Mitä superbakteerit ovat ja kuinka huolissaan niistä tulee olla? – Viisi faktaa superbakteereista

Superbakteerit ovat tavallisille antibiooteille vastustuskykyiseksi eli resistenteiksi tulleita bakteereita. Niitä kutsutaan usein harhaanjohtavasti sairaalabakteereiksi, vaikka resistenssejä bakteereja on kaikkialla. Mutta kuinka huolissaan niistä on syytä olla?

superbakteeri mrsa

Superbakteeri MRSA on yleistynyt paitsi sairaaloissa myös sikatioilla. Kuva: Ingimage

Teksti Saija Kivimäki

Mikä on superbakteeri?

Superbakteeri on tavalliselle antibiootille vastustuskykyiseksi eli resistentiksi tullut bakteeri. Superbakteereista käytetään usein harhaanjohtavaa nimitystä sairaalabakteeri, koska suuri osa tartunnoista esiintyy sairaalapotilailla.

Miten superbakteerit ovat syntyneet?

Antibiootteja käytetään silloin, kun hoidetaan bakteerien aiheuttamaa infektiota. Bakteerit pystyvät sopeutumaan erilaisiin oloihin ja kehittämään vastustuskyvyn antibiootteja vastaan. Kun antibiootteja käytetään liikaa ja huolimattomasti, jätetään esimerkiksi antibioottikuuri kesken, vastustuskykyiset bakteerit lisääntyvät.

Miten superbakteerit leviävät?

Bakteereja on luonnostaan runsaasti ihmisen kehossa, esimerkiksi iholla, limakalvoilla ja suolistossa. Ihminen voi tietämättään kantaa myös antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja, sillä ne aiheuttavat infektion yleensä vasta kun elimistön puolustuskyky pettää. Superbakteeri voi tarttua terveydenhoitolaitoksessa kosketustartuntana, mutta niitä on myös eläimissä ja elintarvikkeissa, etenkin lihatuotteissa. Matkaillessa tartunnan lähteenä on usein elintarvikkeet. Euroopassa superbakteereja on erityisesti Välimeren maissa ja Balkanilla.

Miten niiden leviämistä voi hillitä hoitotyössä?

Lääkehoidossa keskeistä on käyttää antibiootteja harkitusti. Hoitotyössä tärkein yksittäinen toimi on käsien desinfiointi. Torjuntaa tukee yleisesti hyvä hygienia eli siivous ja hoitovälineiden puhdistus. Hoitohenkilökunta voi tarvittaessa käyttää suojakäsineitä ja muita suojaimia. Superbakteeria kantavalla potilaalla tulisi sairaalassa olla oma potilashuone. Noin joka kolmas hoidon aikana saaduista infektioista saa alkunsa potilaan omista bakteereista, eikä niitä voi torjuntatoimin estää.

Kuinka huolissaan superbakteereista tulee olla?

Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut, että antibioottien teho bakteereita vastaan heikkenee kaikkialla maailmassa, ja jos muutosta ei saada hillittyä, nyt tavalliset ja helposti hoidettavat tulehdukset voivat tulevaisuudessa olla tappavia. Suomessa antibioottien teho on edelleen hyvä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Euroopassa kuolee vuosittain noin 33 000 ja Suomessa noin 90 ihmistä infektioihin, joihin antibiootit eivät tehoa. Superbakteerien aiheuttamat infektiot ovat yleisempiä vaikeasti sairailla ja vanhoilla ihmisillä.

Europan antibioottipäivää vietetään 18. marraskuuta. Teemapäivän tavoitteena on edistää antibioottien tarkoituksenmukaista ja vastuullista käyttöä.

Lähteet:
potilaanlaakarilehti.fi
terveyskirjasto.fi
thl.fi
who.int

Sinua voisi kiinnostaa myös

Meneekö jännitys leukaan? Bruksaajan leukalihakset ovat liian kovassa treenissä

Krooninen väsymysoireyhtymä lamaannuttaa ihmisen

Vääntääkö reissun jälkeen vatsasta? Salmonella voi olla turistin tympeä tuliainen