Siivouspäivänä roskiin lähtee tyhjä yskänlääkepullo, loppuun käytetty lääkevoidetuubi ja inhalaattori. Yhtäkkiä mieleen tulee kysymys, voiko näitä sittenkään laittaa sekajätteeseen.
– Nämä kaikki kolme pitää palauttaa lääkejätteenä apteekkiin. Yskänlääkepullossa, lääkevoidetuubissa ja inhalaattorissa on lääkejäämiä, jotka väärin hävitettyinä ovat ympäristölle haitallisia, asiantuntijaproviisori Henna Kyllönen Suomen Apteekkariliitosta neuvoo.
Hänen mukaansa Suomessa ihmiset hävittävät lääkejätteet oikeaoppisemmin kuin monessa muussa maassa. Palautamme kuuliaisesti vanhat lääkkeet apteekkiin, mutta parantamisen varaa on vielä lähes loppuun käytettyjen tuotteiden hävittämisessä.
Kyllönen on kuullut monen ihmettelevän, miksi lääkkeet pitää palauttaa apteekkiin, koska sekajätteetkin hävitetään polttamalla.
– Sekajätteen ja lääkejätteen polttoprosessi on erilainen. Kaikki lääkejäte päätyy Riihimäelle vaarallisen jätteen käsittelykeskukseen, jossa se poltetaan hyvin korkeassa lämpötilassa. Oikeanlainen polttoprosessi takaa lääkeaineen hajoamisen.
Haittoja ihmisille ja eläimille
Lääkeaineiden päätymisestä luontoon on monenlaista haittaa. Monet lääkeaineet eivät hajoa jätevedenpuhdistamossa, ja ne päätyvät vesistöihin. Tämän on havaittu aiheuttavan kaloissa lisääntymis- ja käyttäytymishäiriöitä. Esimerkiksi ehkäisypillereiden vaikutukset kaloihin on todettu tutkimuksissa.
– Jos antibiootteja pääsee ympäristöön, niille vastustuskykyisten bakteerien määrä kasvaa, mikä voi johtaa antibioottiresistenssin yleistymiseen, Henna Kyllönen kertoo.
Länsimaissa suurin osa ympäristöön kulkeutuneista lääkeaineista on seurausta lääkkeiden asianmukaisesta käytöstä. Lääkeaineet ja niiden aineenvaihduntatuotteet päätyvät jäteveteen virtsan ja ulosteen mukana. Kipugeelit huuhtoutuvat viemäreihin käsienpesun yhteydessä.
Lääkejäämien päätymistä ympäristöön ei voi kokonaan estää, mutta paljon on kuitenkin tehtävissä.
– Ympäristöä voi suojella hankkimalla vain tarvittavan määrän lääkkeitä ja palauttamalla käyttämättä jääneet lääkkeet apteekkiin.
Hanki vain tarvittavat lääkkeet
Suurin osa lääkkeen ympäristövaikutuksista syntyy jo ennen kuin lääke ostetaan apteekista. Siksi on tärkeää hankkia vain varmasti käyttöön tulevat lääkkeet. Vanhetessa lääke muuttuu lääkejätteeksi. Uutta hoitoa aloittaessa kannattaa suosia pieniä pakkauksia. Jos lääke ei sovi, syntyy vähemmän lääkejätettä. Kun lääkkeen annostus muuttuu, kannattaa selvittää, voiko jo hankitut tabletit käyttää loppuun esimerkiksi puolittamalla ne tai tuplaamalla niiden määrän.
Selvitä työpaikkasi käytännöt
Työpaikoilla pitää olla selkeät ohjeet lääkkeiden hävittämisestä. Ne pitää käydä läpi uuden työntekijän kanssa perehdytyksessä. Tarvittaessa neuvoja lääkejätteen käsittelyyn saa myös apteekeista.
Palauta apteekkiin
Pulloihin, pipetteihin, lääkevoidetuubeihin ja inhalaattoreihin jää aina lääkejäämiä. Siksi ne pitää palauttaa apteekkiin. Myöskään lääkelaastareita ei saa heittää sekajätteeseen, koska käytetyssä laastarissa on lääkeaineita. Laastari taitetaan puoliksi siten, että liimapinnat tarttuvat toisiinsa. Laastari laitetaan sen jälkeen alkuperäiseen suojapakkaukseen tai läpinäkyvään muovipussiin. Myös nikotiinilaastarit palautetaan apteekkiin. Käyttämättä jääneet perusvoiteet, ravintolisät ja luontaistuotteet voi laittaa sekajätteeseen.
Poista tärkeät tiedot
Palautettavista lääkepakkauksista poistetaan henkilötiedot. Läpipainopakkauksissa olevia tabletteja ja kapseleita ei tarvitse irrottaa. Pahvipaketti laitetaan kartonkikierrätykseen.
Pyyhi kipuvoide ja -geeli paperiin
Kun levität kipuvoidetta tai -geeliä, pyyhi ylijäänyt lääkeaine ensin paperiin ennen kuin peset kädet. Tällä tavalla voi vähentää vesistöön menevän lääkeaineen määrää. Kipuvoiteet ja -geelit ovat haitallisia vesieliöstölle.
Pakkaa erikseen
Pakkaa muusta lääkejätteestä erilleen elohopeakuumemittarit ja jodipitoiset lääkkeet. Esitäytetyt ruiskut ja kynät, joissa on kiinteä neula, palautetaan apteekkiin suljetuissa astioissa. Muuta neulajätettä ei tarvitse palauttaa apteekkiin, vaan se laitetaan suljetussa astiassa sekajätteeseen.
Lue myös:
Miksi lääkkeet jäävät monelta ottamatta, vaikka lääkäri ne määrää?