Väkevä tunnereaktio voi laukaista sydänkohtauksen

Voiko vitutukseen kuolla, kysyi muuan Paavo Väyrynen aikoinaan. Vastaus on kyllä. Äkillinen ja vahva tunnekuohahdus voi aiheuttaa takotsubokohtauksen. Se muistuttaa läheisesti sydäninfarktia ja vaatii aina ensihoitoa.

Kuva: Mostphotos

Teksti Mari Frisk

Takotsubokohtauksen laukaisee äkillinen ja dramaattinen tunnekokemus. Suurin osa, jopa 90 prosenttia, tällaisen kohtauksen saaneista on naisia. Kyseessä on menopaussin ohittaneiden naisten sairaudesta, kohtauksen saaneiden keski-ikä on 67–70 vuotta. Myös fyysinen rasitus voi aiheuttaa kohtauksen.

Miten sydäninfarktin ja takotsubokohtauksen erottaa toisistaan?

Tilanteen ollessa päällä, ei mitenkään. Molempien oireina ovat voimakas rintakipu, joka ei hellitä levossa, samaan aikaan voi olla hengenahdistusta ja pahoinvointia.

Myös EKG:ssa ja sydänlihasvaurion merkkiainekokeissa näkyy infarktiin sopivia muutoksia. Erot tulevat esiin vasta varjoainekuvauksessa. Takotsubopotilailla ei todeta merkittäviä sepelvaltimotukoksia. Toisin kuin infarktissa, heidän sydämensä vasen kammio on pyöristynyt ruukkumaiseen muotoon. Tästä tulee japaninkielinen nimikin: tako tsubo on mustekalojen pyyntiruukku.

Syntyjä syviä ei tarkasti vielä tiedetä

Syntymekanismeista ei ole varmuutta, mutta kohtauksen laukaisee todennäköisesti äkillinen sympaattisen hermoston aktivoituminen ja siitä seuraava runsas adrenaliinin ja muiden stressihormonien erittyminen. Noin puolella potilaista on ollut psyykkisiä tai neurologisia ongelmia ennen kohtausta. Takotsubokohtauksia on raportoitu myös tulleen samanaikaisesti aivoinfarktin tai epileptisen kohtauksen kanssa.

Mainos

”Särkynyt sydän” voi parantua

Sairaalasta pääsee kotiutumaan yleensä muutaman päivän päästä kohtauksesta. Sydämen seinämässä voi olla liikehäiriöitä muutaman viikon ajan, mutta pumppausvoima korjaantuu kuukaudessa, parissa. Arvioitu toistumisriski on noin viisi prosenttia. Yleensä kohtauksen jälkeen aloitetaan sydänlääkitys.

Lähteet: Sydänliitto, Terveyskirjasto

Sinua voisi kiinnostaa myös

Hammaspeikon sokerinen sielunelämä – Reikä hampaassa ei välttämättä oireile ollenkaan

Parantumattoman syövän kanssa voi elää hyvää elämää

Läpimurron kynnyksellä? Alzheimer-lääkkeiden kehitys näyttää myönteisimmältä vuosikymmeniin