidolle vastustuskykyinen candida auris -hiivasieni. Tyypillisesti ongelmamikrobeja tulee ulkomailla teho-osastoilla hoidettujen mukana.

Suomessa yleisimpiä sairaaloiden vastustuskykyisiä bakteereja

MRSA

Antibiooteille vastustuskykyinen stafylokokkibakteeri. Voi aiheuttaa ihotulehdusten lisäksi yleisinfektioita ja leikkausten jälkeisiä infektioita.

CPE

Antibiooteille vastustuskykyinen enterobakteeri. Virtsatieinfektioiden lisäksi aiheuttaa haava- ja joskus yleisinfektioita.

ESBL

Bakteerin ominaisuus, joka saa sen tuottamaan antibiootteja pilkkovia entsyymejä. ESBL-bakteerit aiheuttavat yleisimmin virtsatieinfektioita, joskus yleisinfektioita.

Mainos

4 x Desinfioi kätesi

  • Ennen kuin kosket potilaaseen.
  • Juuri ennen aseptista toimenpidettä.
  • Välittömästi potilaan eritteisiin koskemisen jälkeen.
  • Potilaan tai potilaan lähiympäristön koskettamisen jälkeen.

Hoitajan hyvää hygieniaa

  • Paljaat kädet, joissa ei ole sormuksia, kelloja, koruja tai sykemittareita.
  • Lyhyet kynnet, ei kynsilakkaa, eikä geeli- tai rakennekynsiä.
  • Käsien iho on hyväkuntoinen, ehjä, ei haavoja tai ihottumaa. Mikäli iho on rikki, käsihuuhdetta tulee siitä huolimatta käyttää.

Sinua voisi kiinnostaa myös: Saako hoitajalla olla lävistyksiä?

Hygieniahoitaja Taina Hämäläinen taistelee tartuntoja vastaan

Huono hygienia hoitotyössä aiheuttaa jopa kuolemia

Sinua voisi kiinnostaa myös

Kouluyhteisöohjaaja Mika Önkki: ”On tärkeä osata erottaa, milloin kyse on tavallisista teini-iän kuohuista ja milloin vakavammasta ongelmasta”

”Työpäivä voi alkaa avantouinnilla asukkaan kanssa” – Virikeohjaaja Kirsi Sauvala järjestää ohjelmaa palvelutalon asukkaiden arkeen

Lähihoitaja toteuttaa lääkehoitoa koulussa