Viisi faktaa: Mitä siitepölyallergia on?

Siitepölylle allerginen voi olla allerginen myös hedelmille, juureksille tai mausteille. Esimerkiksi koivuallergikko voi olla allerginen myös omenalle. Kuva: Ingimage

Teksti Jukka Järvelä

Mitä siitepölyallergia on?

Allergian oireita aiheuttaa kukkivista kasveista ilman kautta nenään ja keuhkoihin kulkeutuva siitepöly. Keväällä ja alkukesällä vaivaavat lehtipuut, keskikesällä heinät ja loppukesästä pujo. Ulkomailla siitepölyallergiaa voivat aiheuttaa muutkin kasvilajit. Herkistyminen siitepölylle on yleisintä kouluiässä. Suomalaista noin 20 prosentilla on siitepölyallergia.

Siitepölylle allerginen voi olla allerginen myös hedelmille, juureksille tai mausteille. Esimerkiksi koivuallergikko voi olla allerginen myös omenalle. Tätä kutsutaan ristiallergiaksi.

Mitkä ovat siitepölyallergian oireet?

Siitepölyt aiheuttavat allergista nuhaa, aivastelua sekä nenän kutinaa ja tukkoisuutta, joskus myös yskää ja hengityksen vinkumista. Monilla silmät punoittavat, kutisevat ja kirvelevät. Jotkut siitepölylle allergiset saavat ihottumaa. Monet tuntevat itsensä väsyneiksi.

Flunssan ja siitepölyallergian erottaminen voi olla hankalaa. Flunssassa nenävuoto on paksumpaa, ei kirkasta. Flunssaisella on usein yskää, kurkkukipua ja kuumettakin.

Miten siitepölyallergiaa hoidetaan?

Lääke allergiaoireisiin on antihistamiinivalmiste, jota voi ostaa apteekeista ilman lääkärin reseptiä. Apteekissa autetaan oikean lääkkeen valitsemisessa. Allergisen nuhan hoitoon on saatavilla myös kortisoninenäsuihkeita.

Siitepölyallergiaa voi yrittää parantaa siedätyshoidolla. Siedätyshoidon muotoja ovat pistos-, kielenalustabletti- ja kielenalusliuoshoito. Allergisen nuhan siedätyshoito kestää noin kolme vuotta.

Lisähoitona voi käyttää nenähuuhtelua. Se tehdään nenäkannulla. Silmäoireisiin voi käyttää silmätippoja.

Allergian esiintymistä voidaan selvittää ihotesteillä tai verikokeilla.

Miten siitepölyallergialta voi suojautua?

Liiku aamuisin, iltaisin tai kostealla säällä, jolloin siitepölyn määrä on vähäisintä. Kotona auttaa hiusten huuhteleminen ulkoilun jälkeen. Siivoamisesta on hyötyä, samoin hyvästä ilmanvaihdosta tai ilmanpuhdistimesta. Apua voi saada myös koneellisesta ilmanvaihdosta, jossa on tuloilman suodatus.

Koska pujon siitepöly ei lennä kovin pitkälle, pujoa voi kitkeä juurineen lähialueilta ennen kuin kasvi alkaa kukkia.

Kannattaa myös seurata siitepölytiedotteita, joita annetaan säätiedotusten yhteydessä. Verkossa hyvä seurantasivu on www.norkko.fi.

Miten allergiatilanne on muuttunut?

Ilmaston lämpeneminen on pidentänyt siitepölykautta. Sen alku on aikaistunut noin kahdella viikolla. Lehtipuiden määrä on lisääntynyt, mikä on lisännyt siitepölynkin määrää. Siitepölyä kulkeutuu maamme rajojen ulkopuolelta. Baltian maista sitä voi tulla jo tammi-helmikuussa..

Lähteet:
www.allergia.fi
www.terveysportti.fi

Sinua voisi kiinnostaa myös

Meneekö jännitys leukaan? Bruksaajan leukalihakset ovat liian kovassa treenissä

Krooninen väsymysoireyhtymä lamaannuttaa ihmisen

Vääntääkö reissun jälkeen vatsasta? Salmonella voi olla turistin tympeä tuliainen